Lahen uutisia on saanut kymmeniä suullisia ehdotuksia Ranta-Kartanon toteuttamisvaihtoehdoista. Kansalaisvaikuttaminen on puhurin lailla ilahduttavasti synnyttänyt uusia, raikkaita tuulia.
Alkuperäinen Ranta-Kartanon kilpailuohjelma edellyttää, ettei aluetta saa rakentaa täyteen ja että suuret näkymät kaupungilta Vesijärvelle ja lähiviheralueille on säilytettävä.

Kaupungin virkakoneisto yrittää nyt peitellä kaikin tavoin näitä alueen ideakilpailun periaatteita ja runnoa väkisin valtavan yksityisasuntobunkkeriston täyttämään Ranta-Kartanon.
Viimeisin yritys on aikomus antaa pienille korttelien kulmauksille nimet kuuden presidentin mukaan. Noloa.
Kirjalliseen muotoon yltäneistä uusista vaihtoehdoista julkaisenkin ensin Presidentin aukiot -idealuonnoksen.Presidentin aukiot

Ranta-Kartanon idealuonnos lyhyesti:


Kaikki raskas rakentaminen sijoittuu nykyisen Pellonkulma-Urheilutalo -akselin alueelle (Jalkarannantien viereen)
- Rakentaminen on julkista, asuntoja ei rakenneta
- Wesijärvi-talon ainutkertaisuus tuo kaupunkiin jatkuvaa tuloa turistien ja tapahtumien myötä monin verroin enemmän kuin mitä muutaman miljoonan tonttikauppa toisi
- Lahdesta tulee taas moderni, yhteiskuntakehityksen kärjessä kulkeva kaupunki, jossa ominaispiirteet –Vesijärvi ja harjut – vetovoimaisesti korostuvat ja jossa käytännön tasolla toteutuu tieteen ja tutkimuksen ympäristöosaaminen      
 Wesijärvi-talo tai Wellamon talo sisä- ja ulkoilmakahviloineen on varsinainen alueen vetonaula sekä asukkaille että matkailijoille. Se sisältää modernisti suunnitellut ja toimivat
-    järvi- ja jääkausimuseon
-   
taidemuseon
-    kulttuuritapahtumien sisä- ja ulkoesiintymispaikkoja ja nuorison harrastetiloja sekä muita yhteisöllisyyttä synnyttäviä kokoontumispaikkoja


Ekologian maailmanhuippu
Wesijärvi-talon arkkitehtuurissa käytetään nykytietämyksen mukaista ekologista rakentamista, paikallista maailmankuulua ympäristöosaamista ja kierrätysmateriaaleja sekä uudistuvaa energiaa. Talo toimii maailman energian säästämisen mallirakennuksena lämmitys- ja sähköistämisratkaisuineen, hulevesilaitteineen, maalämpöineen ja uudenlaisine aurinko- ja tuulikeräimineen.

Wesijärvi-talon kalansuomu- tai -pyrstöterasseilla on järvimaiseman ihailupaikkoja, avoimia sekä lasitettuja keitaita ja oleskelutiloja.

Liikunnan merkitystä korostetaan kaikenikäisille tarpeellisena terveyden ylläpitäjänä. Siispä Urheilutalo ja Kisapuisto säilyvät ja ehostuvat. Myös Fellmaninpuistossa ja vapailla aukioilla järjestetään erilaisia liikunnallisia tapahtumia ympäri vuoden.


Parkkipaikat kauniiksi

"Presidenttien aukiot" nimetään avarien parkkipaikkojen keskiöihin muodostuville aukioille, joita ympäröivät matalat pensas- ja kukkaistutukset sekä puistonpenkit.
Näillä aukioilla, Kisapuistoon rajautuvilla alueilla sekä Wesijärvi-talon uumenissa kierrätetään sadevesiä rakentamalla niihin kauniita puroja, suihkulähteitä ja lammikoita.


Nykyiset liikenneväylät  
toimivat edelleen, mutta Kariniemenkatu voidaan katkaista suurten tapahtumien aikana läpiajoliikenteeltä.

Linja-autoasema on edelleen bussiliikenteen toimivana keskuspaikkana.
 
Vesijärven satamaan ja Sibeliustalolle on torilta ja Urheilukeskuksesta hyvät jalankulku- ja pyörätiet.

Sibeliusrata
Vanhalle ratapenkalle palautetaan maahan upotettu raide kevytraidejunaa tai nostalgista höyryjunaa varten.

Tämä "Sibeliusrata" mahdollistaa matkailijoiden tulon suoraan Helsingistä, Rovaniemeltä tai jopa Pietarista. Samalla väylä toimii edelleen viihtyisänä jalankulkutienä.

 

 

Yllä esitelty Ranta-Kartano -toteutus on poikkeuksellisen monipuolinen, tulevaisuutta ennakoiva, moderni, lahtelaisuutta kunnioittava luomus.

Lahden kaupunginvaltuusto matkustaa strategiaseminaariinsa 26.-27.3.09. Siellä kaupungin koko strategia, myös matkailun osalta, ehkä Ranta-Kartanokin uusine suunnitteluideoineen, tullaan hiomaan uuden valtuuston tahdon mukaiseksi.


PS
Katso myös  Lahen uutisia 16.2.2009 -Vapaa kaupunkitila