Ekologian huippua Lahdessa

 

1235066624_ekohavila1.jpg

Lahden maankuuluisa ekokahvila Mea Manna on ehtinyt vuoden ikään. Tämä vain luomu- ja ekotuotteita tarjoava kahvila-ruokala- myymälä on harvinaisuus koko Suomessa. Harvinaisuus se on Lahden kuvioissakin, joissa monet kahvilayritykset ovat kuluneen vuoden aikana kaatuneet ja lopettaneet. Mea Mannan toiminta ei perustu kaupallisuudelle, vaan ideologialle puhtaasta luomulähiruoasta, kiireettömyydestä ja pienen yhteisön toimivuudesta.

1265917645_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vuosipäivänä 10.2. Mea Mannan Eveliina Aaltonen tarjoili kaikelle kansalle leipomonsa herkkupullat ja ekoluomukahvit.

Mea Mannan kaupunkikyläyhteisö on laajentamassa toimintaansa. Yhteisölle on rakentumassa Lahteen pieni uusi leipomo, jossa valmistetaan omasta taikinajuuresta kunnon luomuleipää, jatkossa tarjottavaksi laajemminkin ostettavaksi; ensi kesän jälkeen kaiken, myös byrokratian pitäisi olla valmista.

Onnittelemme ja olemme lahtelaisina ylpeitä esimerkistänne ja työstänne!

http://tarmon.vuodatus.net/blog/1814270/suomen-omatunto-alkaa-lahdesta/

 

 


Patu Paksupöhköjen Lahti

Virallinen Lahti -kaupunkimme julistautuu myös eko-tekojen ja kestävän kehityksen mallikaupungiksi. Kuinka on laitas Lahti?

Mitä mieltä, lukijani, olet kuntapäättäjiemme innosta rakentaa juuri nyt tänne yhtäaikaa Toriparkki ja pöyhiä koko Lahden arvokeskusta nurin, rakentaa Ranta-Kartano Vesijärven rannan peitteeksi hotelleineen, toinen Huipputason hotelli parinsadan metrin päähän edellisestä Salpausselän Teivaanmäen harjalle, puhkaista Ohikulkutie Launeen läpi ja ali, rakentaa kävelykatu painovoimalakejakin uhaten jyrkkään Rautatienkadun mäkeen  ja synnyttää Lahden ympäristökuntien kanssa suuri kaupunkiliitos?

Samat  päättäjät vielä haikailevat pari kesää täällä Vesijärvellämme pidettyjä F1-venekilpailuja takaisin - mitäpä niiden jättämistä ekologisista jäljistä on väliä: ainakin arabisheikit olivat niistä kiinnostuneita. Samat päättäjät kaupallisine kumppaneineen, mediaguruineen keräävät Vesijärvisäätiön nimissä toisella kädellä almuja rahalippain Vesijärvemme pelastamiseksi.

534426.jpg

Tällaista Lahden Ruoriniemeen maantäytöllä Vesijärven päälle rakennettua rantanäkymää päättäjämme haluavat kaikille kaupunkilaisille silmäin ja mielen iloksi.

1265917676_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kenties Lahtikin ottaa kohta Vesijärven täyteenrakentamisessa mallia muussakin kuin moottorivenehurjasteluissa noilta arabi-sheikeiltä. Kuvan Dubaissa on yksi palmun muotoinen asuinalue, jossa jokaisella on oma ranta. Olisiko Lahden otettava omaksi veteenrakennettavan asunto-alueensa lentokoneesta näkyväksi kaavaksi radiomastojen mallikuvio vaiko Salpausselän hyppyrimäkikolmikon silhuetti - asia on vielä päättämättä.

 

1241549764_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tällaista näkymää Vesijärvemme vielä vapaalle rantanäkymälle keskeisen päättäjäpuolueen valtuustoryhmän naispuheenjohtaja nimittää puheenvuorossaan todelliseksi eko-teoksi.Oletko samaa mieltä?


Lahti käy jo malliesimerkiksi maailmalle: Suomi, me lahtelaiset eturivissä olemme mukana luonnonvarojen härskissä tuhlailussa, olemme tällä hetkellä kuudentenatoista tuhlailevaisuussijalla maailman valtioiden joukossa.

Ykkönen on tuo Arabi-emiirikuntien Dubai - jo tuttu kymmenille miljoonille maailman ökyturisteille, tuhansille suomalaisille, lahtelaisillekin. Oireellista on, että ekotuhlauksen ykkössijaa hallitseva Dubai merentäyttöineen, maailman korkeimpine rakennuksineen on täydellisessä konkurssitilassa.

Tuohon tilaan Patu Paksupöhköjen Lahtikin järjettömillä, jäsentymättömillä suunnitelmillaan ja päätöksillään taitaa haluta.

Vai kuinka on laitas Lahti?

 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ekologinen_jalanj%C3%A4lki

 

PS.

Alkuperäinen julkaisupäivä 10.02.2010 klo 22.00