Helsingin taidehalli.png

Lahdesta tunti junalla Helsingin asemalle, asemalta kymmenen minuuttia kävellen Eduskuntatalon taakse Nervanderinkadulle ja olet Helsingin Taidehallissa.

Vuonna 1928 avattu Helsingin Taidehalli on merkittävän tyylikäs uusklassismia edustava arkkitehtuuriluomus. Taidehalli esittelee nykytaidetta ja designia näyttelyissään, joiden lisäksi niiden ohjelmiin kuuluu runsaasti tapahtumia ja opastettuja näyttely-esittelyitä.

Kokonaisuutena Taidehalli on kenties kaupungin kaunein ja tyylikkäin taidetila. Pelkästään miesten wc:n harvinainen porsliinipisuaari on jo kokemus-nähtävyys, puhumattakaan itse avarista, ilmavista, komeista, täydellisistä taiteelle suunnitelluista näyttelyhalleista. HelsinginTaidehallin omistaa ja sitä ylläpitää yksityinen säätiö, jonka taustalla ovat merkittävimmät suomalaiset taiteilijajärjestöt.

 

 

Ugo%20Rondinino.jpg

Ugo Rondinone (1964 -)

Italialaissyntyperäisen sveitsiläisen, New Yorkissa asuvan taiteilija Ugo Rondinonen näyttely everyone gets lighter (17.8. - 17.11.2019) on Helsingin Taidehallin syyskauden avaus. Se on ensimmäinen tämän maailmanlaajuisesti merkittävän taiteilijan yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa.

 

IUgo%201.jpg

 

Ugo Rondinonen työt ovat veistoksia, maalauksia sekä sekateknisiä kookkaita kuvateoksia ja installaatioita äänen, videon ja valokuvan keinoin. Teoksissa yhdistyvät käsitetaiteen ja pop-taiteen elementit sekä taiteilijan kiinnostus arkisiin asioihin, joihin usein liittyy pohdiskeleva ulottuvuus.

Ugo%204.jpg

 

Jokapäiväisyys ja Rondinonen ajatus, että taidetta on ymmärrettävä kaikenikäisten, kulttuuritaustasta tai varallisuusasemasta riippumatta jokaisen, tempaa vastustelevankin mukaansa jo heti näyttelyyn astuessa. Näkymämme valloittaa parin suuren bussillisen verran täyskokoisia klovneja kahden suuren näyttelyhallin täydeltä.

 

Ugo%202.jpg

 

Ymmärsin neljänkymmenenkolmen eri klovniyksilön elävän ihan omaa yksityisyyshetkeään, syvään hengittävän, nukkuvan, heräävän, nousevan, istuvan, kuuntelevan, katsovan, ajattelevan, seisovan, kävelevän, suihkussa käyvän, pukeutuvan, juovan, lukevan, nauravan, kakkaavan, pissaavan, haisevan, maistavan, syövän, siivoavan, kirjoittavan, uneksivan, muistelevan, itkevän, torkkuvan, koskettelevan,

Ugo%207.jpg

 

tuntevan, huokailevan, nauttivan, rakastavan, unelmoivan, toivovan, laulavan, tanssivan, kaatuvan, kiroilevan, haukottelevan, riisuuntuvan, makaavan ja yhden vain pelkästään olelevan  hallien suuressa installaatiossa. Kuitenkin jokaisesta hahmosta huokuu yksinäisyyden hieman surumielinen persoonallisuus ja herättää äärettömät sympatiamme sekä kaivelee tunteemme pintaan myötäelämään. Sateenkaari on tästä rondinone-ajattelusta kertova tunnusomainen värilogopiirros eri variaatioineen tässäkin Helsingin  Taidehallin näyttelyssä,

 

Ugo%205.jpg

Jossakin hallien seinillä näen riippuvan myös klovnin kenkäpareja kuin matkalle lähtöön tai seuraavaan esiintymiseen jokaista heitä kannustaen.


Ugo%206.jpg

Yksi näyttelyn teoksista muodostuu kahdesta suuresta ja korkeasta tilasta, jotka seinien täydeltä kattoja myöten on vuorattu lasten tekemillä sateenkaaripiirustuksilla. Teoskokonaisuuteen on osallistunut yli tuhat suomalaista koululaista.

 

Iloinen ja surullinen ja levollisen rauhoittavakin, empaattinen klovni on nyt meille koettavana eri etnisin syntyhahmoin, sukupuolin ja koko ihmiselämän kymmenien tunnelmien ja arjen  käytännön toimivuuden skaalassa.

 

https://museot.fi/nayttelykalenteri/index.php?nayttely_id=21709

PS

Alle 18 vuotiaille ja museokorttilaiselle pääsy Helsingin Taidemuseoon on maksuton.


Lis%C3%A4liite.jpg