Portugalinretkikartta.jpg

 

Portugalin ainutlaatuinen menneisyys ja nykyisyys perustuvat ainaiseen kesään, Atlantin suomaan meri-ilmastoon monine antimineen, merenkulun, löytöretkien, ristiretkien, siirtomaavalloitusten ja siirtomaaherruuden sekä katolisen uskonnon vaikutukseen. Tässä artikkelisarjan viimeisessä osassa käymme Portugalin retkikartallamme edes taas liikkuen valokuvaotoksin vain pinnallisesti läpi näitä maan menneisyyden keskeisiä merkkejä ja näkökulmia, maan nykyistä henkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä portugalilaisten elinkeinojen ja elämäntapojen ominaispiirteitä.

 

Obidos

Vuorenharjalla Obidoksen, valkeaksi kalkitun, muurien ympäröimän keskiaikaisen linnoituskaupungin keskustassa ikivanhoja mukulakivisiä katuja reunustavat kauniit vanhat, asutut ja hyvin pidetyt talot täynnä pikkuputiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Historiallista vaikuttavuutta lisää säilyneet roomanvallan aikaiset vesijohtolaitteiston rakenteet.

Portugali%20Obisoda2.jpg

 

Portugali%20Obidos.jpg

 

Nazaré

Turismi voi hyvin Portugalissa myös merenrannan hienon hiekkarannikon ansiosta, tällaisia lekoteltavia ja surffailtavia rantoja maalla on tuhansia kilometrejä. Hotellit ja ravintolat kalaruokineen ovat aivan viimeaikoinakin runsastuneet moninkertaisesti. Kävimme täällä Nazaréssa herkullisella kalalounaalla ja ihailimme ravintolan ikkunasta näkyvää lumoavaa hiekkarantaa.

Portugalinhiekkaranta2015.jpg

 

Portugalin%20kalaravintolakyl%C3%A4.jpg

 

Batalha

Mosteiro de Santa Maria da Vitórian luostari on tämän pienen kaupungin helmi. Se on alkuaan tyypillinen goottilainen rakennus, jota myöhemmät aikakaudet ovat täydennysrakentamisella muunnelleet manualistiseen suuntaan. Luostari on eräänlainen Portugalin valtion itsenäisyyden pyhättö sammumattomine liekkeineen, ympärivuorokautisine kunniavartioineen ja monien maan historian merkkihenkilöiden, kuten Henrik Purjehtijan hautapaikkoineen.

Portugalin%20Batalha.jpg

 

Potugaliristiretkien%20maaluostarit.jpg

 

Portugalristiretkienmaa.jpg

 

Yksi Portugalin merkittävimmistä elinkeinoista on viininviljely, erityisesti portviinialueet ja jälkiruokaviinit ovat maailmankuuluja tuotannostaan ja laadustaan.

Azeitãossa saamme José Maria da Fonsecan viinitilan asiantuntevan opastuksen niin viinin viljelystä, sen valmistuksesta ja kypsyttämisestä kuin myös maistiaisia muscatjälkiruokaviineistä. Viinitila on ollut 1800-luvun alkuvuosikymmenistä alkaen saman perheen omistuksessa. Nykyisin yritystä johtaa jo kuudes sukupolvi. Viinit valmistetaan perinteisistä portugalilaisista rypälelajikkeista moderneissa toimitiloissa. José Maria da Fonseca kehitti useita tunnettuja brändejä, jotka ovat tänäänkin maailman huippuviinejä, Setúbalin Moscatel 1849, Periquita 1850 ja Palmela Superior 1866. Opimme monia asioita, senkin, että viinipensasrivistöjä hoidetaan paljolti luonnonmenetelmin: pensasrivistön päihin on istutettu aina ruusukasvi. Se kertoo uhkaavat tuholaiset nopeasti.

Portugali6viinivilj..jpg

 

Portugali9.viinivilj..jpg

 

Portugali7viinivilj..jpg

 

Cabo da Roca ja Sintra

Matkailijan on Portugalissa käydessään pakko käydä Euroopan läntisimmässä pisteessä Cabo da Rocassa, jonka niemenkärjestä hän tulevien aikojen näkökyvyllä ehkä voi nähdä Atlantin yli Amerikan mantereelle saakka. Jylhän komea näky on henkeäsalpaava ja ilmiselvästi eri maanosista saapuneet turistijoukot ihailevat näkyä. Mekin lähetimme oheisen postikortin käynnistämme allekirjoituksinemme kotimaahan todisteeksi oman elämämme maantieteellishistoriallisesta käynnistä.

 

Portugalicabode%20roca.jpg

 

Cabo%20da%20roca.jpg

 

Saavumme lumoavan kauniiseen palatsi- ja luostarikaupunki Sintraan, jonne myöhemmin kuninkaitten valtakaudella niin kuninkaalliset kuin aatelikin rakensivat loistokkaita linnoituksia ja palatseja. Arkkitehtuuri on romanttista ja Sintra kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Kauniissa, monikymmensalisessa kuninkaallisessa palatsissa kuninkaallinen tyylien, kultakoristeiden, itämaisten kalustojen, seinälaattaitaiteen sekä myös kuninkaallinen ylpeys saavat oppaidemme kertomina mielenkiintomme virittymään: yhden salin katossa on kuvattu 136 nauravaa harakkaa. Tarina kertoo kuningattaren vaatineen ne maalattavaksi kattoon rangaistukseksi muistuttamaan kuningasta, jonka hän näki suutelemassa hovineitoa. Myös rakennuksen suurille kartiomaisille torneille löytyy selitys päästyämme tutustumaan härkävartaiden ja suurten lihagrillien täyttämään linnankeittiöön. Sintrassa kävelemme vielä sen vanhankaupungin kujilla ja putiikeissa sekä syömme maukkaan keiton aivan kuninkaallisen linnan viereisessä ulkoilmaravintolassa.

Kuvahaun tulos haulle portugalin sintra

 

Portugali%20Sintra.jpg

 

Portugalin%20arkkitehtuurilaatta2.jpg

 

PortugalSinra2.jpg

 

Portugalsintra3.jpg

 

Portugalsintra5.jpg

 

Maan vanhimmassa rakennustaiteessa vaikuttavat siirtomaavallalle tyypilliset monenlaiset tyylit: romaaninen, goottilainen, renesanssinen, barokkinen ja uusklassinen arkkitehtuuri. Tärkein paikallinen ilmenemismuoto on Portugalin arkkitehtuurin manualistinen tyyli, joka on nimetty kuningas Manuel I:n mukaan (1495-1521), jonka valtakaudella tämä moneen tyyliin suuntautunut, erityisesti siirtomaiden mausteilla ja rikkauksilla temppelien ja luostareiden rakenteita ja pylväikköjä koristava rakennussuunnittelu alkoi.

 

Portugalin%20manualismi.jpg

 

Maassa piti pitkään valtaa António de Oliveira Salazar (pääministeri 1932–1968). Vain yksi puolue oli vallassa ja maa oli täysin hänen johtamansa sotilasjuntan hallitsema. Kertaan vielä tässäkin kolme portugalilaisten elämää ylläpitävää toimintaa, jotka oli sallittu: fado, fatima ja futis - näillä kansa pidettiin ojennuksessa. Salazarin vallan luhistuttua kuuluisaan neilikkavallankumoukseen 1974 maa alkoi muuttua demokraattiseksi ja avautua. Tällä hetkellä erityisesti Saksan ja Angela Merkelin vaikutus EU:n kautta on kohentanut jo pitkään maan infrastruktuurin Euroopan huipulle, mutta maaseudulla löytää vielä kovinkin vaatimatonta elämäntapaa ja toimeentuloa.

Historiallinen vuosituhansinen menneisyys on elänyt paljolti katolisen luostarilaitoksen elämän ja vallankäytön kautta ja valtiaat ovat pönkittäneet uskonnon avulla valtaansa. Maasta on joskus ollut valtaosa ns. paavinistuimen maallisessa vallassa. Yhtä usein omaa taivasosuuttaan ovat kuningassuvut sijanneet rakennuttamalla avokätisesti upeita, palatsimaisen suureellisia temppeleitä ja luostareita pitkin maata. Portugalin viimeinen luostari toimi 1800-luvulla, mutta niiden kunnostukseen, restaurointiin ja ylläpitoon on liiennyt yhä varoja. Tämän harvinaisen historiallisen loiston esittely on jo pitkään merkittävästi nostanut turismin elinkeinon kannattavuuden yhteen Euroopan huipuista. Näiden ainutlaatuisten linnamaisten muistomerkkien paljous, prameus ja rakennustaiteellinen komeus mykistää.

Päätän artikkelini kuvasarjaan Lissabonista, joka ansaitsisi oman ja perinpohjaisen esittelynsä. Siellä sijaitsevat merkit maan menneisyydestä ja sen vaalimisesta puhuvat itse puolestaan.

 

Potugal%20hieronymyksen%20luostari.jpg

Mosteiro dos Jerónimos (Hieronymuksen luostari) on Lissabonin suurin uskonnollinen rakennus ja vaikuttava nähtävyys manuelistisesta tyylistä. Siellä on myös Vasco da Gaman hauta.

POrtugalil%C3%B6yt%C3%B6retket.jpg

Löytöretket, veistoksessa portugalilaiset suuret löytöretkeilijät Vasco da Gama eturivissä

Portugalin%20historiaa.jpg

Belémin tornilla Lissabonia hallitsevan Tejo-joen rannalla on ollut historiassa tärkeä tehtävä suojata kaupunkia mereltä tulevilta hyökkäyksiltä.

Portugall%C3%B6yt%C3%B6retket.jpg

Graniittinen maapallo Portugalin löytöretkistä ja siirtomaista löytyy aivan Belémin tornin vieressä.

Portugalilainen%20lentokone.jpg

Ensimmäinen Atlantin ylittänyt lentokone vuodelta 1922

PortugalLissaboninkuja.jpg

Lissabonin pikkukaduilla kohtaa perinteen ja nykyisyyden arjen.

 

Kiitän lukijoitteni sietokykyä pitkäksi venähtäneen Portugali-kirjoitussarjan seuraamisessa ja pyydän vielä kurkistamaan näkyyn pienestä luostarikirkosta kohti Lissabonin miljoonakaupunkia.

 

Portugal%20loppukuva.jpg

 

 

Aikaisemmat kirjoitussarjan osat:

 

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/turisti-portugalin-syleilyssa-1

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/turisti-portugalin-syleilyssa-2

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/turisti-portugalin-syleilyssa-3

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/turisti-portugalin-syleilyssa-4

 

 

,