Kansalllisteatterin%20kev%C3%A4t%202018.

Vera Salmen näytelmän Mauri ja mini-isoveli  esittely on juuri menossa Kansallisteatterin tiedotustilaisuudessa.

 

Suomen Kansallisteatterin kevät on vahvoja ensi-iltoja ja uutuuksia tulvillaan. Kymmenkunta uutta esitystä saa kevään aikana päivänvalon teatterin viidellä eri näyttämöllä. Teatterikauden avajaisissa esitysten ohjaajat, näyttelijät ja kirjoittajat esittelivät tulevia ensi-iltoja. Kevään tiedotusgaalan johdatteli teatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

 

 

Laura%20J%C3%A4ntti%202018.jpg

Laura Jäntin ohjaus Matti-Juhani Karilan käsikirjoituksesta Meri niin suuri on parhaillaan vallannut teatterin tunnelmaintiimin, Omapohja-näyttämön katsomopaikat yli kymmenen esityskerran loppuunmyydyillä katsomoilla. Tämä afrikkalainen, dokumenttiin perustuva teos kertoo todellisen henkilön elämäntarinan orjuudesta ja todistaa ajankohtaisella käsikirjoituksellaan sekä aidoilla esittäjillään, että orjuus tänäänkin on satojentuhansien ihmisten osa elämässä. Suomen kantaesitys on huomenna 17.1.18.

 

 

Aitous on pysähdyttävän puhutteleva Heini Junkkaalan tekstissä, jonka hän toteuttaa Lavaklubilla musikaalisena Axel - soolo miesäänelle -henkilöpuheenvuorona. Teoksessa sukupuolisuuttaan etsivä Axel kamppailee kauniin äänensä ja sukupuoli-identiteettinsä ja taiteen ristipainin raivokkaan kamppailun. Toinen teoksen käsikirjoittajista, ydintunnot kokenut Axel, tulkitsee itse tämän poikkeuksellisen henkilökohtaisen musiikkipuheenvuoron. Esitykset 2.3. - 21.3.2018 .

 

 

 

Kansallisteatterin%20lemmink%C3%A4inen.j

Juha Hurmeen odotettua ohjaajavierailua Lahden kansanopistossa ei tänä keväänä koeta.

Juha Hurmeen Lemminkäinen vie suomalaiseen menneisyyteen kenties miljoonien vuosien päähän, sen kalevalainen etymologia ja hurmemainen teksti on tekijän kertoman mukaan kuitenkin aivan mahdotonta peruskansankomediaa Suomenniemellä ja aito huvinäytelmä. Esitys saa ensi-iltansa Kalevalan päivänä Pienellä näyttämöllä.

 

 

Vähintään yhtä omatekoinen on myös Mika Myllyahon Korjaamo, jonka ovesta saamme astua sisään piskuisen Omapohjan interiööriin. Myllyahon tausta ja tuntemus autonasentaja-ammattilaisena tunnetaan ja hänen Kansallisteatterille kirjoittamansa teksti on tätä päivää pienten korjaamoiden vanhanliiton miesten sätkytellessä toimeentuloaan sähköautojen ja tietokoneiden muuttamassa robottisessa automaailmassa nostalgiseksi muuttuneessa nykymenneisyydessä – hilpeän komediallisesti. Ennakkoesitykset 19.3.18 alkaen.

 

 

 

 

24824894658_a1070026bc_b.jpg

Aurinkoteatterin juliste

Omaääninen Aurinkoteatteri pääsee myös ensi kertaa yhteistyöhön Kansallisteatterin kanssa. Juha Mustanojan kirjoittaman ja ohjaaman Atlantis-näytelmän tulkitsevat aurinkoteatterilaiset ja kaksi Kansallisteatterin näyttelijää Pienellä näyttämöllä. Aurinkoteatterille tunnusomaisen särmäinen oma teatteriestetiikka luo puitteet tilittämään yhteiskuntarakenteittemme huteraksi rapistunutta koulutuksellista oikeudenmukaisuutta. Kantaesitys 12.4.18.

 

 

 

 

Kansallisteatterin%20Julia%26Romeo.jpg

Julia   - Satu Tuuli Karhu

 

Teatterin Suuren näyttämön kevään ainoan ensi-illan täyttää uusversio, Shakespearen Julia&Romeo - tuo rakkauden, kuoleman ja nuoruuden ikiaikaisen klassinen elämänkoettelemus nyt Anna Viitalan uudenlaisena sovitusajatteluna ja Jussi Nikkilän ohjaamana. Ensi-ilta on 7.3.18.

 

 

 

Kansallisteatterin perinteinen kiertuenäyttämö saa myös uuden ulottuvuuden. Se on lastensuojelullisena projektilähtökohtana valmistunut Vuorelan koulukotiin teatteriensi-illan klassikosta. Johanna Freundlichin ohjaamana Dostojevskin Rikos ja rangaistus saa kokemusperäisen romaanisovituksensa Vuorelassa ja tuo ensi-illan Omapohjan ihokosketuksellisen jännitteiseen ilmapiiriin.19.5.−26.5.2018.

 

 

Kansallisteatterin%20Seela%20Sella.jpg

Yksi Tyttö joka käveli -näytelmän esittäjistä, Seela Sella

 

Willensaunassa nähdään 14.3.18 alkaen Michael Baranin kirjoittama ja ohjaama kantaesitys, jossa avataan synkkiä eurooppalaishistorian viime vuosisadan sivuja, kun kolme naissukupolvea kertoo elämäntarinansa näytelmässä Tyttö joka käveli.

 

 

 

 

Mauri ja mini-isoveli saa Irene Ahon ohjaamana Willensaunassa koululaisten elämään sijoittuvan musiikillisesti ilottelevan kantaesityksensä 11.4.18 ja Suuren näyttämön lämpiössä Egnerin lastenklassikko Hammaspeikot käynnistyy 10.2.2018.

 

Lavamatineoita, vierailuja ja eriaiheisia konsertteja, teatterikeskusteluja Kansallisteatterin lavat kuhisevat täynnään koko kevään.

 

Tarkemmat tiedot esityksistä esittäjistä ja esitysaikatauluista:

https://kansallisteatteri.fi/ohjelmisto/

 

Lis%C3%A4liite.jpg