Yht%C3%A4%20matkaa%203.jpg

Teatterista on välillä ihanaa palata hyvillä mielin – mitään suurempia miettimättä, hautomatta tai mielestään kaivelematta.

Niin vain on, kun Safka Pekonen, Puntti Valtonen, Seela Sella, Kari Paukkunen ja Leena Tamminen tuovat sitä vanhaa kunnon koko kansan korpifilosofiaa elämän suurista riemuista ja suruista meille kanssaeläjille sopivan tunnistettavasti, räiskyvästi, yllättävän odottamattomasti, terävän kulmikkaasti, mutta ah kuitenkin niin todentuntuisesti monimausteiselta huumoritarjottimelta annostellen.

Kahden erilaisen, eri-ikäisen ihmisen kohtaaminen junassa on arkipäivää. Pitkät junamatkat alkavat hiilijalanjälkiajassamme yleistyä, vaikka realismia on, että niihin on varattava pitkänmatkan paikkalippu ja vierustoveriksi sattuu tupsahtamaan milloin minkäkinlainen tuppisuu tai kännykkäänsä hölättäjä saati tietokonenörtti, korvatulpin ruutuunsa tuijottava liikkumaton patsas.

Kaikki nuo stereotypiat välttää allegorisen junamatkan muotoon kirjoitettu tekstikehys - Leena Tammisen lempeästi kertoma tarinointi yli kahdeksankymppisestä ystävänsä häihin matkaavasta mummosta ja vielä työelämässä toimivasta lähes eläkeikäisestä miehestä matkalla hänkin ystävänsä juhlaan -hautajaisiin. Matkatoveruus näiden kahden ventovieraan kohtaamisen sattumuksena kasvaa ihmisten ikään ja asenteisiin ankkuroiduiksi elämänkokemuksiksi ja lopulta - siltä katsomossa tuntuu - toisilleen avautuvien ihmisten lujaksi ystävystymiseksi.

 

Yht%C3%A4mastkaa%20kuva2.jpg

Esityksen suurta voimaa on tekstin harvinaisen onnistunut muotoileminen ja sisäistyminen tulkitsijoilleen. Safka Pekkosen lähes kuvitteellisen epätodellinen, henkimaailman konduktööri leikkaa käsikirjoituksen sopivin viipalein, hurmaavan brechtisellä laulumagiallaan runoriimein ja piruettipyörähdyksin keskustelun ulkopuolella tapahtuviin sattumuksiin tai omiin kuvitelmiinsa liimaillen. Luontevasta Puntti Valtosesta pursuaa raikkaasti hykerrellen vuoroin vankkaa urautunutta elämänkokemusta ja satiiria, vuoroin kannustavaa kritiikkiä maailmasta ja matkakumppanistaan, sekä se Seela Sella - niin sellamaisen valmiina kaikkeen, laukomaan ronskisti mielipiteitä, tilittämään miltei samassa vaikuttavasti elämänkipupisteitä ja se tärkein - todistamaan suuren humoristin täysin sydämin elämisen riemua ja onnea nyt ja tässä hetkessä.

 

Tämä jo pitkään vuosia toiminut kirjailijan, esittäjän ja ohjaajan yhteistyö palkitsee jälleen katsojansa. Sen näyttämöllepanon kuu ja hitaasti kulkevat junaikkunan maisemat ovat herkkää tulkinnan visuaalista harvinaisuutta ja sanapari korvapuusti-näyttelijä tekstin maittavimpia osumahuippuja.

Konstailematon teatteriesitys sopivan tunnistettavasti omafilosofisiin ajatuksiimme liittyvänä mehukkaana huvina  - olkaa hyvä, koko Suomen aikuisväestö!


 

Leena Tamminen

Yhtä matkaa

 

Esiintyjät Seela Sella, Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen

Ohjaus Kari Paukkunen

Lavastus Martti Aiha

Pukusuunnittelu Auli Turtiainen

Videosuunnittelu Jonathan Miller

Valosuunnittelu Lari Palander

Äänisuunnittelu Tuomas Fränti

Musiikki Safka Pekkonen

Tuotanto Kulttuurikone / Kari Paukkunen

Valokuvat Johnny Korkman


 

Kantaesitys Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 22.3.2019

 

https://kansallisteatteri.fi/esitys/yhta-matkaa/

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg