Kaksi%20sisarta%20valokuva%201.jpg

Annika Hartikka                                                                                                                                                     Suvi Blick

Teatteri toisensa jälkeen puhkeaa suomalaisen ankean syksyn sadeviimassa thalian tarhassa kukkimaan. Lahtelainen Teatteri Vanha Juko näyttäytyi tänään yhtenä suomalaisen teatteririntaman onnekkaimmista tapauksista. Muutama päivä sitten se sai ylennyksen valtionosuusjärjestelmän harvalukuiseen rivistöön.

Rimankorotus Jukossa vuonna 1995 alkaneesta komeasta teatterityöurakasta on saanut ansaitsemansa tunnustuksen. Myös Lahden kaupungin todelliselle kulttuurivaikuttavuudelle virallinen jukolaisten valtion teatterileima on merkittävä tapahtuma – kaupungista on nyt tullut usean teatterin teatterikaupunki Helsingin, Turun ja Tampereen tapaan. Ammattimaisesti teatteria tekevien taiteilijoiden työpaikat tuovat kaupunkiimme uudenlaista elämänräiskettä ja saavat myös kiinnostuneet näyttelijät heti liikkeelle.

Niinpä tänään Jukon syksyn tiedotustilaisuudessa meille esiteltiin juuri valmistuneet nuoret teatterimaisterit Suvi Blick ja Annika Hartikka, joille on heti istutettu ajatuksissa ylle pääroolit Jukon uutuusnäytelmään KAKSI SISARTA.

Vapautuneet ja tarttuvat hymyt olivat syystäkin herkässä. Paikalla oli myös Jukon hallinnollinen johto, tekninen taidehenkilökunta sekä KAKSI SISARTA -näytelmän tutut Jukon näyttelijäpersoonat  Markus Karekallas ja Maria Nissi.

 

Jukolaiset%20tekij%C3%A4t.jpg

Esa-Matti Smolander                                                                                           Veikka Heinonen

Kevätnäytäntökauden  ensimmäisen näytelmäteoksen kirjailija Veikka Heinonen ja Jukon uusi taiteellinen johtaja Esa-Matti Smolander kertoivat näytelmästä, sen valinnasta ja raottivat hieman sen sisältöä. Näytelmä on molempien teatteriopintojen päätepiste Teatterikorkeakoulussa, kumpaisellekin kantaesitysteos opinnäytetyö - Smolanderille ohjaajana ja Heinoselle dramaturgi-kirjailijana. Samoin näytelmän ääni- ja valosuunnittelijat - Antti Kainulainen ja Topias Toppinen - tällä teoksella lunastavat valmiit ammattitaiteilijan paperit. 

-Meitä on siis teatterikorkeakoulusta viisi kaverusta siunaantunut tänne Lahteen - kolme vakituisesti tänne Jukoon, jatkaa Smolander teatterin ja tulevan näytelmän esittelyä.

Vielä kerran korviini kantautuu tuon hiljaisen Tervanevan mystinen kutsu. Nöyränä, kiitollisena ja yksinäisenä vaellan sinne nyt vastatuulessa viimeisen kerran takaisin, polvistun, myönnän tappioni ja pyydän sielulleni rauhaa.

-Tässä oli lainaus Mika Myllylältä testamentistaan 6.3.2001, joka todella on tiukkaa tavaraa. Hän Tervanevalta vaeltaa takaisin yksinäisyydestä. Tämä tarina on uskosta, toivosta ja sitten surutyöstä toiveiden täydellisestä romahtamisesta.

 

Tammikuussa 2022 ensi-iltansa saava Kaksi sisarta on suuri valtakunnallinen tragedia lahtelaisessa olohuoneessa. Esitys kertoo perheestä, jonka uskonto ja suurin rakkaus on hiihtourheilu. Koko elämä on tehty töitä ja talkoita, harjoiteltu ja juostu suossa. Unelmien ja toiveiden täyttymys on kotikisat, Lahden MM-hiihdot 2001. Ja kaikki murskaantuu. Esitys on tarina uskosta ja sen menettämisestä, surutyön tekemisestä ja toipumisesta, hiihdosta ja täydellisestä omistautumisesta sille.

- Näytelmässä on siis henkilötaso siitä, että uskoo johonkin ja sitten usko murentuu täydellisesti. Teos on myös valtakunnallisesti merkittävä näytelmän aihe sekä myös tuttu paikallisesti täällä Lahdessa ja sen kaupungille tärkeässä hiihtoilmapiirissä. Se on myös tärkeä näkemys tekijöiden ja yleensä urheilun merkityksestä koko perheen elämässä. Kysymyksessä on tragikomedia, vahvisti Smolander näytelmän laatua ja myös kirjailija nyökkäsi vastaukselle myhäilevästi. Esityksen harjoittelu on jo menossa ja käynnistyy lavaharjoituksiin parin viikon päästä.

Odotan todella innoissani harjoitusten alkua, on hienoa päästä taas ohjaamaan ja tekemään teatteria. Pandemia siirsi tätäkin tuotantoa paljon eteenpäin, joten kyllä tässä jo sormet syyhyää. Meidän on korkea aika päästä tekemään ensimmäistä yhteistä, uutta esitystä Jukoon. Koossa on hieno ja lahjakas porukka ja teksti on kovaa kamaa, lähtökohdat ovat siis otolliset taiteen tekemiselle, viestittää Smolander lopuksi.

KAKSI SISARTA -näytelmä saa ensi-esityksensä Teatteri Vanha Jukossa 28.1.2022.

Lis%C3%A4liite.jpg