th?id=OIP.dxrghWr50QECflKgcTVT1gHaET&pid

Kuva HKT

Helsingin Kaupunginteatterissa saa kevätkaudella 2024 ensi-iltansa kuusi uutta esitystä. Teatteria leimaa suomalaisittain harvinainen kansainvälisyys, esitykset ovat kansainvälisiä farsseja, musikaalisia hittejä, maailmanluokan trillereitä, modernia ja klassista draamaa ja vain yksi on aidosti suomalainen, ruotsinkielisen Lilla teaternin uusi kantaesitysmusikaali Kristina. Helsingin Kaupunginteatterilla on tarjolla siis hämmästyttävällä runsaudella kansainvälistä teatteritaidetta, josta alla teatterin omat lyhyet luonnehdinnat ja tiedot esityksistä.

 

HKT%20Ilmasta_rahaa%20kev%C3%A4t%202024.

Kuva HKT

Suuren näyttämön kevään ensi-iltana nähdään 15. helmikuuta farssien klassikko, Michael Cooneyn Ilmasta rahaa. Poikkeuksellisen nopeita juonenkäänteitä ja yllättäviä väärinymmärryksiä sisältävän farssin ohjaa Sari Siikander.

Ilmasta rahaa tuo HKT:n näyttämölle Pekka Strangin ja Janne Katajan. Lisäksi lavalla nähdään Helena Haaranen, Heidi Herala, Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Jari Pehkonen, Raili Raitala, Sanna Saarijärvi ja Emilia Sinisalo.

Mikko Laine (Pekka Strang) on saanut potkut työstään vuosia sitten, mutta on kekseliäänä miehenä löytänyt uuden ansaintakeinon huijaamalla sosiaaliviranomaisilta erilaisia avustuksia. Tekaistuille henkilöille maksetaan tonneittain tukia ja rahat päätyvät Mikon taskuihin. Eräänä päivänä Kelan tarkastaja Jantunen (Emilia Sinisalo) saapuu yllätysvierailulle ja vuosikaudet hienosti toiminut rakennelma uhkaa sortua kertaheitolla. Mikko tulee vetäneeksi mukaan valheeseen myös ystävänsä Otto Pellin (Janne Kataja) ja kaverukset saavat aikaan yhä sakenevan selitysten sopan, josta ulospääsy näyttää mahdottomalta.

 

 

HKT%20Jerusalem%20kev%C3%A4t%202024.jpg

Kuva Otto-Ville Väätäinen

Pienellä näyttämöllä saa ensi-iltansa 1. helmikuuta Pasi Lampelan ohjaama moderniksi brittiklassikoksi julistettu komediaa ja draamaa yhdistelevä Jez Butterworthin näytelmä Jerusalem. Maailmalla poikkeukselliseksi ilmiöksi nousseessa teoksessa nykyaika kohtaa myyttisen menneisyyden.

Johnny ”Rooster” Byron on kiertolainen ja entinen surmanajaja, joka asuu kaupungin ulkopuolella matkailuvaunussa, metsässä, jonka hän väittää omistavansa. Kaupungin viranomaiset ovat metsän hallinnasta eri mieltä; he ovat päättäneet raivata sen uuden asuinalueen tieltä. Perinteisten kyläjuhlien aikaan, Pyhän Yrjön päivänä, molemmat osapuolet kokoavat voimiaan viimeiseen koitokseen. Johnny vannoo, ettei aio luovuttaa ilman taistelua. Hän ei halua luopua vapaudestaan eikä pettää ystäviään, jotka pääsevät hänen bileissään hetkeksi pakoon kovaa todellisuutta.

Johnny Byronin roolissa nähdään Santeri Kinnunen ja muissa rooleissa näyttelevät Rauno Ahonen, Lumi Aunio, Minni Gråhn, Markus Järvenpää, Jouko Klemettilä, Merja Larivaara, Betadi Mandunga, Mitra Matouf, Ursula Salo, Niilo SämpiMikko Virtanen, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius.

 

 

HKT%20A_Ghost_Story2024%20kev%C3%A4t.jpg

Kuva Ilkka Saastamoinen

Arena-näyttämön kevään käynnistää 8. helmikuuta Paavo Westerbergin ohjaama tihenevän tunnelman trilleri  2:22 A Ghost Story. Danny Robinsin kirjoittama palkittu näytelmäuutuus kertoo tämän ajan ihmisistä ja se nostaa esiin kiehtovia kysymyksiä uskomuksista ja yliluonnollisista kokemuksista.

Jenny ja Sam ovat juuri ostaneet suuren, vanhan talon, jossa riittää remontoitavaa. Lisäksi vauva-arki vie voimia. Sitten Jenny alkaa kuulla öisin ääniä. Kello 2:22 hän kuulee, lastenhuoneen itkuhälyttimen kautta, kuinka joku liikkuu talossa. Jenny on varma, että talo on kirottu ja siellä kummittelee. Työmatkoilla oleva Sam ei usko yliluonnolliseen ja hän löytää jokaiselle vaimonsa epäilylle järkiselityksen. Jenny ja Sam kutsuvat ystäväpariskunnan päivälliselle ja yhdessä he aikovat valvoa, kunnes kello on 2:22.

Rooleissa näyttelevät Pia Andersson, Sanna-June Hyde, Leena RapolaMatti RasilaSauli Suonpää ja Lauri Tilkanen

 

 

 

HKT%20Forever_Young%20kev%C3%A4t%202024.

Kuva Kim Sinisalo

Arena-näyttämön kevään toinen ensi-ilta 7. maaliskuuta on Erik Gedeonin musiikkikomedia Forever Young.

Heikki Sankarin ohjaaman näytelmän rooleissa nähdään Vuokko Hovatta, Juha Jokela, Pertti Koivula, Vappu Nalbantoglu, Leenamari Unho ja Mikko Vihma.

Esityksessä eletään tulevaisuutta. Arena-näyttämö on muutettu vanhainkodiksi, jossa Kaupunginteatterin näyttelijät viettävät vanhuudenpäiviään tiukan hoitajan tarkkailussa. Kun hoitajan silmä välttää, heräävät harmaat ramppipantterit henkiin. Forever Young on kuin vanhainkodin Vain elämää, jossa jokainen näyttelijä on päivän artisti, ja yhdessä muistellaan nuoruuden hurjasteluita. Jos muisti ei aina toimikaan eikä jalka nouse kuten 2000-luvun alkuvuosikymmeninä, niin lauluääntä ei ajan hammas ole nakertanut. Arena-näyttämö raikaa tunnetuimpia hittejä viime vuosikymmeniltä.

 

 

HKT%20Veren%20h%C3%A4%C3%A4t%20Lahenuuti

Kuva Lahen uutisia

Compañía Kaari & Roni Martinin espanjalais-romani-juutalais-suomalainen flamenco-orkesteri ja tanssiryhmä Helsinki Dance Company kutsuvat yleisön studio Pasilaan 24. tammikuuta Veren häät -tanssiteoksen ensi-iltaan. Federico García Lorcan näytelmään väljästi pohjautuva tanssiteos ammentaa vaikutteita 1930-luvun Espanjasta, jossa Lorca, Dalí ja Buñuel loivat yhdessä surrealistista taidetta. Tämän taiteen kuviin kiteytyi läsnä oleva aika ja ne aavistivat jo tulevia painajaisia, joihin Lorca hukkui.

Teoksessa esiintyvät Sari Haapamäki, Jyrki Kasper, Heidi Naakka, Unto Nuora, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne, Aino Seppo ja Kaisa Torkkel sekä muusikot Victor Carrasco, Roni Martin, Sanna Salmenkallio ja Juan Antonia Suárez ”Cano”. Teoksen ohjauksesta vastaavat Atro Kahiluoto, Kaari Martin ja Roni Martin ja koreografia on Kaari Martinin käsialaa.

 

 

HKT%20Katrinakev%C3%A4t%202024.jpg

Kuva Otto-Ville Väätäinen

Lilla Teaternissa 31. tammikuuta ensi-iltansa saa Jakob Höglundin ohjaama musikaali Katrina. Musikaali perustuu Sally Salmisen vuonna 1936 ilmestyneeseen samannimiseen klassikkoromaaniin. Kaisa Lundánin dramatisointi ja Aili Järvelän uusi sävellys herättävät nyt Katrinan koskettavan tarinan uudelleen eloon Lilla Teaternin lavalle. Esitys toteutetaan yhteistyössä Åbo Svenska Teaterin ja Wasa Teaterin kanssa.

Lavalla nähdään Emma Klingenberg Katrinan roolissa sekä muusikot Aili Järvelä, Anni Elif ja Senni Valtonen/Maija Pokela.

 

 

HKT%20Moulimn%20ROUGE%20SYKSY%202024.jpg

Kuva HKT
 

Helsingin Kaupunginteatterin syksyn 2024 suurmusikaali on Moulin Rouge! Musikaali. Oscar-palkittu eeppinen klassikkoelokuva herää henkiin ja sykkii elämää Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Moulin Rouge! Musikaali räjäyttää tajuntasi, stimuloi kaikkia aistejasi ja kietoo sinut ennenkokemattoman hekumalliseen kimallukseen. Visuaalinen spektaakkeli ja intohimoinen rakkaustarina sisältää popmusiikin historian suurimpia hittejä.

Moulin Rouge! Musikaali on aistillinen, näyttävä musikaalishow ja satumainen, henkeäsalpaava rakkaustarina. Musikaali vie katsojan legendaariseen 1800-luvun lopun yökerhoon Pariisiin. Kaikki on sallittua, ja kaiken saa anteeksi rakkauden nimissä, kun boheemi nuori runoilija rakastuu kauniiseen kurtisaaniin, ja kielletyt intohimot leimahtavat.

Kymmenen Tony-palkintoa kahmineen Moulin Rouge! Musikaalin biisilista on pophistorian ylistysveisua. Musikaalissa kuullaan yli seitsemääkymmentä musiikkihistorian suurinta hittiä.

Tämä musikaalispektaakkeli on totuuden, kauneuden, vapauden ja ennen kaikkea rakkauden yltäkylläinen juhla. Moulin Rouge! Musikaali on hunajaista hedonismia kaikilla herkuilla. Astu sisään hekumalliseen loistoon, unohda kaikki estosi ja antaudu villiin ilonpitoon – tervetuloa Moulin Rouge! Musikaaliin!

Musikaali on osa pohjoismaista yhteistuotantoa, jossa ovat mukana Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja. Se perustuu Baz Luhrmannin elokuvaan Moulin Rouge. Käsikirjoitus John Logan. Oikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.

Huom! Musikaalin roolitus julkistetaan helmikuussa 2024.

Esityskieli on suomi.

 

 

Kynä ö.png

Katso tarkemmin esitysten aikataulut ja liput:

 Ilmasta rahaa

Jerusalem

2:22 A Ghost Story

 Forever Young

Veren häät 

Katrina

https://hkt.fi/esitykset/moulin-rouge-musikaali/

 

Kevätkaudella Kaupunginteatterin ohjelmistossa jatkavat Suurella näyttämöllä musikaalit Pieni merenneito helmikuun alkuun saakka ja Rakas Evan Hansen koko kevään. Lilla Teaternissa jatkaa parisuhdefarssi Figaros bröllop. Pienellä näyttämöllä vierailee helmikuussa improvisaatioteatteri Stella Polaris Vapaa pudotus ja PRIMA VISTA -esityksillään. Minttu Mustakallion ja Ville Virtasen improvisaatioduetto Minttu sekä Ville vierailee Studio Pasilassa 2. helmikuuta alkaen. Studio Pasilassa vierailee myös 10. helmikuuta Mika Eirtovaaran stand up -show Ihminen. Lisäksi Studio Pasilassa jatkaa stand up -klubi Club act!one. Arena-näyttämöllä jatkaa ikisuosittu Kiviä taskussa. Myös yleisön rakastamat Seniorisoppa-konsertit sekä Kahvilla kirjailijan kanssa -tapahtumat jatkuvat keväällä Suuren näyttämön parvekelämpiössä.

 

Lahen uutisia palaa muutamiin esityksistä teatteriarvioin.