TUutiset11-normal.jpg

Vasta muutaman viikon olemme saaneet nauttia Yle Uutisten grafiikan uudesta ilmeestä: vappumaisten, silmää rasittavien, voimakkaasti eriväristen leveiden serpentiiniliuskojen kiemurteluista lähetysten alussa ja taustalla.

Toinen uutiskohennus on perustelematonta koreografiaa: uutisankkureille on ohjattu eestaaskävelyä uutiskateederin edestä sen taakse ja vielä uudelleen takaisin eteen.

Kolmas uudistus, jossa pukeutumisen ammattilaiset ovat pukeneet uutisammattilaisemme, varsinkin naisuutisankkurit, ylittää jo asiallisuuden ja hyvän maun.

 

Utuiset%207-normal.jpg Uutiset6-normal.jpg

Aamunutun näköinen pusero on muuten esiintymisessään tyylikkään kuuluttajamme somisteena. 

Runsas pukuvarasto antaa jo viitteitä uuden TV-lupamaksukäytännön tuomasta runsaasta rahavirrasta ja sen holtittomasta käytöstä.

Uutiset7-normal.jpgHienoisin hymyin katselimme myös Matti Röngän kravatti- ja taskuliinayhdistelmää sekä koko krumeluurirakennelman kauneuspilkkua torakankokoisen mustan mikrofonin erottuessa kravatista - mustasta puvunkauluksesta se ei olisi näkynyt.

Nämä Tv-uutistemme näennäisuudistukset ovat jääneet ilmeisesti pysyväisiksi uudistuksiksi.

Uutiset5-normal.jpg

Uutiset13-normal.jpg

Uutiset3-normal.jpg

Uutiset1-normal.jpgYleensä alkeellisimmatkin käytöstavat edellyttävät, ettei lähimmäiselle näytetä selkää, niskaa kaikkine piuhoineen, saati takapuolta.

Uutiset9-normal.jpgLoppuillasta asu oli vaihtunut runsaan pukuvaraston punaiseen "arkimekkoon".

 

Teimme  itsellemme ja lukijoillemme kuvista kysymykset ja lähetämme ne lukijoillemme sekä Ylelle vastattaviksi.

Kysymyksiä vastattavaksi

1.Ketä varten uutistenlukijoiden on tultava kateederinsa eteen esittäytymään koko vartalollaan ja miksi eestaas kävelyt uutispöydän edestä sen taakse ja taas takaisin?

2.Miksi uutistenlukijoilla pitää olla pinkat papereita käsissään, vaikka eivät he, tekniikka, saati me niitä tarvitse tai käytä?

3. Miksi uutisten esittelyjakson jälkeen meille näytetään, minkälaiset uutistenlukijamme ovat tänään pyrstöpuoleltaan niskaan ripustettuine lähettimineen ja miten he osaavat kävellä kateederinsa taakse?

4. Onko tutkittu, miten serpentiiniset, liikkuvat taustakuvat rasittavat silmää myös voimakkailla väreillään?

Toiveenamme on, että uutisankkurimme saisivat palata omaan pukeutumisasuunsa hyvän maun, luontevuuden ja asiallisuuden kunniaksi.

Kuvissa uutistenlukijat Marjukka Havumäki, Jussi-Pekka Rantanen ja Matti Rönkä, meteorologi  Pauliina Kuokka sekä urheilutoimittajat Laura Arffman  ja Jere Nurminen

................................................................................................................................

YLEN VASTAUKSET KYSYMYKSIIN

1. Seisominen ja liikkuminen tuovat lähetykseen dynamiikkaa. Olemme ottaneet ja otamme myös lähiaikoina käyttöön sellaisia audiovisuaalisia keinoja havainnollistaa tietoa, jotka vaativat fyysistä liikkumista.

2. Paperit ovat siltä varalta, että teleprompteri menee rikki. Näin käy silloin tällöin.

3. -------

4.Emme usko ongelman nykypäivän visuaalisessa maailmassa olevan järin suuri.

25.3.2013

Parhain terveisin,
PIA HAGSTRÖM
Kehityspäällikkö, uutis- ja urheilubrändit
Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta

 

http://areena.yle.fi/tv/1826511