Teatteri Vanha Jukon helmikuinen ensi-ilta lauantaina 8.2.20 klo 14 on Astrid Lindgrenin klassikkotarina Ronja Ryövärintytär. Vanha Jukon Ronja kunnioittaa Lindgrenin alkuperäistarinaa ystävyyden voimasta. Esityksessä saamme nauttia yhteistyöstä Lahden kansanopiston Teatterikoulutuksen kanssa, sillä se mahdollistaa meille ison ja osaavan teatteritaiteilijajoukon näyttämölle.

Ronja%20kuvitusta.jpg

Kuva Antti Sepponen

Esityksen tiedotustilaisuudessa 4.2.20 - pienen esityskohtauksen jälkeen - syntyi vilkas keskustelu esityksen tekijöiden ja meidän medialaisten välillä. Tässä joitakin keskustelun näkökulmia esityksen valmistumisesta myös katsojalle tiedoksi:

 

"Ronjan tarina saattaa vielä alle kymmenvuotiaita pitämään kämmenillään penkistä kiinni, sillä teatterissa nämä Menniäiset liikkuvat yleisöä niin lähellä ihan melkein iholla, livenä eikä minään telkkarin kuvana. Siksi suosittelemme ikärajaa, vaikkei tietenkään siitäkään tarvitse pitää kiinni - ovathan lapset jo usein lukeneet kirjankin ja nähneet siitä videototeutuksia ja nyt tällaisen elävän esityksen kokeminen on siksi täysin lapsikohtaista. Mutta ihan perheen pienimmille nuo oudot oliot ja synkkä metsä voivat olla liiankin pelottavia. Jo esityksen yli kahden tunnin kesto rajoittaa katsojia. Ja johonkinhan raja on vedettävä.

 

Itse esityksessä kaikki hahmot eivät ole pelottavia. Esimerkiksi Kakkiaiset taatusti keventävät tarinan, jossa on paljon jännittävyyden vastapainoksi hauskoja kohtauksia. Ja tietenkin koko kertomus, jossa todelliset ystävät löytävät toisensa, on liikuttavan valoisa.

 

Ronja on äärimäisen rohkea, oikeudenmukainen ja uskaltaa puolustaa oikeutta ja samalla hän myös on hyvin herkkä - vahvuutena se, että osaa näyttää tunteet ja mielipiteet, kaiken, estoton siinä mielessäkin.

 

Tämä tulkinta eroaa muista Ronjista siksi, että ehkä me on asetettu tämä Ronja sellaiseen paikkaan, joihin sitä ei ennen ole laitettu - tulevaisuuteen. Mielestäni se kunnioittaa alkuperäistarinaa, se on silti tuttu tarina Ronjasta ja turvallista nähdä tuo vanha, vahva tuttu tarina, joka kantaa.

 

Katsojan näkökuomasta tuomme paljon nähtävää, kun on paljon erilaisia hahmoja ja haastavaa tämä on pienelle teatterille - suuret näyttelijämassat ja visuaaliset elementit.Täällä lähes kahdenkymmenen näyttelijän, ohjaajien, lavastaja-puvustajan ja koko teknisen henkilökunnan kanssa esitykseen tulee paljon ryhmätyön mukana luontevuutta.

 

Ohjaaja%20Karekallas%20b.jpg

Markus Karekallas

 

Mukavaa ja silti haastavaa koko harjoitusprosessi on ollut, vuorovaikutusta aina uusien ihmisten kanssa. Sukupolvien välinen kamppailu ja kumppanuus on jo esitykseen kirjoitettu. Etteikö vanha voi oppia uusia asioita ja elämän temppuja - ei pidä paikkaansa.

 

Tämä on ollut mielenkiintoinen prosessi, sillä tämä on laaja Kasvutarina - Ronjan kasvutarina ja Birkin kasvutarina, mutta myös Ronjan isän kasvutarina. Ja kasvaa siinä sitten moni muukin ihminen. Haastavaa tämä on ollut, paljon erilaisempaa kuin jos tekee vain muutaman ihmisen kanssa näytelmää."

 

 

Ronja Ryövärintytär

 

Teksti: Astrid Lindgren
Näyttämöversio: Annina Enckell
Suomennos: Tuovi Paju
Ohjaus: Markus Karekallas
Liveäänisuunnittelu: Minja Koski
Äänisuunnittelu: Janne Louhelainen
Valosuunnittelu ja videot: Antti Haiko
Puvustus ja tarpeisto: Hanna Kaitila
Lavastuksen suunnittelu ja visuaalinen toteutus: Hanna Kaitila

Opiskelijoiden apulaisohjaus / näyttelijävalmentaja: Timo Raita

 

Rooleisssa  Minja Koski, Maria Nissi, Kasperi Nordman sekä Lahden kansanopiston Teatteri II:n kaikki 16 opiskelijaa

Evita Aaltonen, Nella Backman, Valtteri Juvonen, Ilona Karppelin, Ronja Keiramo, Mikko Kilpiä, Vincent Kinnunen, Christian Lairikko, Tiia Lyijynen, Saara Mänttäri, Pinja Pieski, Emma Pälsynaho, Clarissa Rosi, Saara Sillvan, Josefiina Uuranmäki ja Elmira Wiklén

 

Ikäsuositus: 9-10-vuotiaasta alkaen
Esityksen kesto: 2 h 15 min.

Esitykset:
la 8.2.2020 klo 14 ensi-ilta (huom. kellonaika muuttunut aiemmin kerrotusta.)
la 15.2. klo 14
la 22.2. klo 14 & 18
la 7.3. klo 14
to 12.3. klo 18
la 14.3. klo 14
la 21.3. klo 14 &18
ke 8.4. klo 18
ke 15.4. klo 18
ke 22.4. klo 18

http://teatterivanhajuko.fi/ronja-ryovarintytar/

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/12/ronja-ryovarintytar

Lis%C3%A4liite.jpg