Cats3.jpg

Kuva Johannes Wilenius

Lahden Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle Lahden Uusi kesäteatteri on valmistanut ja tuottanut ainutlaatuisen omailmeisen Cats-musikaalin.                      Se on musiikilliselta tulkinnaltaan suurenluokan loistokas ehyt ja ammattitaitoinen teos. Kokonaistulkinnaltaan se uudistaa musiikkiteatteriperinnettä yhä syvemmälle kohti mielikuvituksen kiehtovia maailmoita taidokkailla ja maagisilla sirkuselementeillään.

Cats on juoneltaan kuin simppeli satu. Seudun kissat ovat kokoontuneet suureen perinteiseen kokoukseensa esitelläkseen taitojaan,  viehättävyyksiään, voimiaan, palvelualttiuttaan, ylivertaisia erikoisominaisuuksiaan, pelottavuuttaan, kauheuksiaan. Mukana tuntuu olevan koko maailman kissaluonteiden ja ulkonäköjen arsenaali. Kissalauman johtajan tehtävä on valita kokouksen kruunajaiseksi joukon erikoistapaus, joka pääsee mystiseen erikoiskäsittelyyn ja saa elämäänsä itselleen toisen, uuden hengen. Tilaisuus on laumoittain täynnä sulottaria, hurjimuksia, uskollisia palvelijoita, pelottavia röyhkimyksiä. Musiikki ja laulu on niitten kommunikointikieli.

Lahden Catsin mielikuvituksellisen rikas toteutus hivelee korvaa, silmää ja tunteitamme. Se esittelee meille kymmenet kissahenkiset hurjimuksensa, taiturinsa, laumasielunsa, originellinsa, valtiasröyhkimyksensä, rumiluksensa sekä ihastuttavuutensa - kissakatraan yksilöiden persoonalliset ominaisuudet niin, että saamme silmät pyöreinä väliin ihastuksesta hihkuen, väliin kauhua tuntien elää tunteiden näkyjen ja naamojen myrskyisän kaksituntisen. Ja tietenkin seurata jännityksellä teoksen loppuhuipentumaan saakka, ken saa itselleen tarinassa luvatun uuden hengen.

Selityksiä suomalaisittain poikkeuksellisen upealle Cats-musikaalille nousee kymmenin näkyvin ja näkymättömin kissanhännin. Ensimmäinen niistä on Andrew Lloyd Webberin jo klassiseksi muuntunut musikaali kauniine melodioineen ja hienodraamallisine sävelkuvioineen: niissä sävelissä ja rytmeissä suuri draama hengittää herkkyydellään, nousuillaan, laskuillaan ja nerokkuudellaan ja tempaa vaivatta meidät kuulijat mukaansa. Jotakin Webberin jo lähes nelikymmenvuotisesta sävelkielestä on kerta toisensa jälkeen niin tuttua kauneudessaan, melodioissaan, rytmissään, että sävelteos pelkässä tunnettavuudessaan nostaa tunteemme pintaan.

Kun kissojen suuressa, moni-instrumenttisessa orkesterissa soittavat suomalaiset kevyen musiikin huippuartistit, lavalla laulavat maamme kissasolistimusiikin päivän tähdet, kuoroin ja massakoreografioin tanssivat, laulavat ja liikkuvat sukupolvemme ketterimmät kissamusikaalikoulutetut lahjakkuudet niin vaikuttavuus on taattu. Kun tämä liki kuudenkymmenen kissataiteilijan katrasvoima räjähtää kerran jos toisenkin musiikkinsa ja ilmaisunsa täyteen iskuun, melodioidensa herkkään lumoon, draamajuonensa vaikuttavuuteen, niin kokonaisuudesta syntyy Lahden Kaupunginteatterin suurelle lavalle maailmanluokan mittasuhteitten hämmentävän upea, musikaalista musikaalisin Cats-esitys.

On tässä lahtelaisesityksessä kuitenkin perinteisistä kisanhännän nostamiskunniasta poikkeavia elementtejä kruunaamaan lahtelaiscatsista poikkeustapauksen. On taikurikissojen hämmentävää nokkeluutta, on hengenvaarallisia, taivaalle kiipeilevien, liinoissa korkeuksissa temppuilevien kissa-akrobatiaa, trapetsia ja rengastrapetsia, on cyr-vanteella pyörivää kissaa oppilaineen, on huiman notkeita voimistelukissa-akrobaattikissoja musikaalisine rytmeineen, on yhdellä etutassulla seisovia ihmekissoja, palloilla jongleeraavia kissoja ja kissaihmeitä niin paljon, ettemme enää henno lisää edes toivoa. On tietenkin oikeaa rupista ja mouruavaa tappelukissaa kaksintaisteluareenoineen, sympaattisesti filosofoivaa, ajattelevaa kissaa, on teatterikissaakin ylitunteineen, muisteluineen, unelmineen, elämänkokemuksineen ja kertojantaitoineen ja on tietenkin mallikasta suurta sankarikissaa - nii-iin kissaa riittää kissan perään.

Kokonaisuuteen kun  lisään vielä erinomaisen, värikkään ilmaisevan puvustuksen, kampaukset sekä Lahden Kaupunginteatterin suuren näyttämön toimivan teatteri-interiöörin, sen taitavasti toteutetun valaistuksen, lavastuksen, äänimaailman, äänentoiston sekä tietenkin nerokkaan kokonaisohjauksen ja koko ensemblen loistavan sujuvuuden niin alkaa kokemiemme kissanhäntien määrä jo riittää.

 

Lahden Cats tempasi suuren monisatapäisen katsomollisen musiikkipauloihinsa tenhollaan ja riemastuttavalla, ehyellä, rikasmuotoisella uusilmeellään. Katsomon jatkuvat väliaplodit, hengittämättömien hiljaisuuksien ja naururemahdusten vuorottelut todistivat ensemblen taitavuuden - lahtelaisen taidekoulutuksen voiman ja ylivertaisuuden ihmisen viihteen ja mielen jalostajana todelliseksi henkiseksi lahtelaisomaisuudeksi. Catsista poistuvan yleisön silmäkulmissa kimmelsivät kuitenkin aidot, spontaanit, katkerat liikutuskyynelet lahtelaisesta kulttuuripäätöskatastrofista - musiikki- ja draamakoulutuksen ymmärtämättömästä päättymisestä nyt tulevaan kevääseen.

 

CATS

MUSIIKKI  Andrew Lloyd Webber   TEKSTI  T.S Eliot   SUOMENNOS  Mikko Koivusalo  KAPELLIMESTARI  Markku Luuppala   OHJAAJA  Kazimir Kolesnik  KORREPETIITTORI  Asko Turkia  LAULUN OHJAUS  Sami Ulmanen  LAVASTUS  Sari Paljakka, Maria Mastola  PUKUSUUNNITTELU  Heli Salomaa

LAULAVAT KISSAT  solistit  Linda Hämäläinen, Annamaria Karhulahti, Taru Still, Kirsi Ståhlberg, Joel Mäkinen, Peter Nyberg, Juha Pihanen, Mikael Saari, Miikka Wallin  muut laulavat kissat  Marika Huomolin, Janna Ilén, Helmi-Maaria Jokinen, Ruut Karhula, Siiri Kononen, Maija Munter, Tuomas Nuotio, Konsta Reuter, Antti Ruti, Sami Ulmanen sekä MuTe-kuoro

SIRKUSKISSAT  Milla Järvinen, Inka Pehkonen, Karita Tikka, Jukka-Pekka Matero ja Otto Tammivaara  sirkusassistentit Orfeo Llewellyn, Minna Pulsa

SOITTAVAT KISSAT Anu Silvasti, Matti Hussi, Ilmari Myllynen, Niklas Hagmark, Mikko Koponen, Timo Hiipakka, Heikki Keski-Saari, Jenni Hiipakka, Teemu Salmi, Annika Leppälä, Jukka Uljas, William Suvanne, Robert Löflund, Antti Akkanen, Jaakko Rossi, Lari Hermanni Lius, Esa Parikka

 

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/133/cats

Arvio ensi-illasta 28.1.2016

,