Herrah%20har%20rastaa.jpg

                                                                                                                                                                Kuva Mirkku Merimaa

Turkulainen Linnatetteri on yksi maamme suurimmista teattereista, mutta myös suomalaisen lastenteatterikentän ihme. Parhaillaan sen esitys kiertää pitkin Suomenniemeä aina pohjoista oulunseutua myöten. Linnateatterin lastennäytelmien sielu on esitysten dramaturgi-ohjaaja Sami Harjula ja teatterin vahvuus sen vakionäyttelijät Sami Markus ja Jaakko Loukkola.

 

Viime näytäntövuosina Linnateatteri on tulkinnut Mauri Kunnaksen kuvakirjoja teatterin elävyydellä. Niistä tehdyt lastenteatteriesitykset ovat hauskuuttaneet kiertueina koko Suomea. Lahdessa en vielä ole seuruetta tavannut.

 

Naapurikaupunki Hämeenlinnassa menee parhaillaan näin seudun syysloman aikaan kaupunginteatterin Verstas-salissa Linnateatterin viimeisin hauskuutus,           Herra Hakkarainen harrastaa, täysille saleille parikymmentä kertaa.

Päiväkoti-ikäiset ja esikoululaiset tuntuvat linja-autoittain kansoittavan esitykset päivästä toiseen, perheille tarkoitettujen iltaesitysten täyttyvät katsomotkaan eivät ole ihme puskakuiskuttelujen viestiessä esityksen hupaisuudesta.

 

Tarinat ovat hyväntuulisen simppeleitä, toisiinsa nivoutumattomia alkuperäiskirjan inspiroimia kuvakertomuskohtauksia. Tällä kertaa juonenpätkänä Herra Hakkaraisella on ongelma - hän nukkuu huonosti. Aamulla herätessään hän on aivan kuitti. Eikä mikään ihme: yöt Herra Hakkarainen tallustaa pitkin Tassulan katuja itse siitä mitään tietämättä. Hän on Tassulan kuuluisin unissakävelijä. Häntä harmittaa, kun kaikilla on niin hienoja harrastuksia eikä hänellä ole mitään. Tai - niin esitys todistaa- on hänellä yksi harrastus, josta hän on tosi ylpeä…

 

Sami Markus Herra Hakkaraisena ja Jaakko Loukkola Masa Marsuna ynnä ties kuinka monena eri mielikuvitushenkilöitymänä vetävät neljänkymmenen minuutin todellisen vauhdikkaan ja elämöivän shown, jossa ei taukoja, hiljaisuutta, pysähtyneisyyttä tunneta. Läkähdyttävä meno on kuin TV:n animaatiopiirrossarjojen ja Kunnaksen figuurien yhdistettyä täydellistä hullunmyllyä: täynnä pelkkää sähläävää ja koheltavaa elämän äksöniä, menoa, vauhtia, musiikkia, laulunpätkiä kymmenissä sivutaskuissaan.

 

Tarina olikin todellinen rokotus - alkuperäistekstin hengessä - suurella piikillä annettu pistos meille aikuisille: miten arkemme hurja meno on harrastamisista, kymmenistä eri kuljettamisista, viemisistä ja  noutamisista täyttänyt koko päviemme ajankäyttön sekä yhdessäolon uupumiseen saakka.

 

Lastenteatterina esitys oli siksi hieman kyseenalaista tuossa kaikkinaisessa kohelluksessaan. Mitä sen olisi sitten pitänyt olla? Esimerkkinä tulkinnan hevimetallin häkellyttävän pelottava skenografinen toteutus - miten silmänräpäyksessä tuo lavastusnäky saikaan koko salin täysin hiljaiseksi odottamaan, mitä tuleman piti. Näitä, ajattelulle aikaa antavia pysähdyksiä, hengittäviä hetkiä, esitykseen toivoi paljon paljon lisää. Eikä obligatorisen pierukohtauksenkaan enää pitäisi olla se lastenteatterin tunnusmerkki, josta yleisö palkitsee hörönauruin.

Jaakko Loukkolan taitavat muuntautumiset olivat näyttelijätaidetta huipussaan, miinuksena turha falsettiääni muutamissa tyypeissä, joiden forte ja sävy olivat piinallista kuultavaa.

Lavastus oli näppäräntoimiva, mielikuvituksellisen runsas ja kekseliäs, musiikki hieman valjua ja korvaan tarttumatonta.

 

Linnateatteri on kuitenkin tälläkin esityksellä näyttänyt täysverisen tuoreutensa ja teatteritaiteensa korkean tason.

http://hmlteatteri.fi/esitykset

http://www.linnateatteri.fi/lpt/herra-hakkarainen-harrastaa/

Rooleissa Sami Markus ja Jaakko Loukkola
Alkuperäisteksti Mauri Kunnas
Dramatisointi ja ohjaus Sami Rannila
Lavastus Niina Suvitie
Musiikki ja äänet Kari Mäkiranta
Puvustus Anniina Kuula
Maskit Minna Pilvinen
Rooleissa Sami Markus ja Jaakko Loukkola
Alkuperäisteksti Mauri Kunnas
Dramatisointi ja ohjaus Sami Rannila
Lavastus Niina Suvitie
Musiikki ja äänet Kari Mäkiranta
Puvustus Anniina Kuula
Ma