Näin helposti päästään lahtelaisesta kulttuuriopetuksesta. Kuva 11.5.2012 Lahden torilta satapäisen yleisön hämmästellessä toimenpiteen helppoutta.

Kaupunkimme päättäjien perustamat kulttuurilaitokset korisevat viimeisissä henkitoreissaan.

Päijät-Hämeen koulutuskonserni, jonka alaisen Lahden ammattikorkeakoulun alamaisuuteen on ajautunut osa kaupunkimme ammattiin johtavaa kulttuuriopetusta, on johtonsa ja sen myötäilemän maallikkonukkehallituksensa aivoituksin luonut tilanteen, joka määrätietoisesti tuhoaa murskaavasti kaupunkimme sivistysrippeetkin. Taideinstituutin, Musiikki- ja draamainstituutin sekä Muotoiluinstituutin alasajo on käynnissä – seurauksista ei väliä.

 

Korruptiovyyhti auki

Lahden Taideinstituutista valmistunut kuvataiteilija kelpaa kyllä maalaamaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Viljasen kuvan pönöttämään kaupungintalon seinälle – mutta itse Taideinstituutti, se on joutuin lopetettava, tulevasta taiteilijakoulutuksesta kun ei enää ole niin väliä – ostetaan taiteilija vaikka Helsingistä tai peräti Aasiasta.

Miksei Viljanen sitten ole puheenvuoroakaan käyttänyt Taideinstituutin puolesta? Syy on raha. Viljanen on ollut kohta vuoden yrittäjänä, jonka yksi asiakas on Koulutuskonserni, eikä pieni asiakas olekaan viimevuotisen konsernilaskutuksensa perusteella. Näin molemminpuolinen hyöty ja piiloon kätketty korruptio taataan vaikenemisella. Vastaavanlaisia henkilökytkentöjä kaupunginvaltuuston päättäjien ja verovaroin toimivien julkisyhteisöjen välillä on runsaasti Lahden valtuustossa.

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilkka_Viljanen

 

Määrä ratkaisee ei laatu

Entä Muotoiluinstituutti. Elokuvalinja on juuri lahdattu, muut sen koulutuslinjat vähenevät vuosi vuodelta. Nykyiset Muotoiluinstituutin uudistukset perustuvat pelkästään teolliseen muotoiluun, suomeksi insinööritaidoin ja tietoteknisin taidoin tehtävään muotoiluun ja suunnitteluun. Lahtelaisvision mukaan muotoilun on tuotettava pelkkää rahaa, ei välttämättä muodon- tai silmänkauneutta. Taiteellinen, tuo suomalaisen muotoilun keskeisin ja maailmanlaajuisin tehoelementti Wirkkalan, Sarpanevan, Aarnion, Stillin -malliin hävitetään pala palalta. Nyt Taideinstituutin ja Muotoiluinstituutin hedelmällinen yhteistyö leikataan kuin moottorisahaten kerralla poikki. Ennustan Muotoiluinstituutin loppuvan kymmenen vuoden sisällä kokonaan omaan tarpeettomuuteensa.

http://lahenuutisia.net/blog/3208203/lahti-taideratkaisuineen-metropolilaisten-hammasteltavana/
 

http://tarmon.vuodatus.net/blog/2332749

 

Häipykää Tukholmaan tai Lontooseen

Kärjistetyn kriittisesti pohdiskellen Lahden kaupunginteatterin ohjelmistolinja ei teatteritaiteen itseisarvoon luottavia paljonkaan vakuuta. Liike-elämämäinen, voittoa maksimoiva ohjelmistovalinta, teatterin lipputulojen tuotto, johtaa vuosi vuodelta musikaalien, noiden mitäänsanomattomien kimallevaatetus- ja krumeluurilavastusten amerikkalaisilluusioiden tuottamiseen. Niiden imussa linja-autolastillisten salintäyteiset yleisömassat Lahden ulkopuolelta tuovat tuota rahaa, jolla sitten voidaan valita onneksi myös näytelmäkirjallisuuden syvintä, ajatteluttavaa, suomalaiskansallista draamaa, jopa älykästä viihdettä, lasten- ja nuortennäytelmiäkin ohjelmistoon.

Nyt tämä sivistämistie on päättymässä. Suuri musikaalien roolimiehitys tanssijoineen ja kuoroineen vaatii musiikki-ilmaisuun koulutettuja henkilöresursseja. Koulutuskonserni on päättänyt viisaudessaan lakkauttaa musiikki- ja draamakoulutuksensa: sen nuorista opiskelijoista Lahden kaupunginteatteri on jo monet vuodet saanut keskeisen avustajakunnan musikaaleihinsa. Lähimmät musiikkiteatterin koulutuspaikat ovat Tukholmassa ja Lontoossa – menkööt sinne kouluttautumaan, tekstiili-insinöörien tieltä, joita edelleenkin on varaa kouluttaa työttömiksi Lahdessa ja Suomessa, ajattelee Koulutuskonsernin esittelijäbyrokraatti ja nukkehallitus. Ennustan Lahden kaupunginteatterille julmaa näivettymiskohtalon aikaa.

 

 

Sivistystä alkukantaisella ynnälaskulla

Lahtikonserni on muutenkin esimerkki länsimaisen sivistyksen alasajosta. Eri kaupunginosien arkea lujittavat, kotiseutua leimaavat yhteisöllisen elämänmuodon mahdollisuudet lakkautetaan toinen toistensa perään: nyt on vuorossa kaupunginosakoulujen, todellisten lähikoulujen, lakkautukset Kiveriön ja Metsäkankaan kaupunginosissa.

Muodollinen syy on jälleen, että oppilaat voidaan siirtää suuriin kouluyksiköihin, joissa on tilaa lasten sullomiselle suuriin opetusryhmiin, ynnälaskijana koulutoimemme kehityssuunnittelija Marja Spoof-Kähkönen. Lahden  Kiveriön koulun sijainti on yksi koko eteläisen Suomen hienoimmista, metsineen, rauhallisine ympäristöineen, Metsäkankaan koulu taas kaupunkimme harvoja homeettomia koulurakennuksista.

Lahteen on koko sodanjälkeinen aika luotu sivistystä ja kulttuuria panostamalla lapsiin ja nuoriin sekä moniin, vieläkin korkeatasoisiin sivistyslaitoksiin ja kouluihin. Valtion ja kunnan rahoja on ymmärretty laittaa yksituumaisesti, yhteisin demokraattisin päätöksin kansalaisten ja heidän monenmuotoisen kulttuurinsa rakentamiseen sekä asukkaiden sivistämiseen.

Tänään päättäjämme ovat enää pieni klikki, demokratiasta eroon kirnuttu ja siivilöity kermanekallinen poliitikkoja. Parkkihallit ovat tämänpäivän lasten ja nuorten sivistystä, taidelaitokset ja taideopetus ovat taloudellisesti täysin tuottamattomia ja turhia sekä todelliset, rauhalliset ja kotoiset lähikoulut pelkkää tuhlausta.