Juho%20Rissanen%208.jpg

Juho Rissanen Rannalla istuva nainen, vesiväri gulassi, 1898, Hiekan taidemuseon kokoelmat, kuva Petri Nuutinen

 

Didrichsenin taidemuseossa on vielä toukokuun viimeiselle viikolle 28.5.2017 saakka nähtävänä mitä suomalaisinta kansankuvausta, turmeltumattoman, aidon suomalaisen taidemaalarin Juho Rissasen (1873-1950) varhaisteoksina.

Näyttelyssä museon moneen tilaan ripustetut teokset - luonnokset, piirrokset ja vesivärityöt - on ajanhampaan jäljiltä lasituksin suojattu, mutta jo patinamaisen kuvakiillon takaa murtautuu herkän viivan sanoma vaikuttavasti katsojaan. Kymmenet teokset ja niiden yhteyteen laaditun Rissasen elämänkulusta kertovan tiedon omaksuttuasi olet saanut kokea Suomen kuvataiteen kultakauden 1900-luvun vaihteen suomalaista kansankuvausta harvinaisen piirtäjäneron, viivankäytön suvereenin, synnyinlahjaisen taiteilijan tulkitsemana.

Juho%20Rissanen%201.jpg

Kuvaotos taltioituna näyttelyn 8 minuutin elämäkertavideosta

Näyttely antaa kokonaiskuvan viivan taitajasta, piirtäjänerosta, jonka jokaisessa työssä viivan merkitys on äärimmäisellä herkkyydellä kuvan sisällön keskeistä sanomaa.

Kuopion laitakaupungin työläisperheeseen syntyneen Juho Rissasen lapsuuden täytti köyhyys ja pojan ollessa 10-vuotias isä eksyi humalassa markkinamatkalta palatessaan Kallajärven jäälle ja paleltui kuoliaaksi. Pojan oli alettava työllä elättää perhettä eikä kouluun pääsemisestä voinut edes haaveilla. Lukutaidon opetti äiti ja naapurien pojat. Mutta pojan piirustuslahja vei hänet aidon maalarin oppiin ja hänestä tuli ammattirakennusmaalari. Juho Rissasen oppimisen halu taiteisiin ja piirtäjänlahjat mursivat pian hänelle tiet Turkuun ja Helsinkiin, joiden kuuluissa taidekouluissa hän pääsi ajan taitavimpien suomalaistaiteilijoiden Helene Schjerfbeckin, Victor Westerholmin, Albert Gebhardin ja Albert Edelfeltin opetukseen. Myöhemmin hän hakeutui vielä Pietariin itsensä Ilja Repinin ohjaukseen.

Tämä kouluja käymätön suomalaisummikko oli ajan vallitsevissa pelkästään ruotsinkielisissä kulttuuri- ja taidepiireissä harvinaisuus, vailla säätyjä ja kielitaitoa. Juho, savonkielinen suomalaistaiteilija sai Helsingin taidemaailmassa oman sijansa, arvostuksensa kansan syvistä riveistä lähteneenä taiteilijana ja suuntasi pian kohti Eurooppaa, jossa Tanska ja Italian ja Pariisin taide ja taide-elämä opettivat vuodesta 1918 lähtien kosmopoliitiksi muuttuneelle taiteilijalle elämän ja taiteen syviä tuntoja monien vuosien ajan. Rissaselle sopi hyvin paeta sodan jaloista 1939 kohti Amerikkaa, missä eli elämänsä viimeiset vuodet.

Suomessa hän maalasi varhaisteoksensa savolaismaisemissa Nilsiän ihmisten elämää taltioiden.

Juho%20Rissanen%206.jpg

Juho Rissanen  Hauta-Heikin mummo 1897, akverellii ja lyijykynä, yksityiskokoelma, kuva Hannu Miettinen

Läpimurtona hänen suurikokoinen vesivärimaalauksensa Lapsuuden muisto valittiin Pariisin maailmannäyttelyyn 1900 Suomen edustajaksi ja Rissasen piirtämiseen perustuva omaperäinen maalaustaide sai taidekritiikin kansainvälisen arvostuksen, palkittiin pronssisella mitalilla sekä taideapurahalla.

Juho%20Rissanen%207.jpg

 

 

Juho Rissanen  Lapsuuden muisto, vesiväri ja guassi 1903,  110x170cm , Szépmúvészeti Múzeum, Budapest

Tähän näyttelyyn saatu harvinainen lainateos on Unkarin valtion omistuksessa ja nyt vasta kolmatta kertaa Suomessa nähtävänä. Näyttelyn lapsuusteema, Rissasen monine traumaatttisine lapsuuskokemuksineen on hallitsevasti läsnä tässä hänen kolmekymmenvuotiaana maalaamassaan kookkaassa vesivärimaalauksessa, jonka aihe on suoraan isän kuolemasta. Itsensä Rissanen on kuvannut teokseen etualalle neuvottomana sormi suussa, kuolleen isän jäykisynyt ruumis ja äidin syliinsä sulkeman pikkusiskon järkytys on taiteilija maalannut kuin pojan kokemina. Kuolemanläheinen pysähtyneisyys ja eräänlainen eurooppalainen kirkollinen sakraalinen jäykkyys tihentää realistisen tunnelman tukahduttavan lohduttomaksi. Aiheeseen liittyviä yksityiskohtia, omina itenäisinä teoksina on esillä näyttelyn vahvaa tunnelmaa syventäen.

 

Kun näin keväällä Suomenlahti ja sen merenlaineet alkavat kohta elää, matka Didrichsenin taidemuseoon on yksi verraton, henkisesti virkistävä ja maamme upeissa merellisissä näkymissä, tiloissa sekä nyt myös näyttelynsä rakastettavassa ja ajatteluttavassa näyttelysisällössä nykymuseoittemme kevään ihastuttavinta antia.

Juho Rissanen LAPSUUDEN MUISTO

            8.2.2017 - 28.5.2017

 

http://www.didrichsenmuseum.fi/yhteystiedot/

Yllä yhteystiedot  museoon. Pääsy museokortilla maksuton.