Näkymä tänään Lahden kaupungintalon aulasta ulos puistoon


Vallankimalluksen sokaisemanakin

Viime viikonvaihteessa - lauantaina - Lahden asukkaat saivat luvan vierailla kaupunkinsa vallankäytön kullatuissa kulisseissa, Lahden kaupungintalolla. Kuutisensataa kaupunkilaista, monet selvästi myös ensikertalaisia, päästettiin suorastaan upean kaupungintalonsa sisusta ihmettelemään ja ihastelemaan. Satakunta heistä otti osaa myös luentovalistukseen seuraamalla museomme huippututkijoitten kaupungintalon menneisyydestä sekä sen sisustuksen ainutlaatuisista taideteoksista kertovat luennot. Ja paikalla näyttäytyi elävänä, ei vain papereilla kaupunkimme koko byrokratiavirkojen ylin valtiaskerma ykkösissään. Pahvimukeista tarjoiltu maukas ilmaiskahvi ja pahvilautasilta tarjoillut tuoreet vehnäskastamiset hieman madalsivat tämän Lahti-kaupungin ruhtinaiden suomaa vallankimallusta. Minulle jäi tunne, että olin tällaisen vallankimalluksen sokaisemanakin aidosti haluttu lahtelainen.

 
Uppoamattomana ainakin

Heti seuraavana päivänä - sunnuntaina - kaupunginjohtajamme komeili vielä valtalehtemme Etelä-Suomen Sanomien haastattelukuvassa asuntonsa edessä Vesijärvellä soutelemassa ja kertoili yön päästä kuuttakymmentä elinvuottaan juhlivasta itsestään ja harrastuksistaan. Lahtelaiset, erityisesti kasvattajat pelästyivät kaupunginjohtajastaan otettua kuvaa: ilman pelastusliivejä oikukkaan tuulisen Vesijärvemme laineissa! Varoitan teitä muitakin: älkää menkö ilman pelastusliivejä vesille, sillä kohta teitä tarvitaan, olette todella haluttu lahtelainen.

 
Lyhyen hetken

Tätä kirjoittaessani kunnallisvaaliehdokkaat on eilen julkistettu. Lahdessa se merkitsee, että yli kolmenjapuolensadan ehdokkaan joukosta saamme kunnian valita 59 kaupunginvaltuutettua tuleviksi elinvuosiksemme 2013-2016 edustamaan ajatuksiamme, ideoitamme, mielipiteitämme, toiveitamme, aloitteitamme, terveytemme hoitoa, päivähoitoa ja koulutustamme, sosiaalista tasa-arvoisuuttamme, harrastus- ja sivistymismahdollisuuksiamme, asuinolosuhteitamme, työllisyyttämme, katujemme kuntoa, joukkoliikennettämme, moninaisia muita palvelujamme, päivittäiskauppajärjestelmäämme, virkistymismahdollisuuksiamme, viihtymistämme, hyvän  ja terveellisen asuinympäristömme sekä kaupunkimme luonnonkauneuden vaalimista, perinteitämme, tulevaisuutemme…
Vain Sinä olet kunnallisvaalien ennakkoäänestysajan 17. - 23.10.2012 sekä vielä vaalipäivän 28. lokakuuta 2012 kolmensadanviidenkymmenenneljän valtuustoehdokkaan mielestä fiksuin, osaavin, ymmärtävin, palvotuin ja halutuin lahtelainen - lyhyen äänestysnumeronkirjoitushetken.
Vuoden 2012 kunnallisvaalien äänioikeutettuja Lahdessa yhteensä 84528,
joista naisia  45043  ja  miehiä  39485


http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/FC4C3845BFE56A1DC22570EA00418383