1236417994_heikki_hakala.jpg

Heikki Hakala

Yli kaksi vuotta sitten lähetin lyhyen sähköpostin (Kivekäs-suvun omistajien) Etelä-Suomen Sanomien ja Mediatalo ESA:n hallituksen uudelle puheenjohtajalle Jarkko Haukilahdelle ja luettelin muutamia tärkeimpiä puutteita valtalehdestämme: median kokonaismuutos vaatii toisenlaista pitkälle jo digitalisoitunutta nettijournalismia, kirjoitusten (pääkirjoitustenkin) sisällön tasapuolisuus vaarantuu kirjoittajien kyseenalaisten yhteiskunnan sidonnaisuuksien vuoksi, mielipidekirjoitusten tarkoitushakuinen sensuuri vie pohjan lukijan lehdistölle asettamasta sananvapaudesta ja asenteellisuus vetää maton alta kaikelta tärkeältä yhteiskunnalliselta keskustelulta. Monikymmenvuotisena lehden lukijana pyysin Haukilahtea uudistamaan lehteä pikaisesti, sillä edessä olisi lukijan kannalta selvästi ajasta jäljessä oleva media, jolle ennustin ihan lähivuosina tarpeettomuutta ja surkastuvaa loppua. Sain vastaukseksi, että Etelä-Suomen Sanomat ei kaipaa mitään muutoksia, vaan jatkaa toimintaansa samalla vankalla, hyväksi koetulla linjalla.

http://www.ess.fi/uutiset/talous/2012/03/28/esan-kirjapainon-puheenjohtajaksi-jarkko-haukilahti

Pari päivää sitten Jarkko Haukilahti antoi lehden päätoimittaja Heikki Hakalalle 17 vuoden työrupeaman jälkeen potkut. Näin parissa vuodessa Haukilahti oli kääntänyt ympäri omat vannotuksensa. Hän perustelee päätöksen taustalla olleen tarve uudistaa ESA:n sisällöntuotannon johtamista tilanteessa, jossa johtamisen vaatimukset ovat muuttuneet merkittävästi. Päätoimittajan työ muuttuu, ja tähän muutokseen ovat vaikuttaneet ennen muuta median digitalisoituminen ja kuluttajien mediankäyttötapojen jatkuva kehittyminen eri kanavissa, Haukilahti tiedottaa.

http://www.ts.fi/uutiset/talous/694320/Hakala+ulos+EtelaSuomen+Sanomista++Myyra+vt+paatoimittajaksi

Niin Helsingin Sanomissa kuten monessa Suomen suuressa ja pienessä valtalehdessä ja lehtitalossa bisnes menee huonosti ja pelkkää alamäkeä, asioille on nopeasti saatava syntipukki. Päätoimittaja on helpoin kohde: hänhän on eräänlainen julkaisun tuotemerkki. Syntipukiksi Heikki Hakala kelpasi, sillä hänessäkin on sekä hyvää että huonoa, niinkuin meissä jokaisessa luojanluomassa.

Lukijan kannalta ratkaisu on kovin kapea ja siihen sisältyy selvästi Mediatalo ESA:n sisäistä valtakamppailua ja pärstäkertoimien vuosien kasaamaa epäselvää jakojäännöstä. Palaako vapaa lehdistö ja sananvapaus muutosajoituksessaan jo pahasti myöhässä olevaan, urautuneisuudessaan lukijakadon riivaamaan valtalehteemme? Epäilen.

 

PS

Lahen uutisia -artikkeleita Heikki Hakalasta on yli 20. Niihin pääset laittamalla sivun ylälaidan Hallinta-kohtaan hauksi Heikki Hakala.