Abba2.jpg

Pyhäniemen kartano Hollolassa pyrkii vähitellen muotoutumaan todelliseksi korkeakulttuurin päijäthämäläiseksi tyyssijaksi. Aikaisempien vuosien Tuomisen suvun omistuksessa toiminut Pyhäniemen kuvataiteen kesänäyttely on saanut jo muutamana viime kesänä jatkoa ja uutta piristystä kartanon uusien omistajien aktiivisista taidepyrkimyksistä: kuvataiteen rinnalle, ohikin, on ohjelmaan viime vuosina nuotitettu konserttimusiikki. Eilen peräti kaksituhatta kuulijaa ja näkijää sai nauttia kesänäyttelyn taiteesta sekä Sinfonia Lahden ja Rajaton-lauluyhtyeen tulkitsemasta Abba-musiikista puistokonsertissa.

http://www.pyhaniemenkartano.fi/

Vip-väkeä ja muuksi silmänruoaksi tälläytyneitä valtakunnan, Lahden ja lähikuntien poliitikkoja sekä ihan oikeita silmäätekeviä riitti. Mutta myös monia vilpittömän aitoja ystävyysseurueita ja tuttavajoukkoja ympäri Suomen kohtasi, jälleennäki toisensa ja riemuitsi yhdessäolosta tässä Pyhäniemen kesän 2013 finaalitapahtumassa.

kynä.jpg

Kuvataiteen kohdalla voidaan puhua kuluneen kesän taidenäyttelyiden ehkä vaatimattomimmasta valinta-asiantuntemuksesta ja ylöspanosta. 

Sam vanni.jpg

Ehdotonta taiteellista vakuuttavuutta edustivat Sam Vannin monet, eri aikakausilta maalatut teokset. Niiden ripustus vanhan, vuosisataisen empiretyylisen kartanon seinille tosin hälvensi teosten alkuperäistä tenhoa ja vaikuttavuutta.

Tiia Matikaisen veistos-abba.jpg

Tiia Matikaisen parin vaaksan korkuiset maalatut kipsiveistokset ajatteluttivat taiteen ja askartelun rajatapauksina,

Abba3.jpg

kun taas Anne Hillin maalauksissa oli sentään aidon taidemaalarin voimaa ja sanomaa. Teemu Mäen suurikokoiset, värifantastiset työt liikkuivat modernimmin tässä ajassa ja hänen perheaiheiset piirroksensa väreilivät herkkyyttä, mutta muuten useimmat taiteilijat eivät sävähdyttäneet ja monistakymmenistä kuva- ja veistosteoksista valtaosa jäi taiteeksi, josta puuttui juuri sitä jotakin - semmoistahan myyntitaide yleensä onkin. Katsojia joko viehätti tai vähintään hämmästytti, että näyttelytiloihin teosten myyjiksi oli palkattu todella tyylikkäästi meikattuja ja pukeutuneita, upeita nuoria naisia, joiden vetonaulaisuus saattoi jonkun taiteenostajan narrata töitä ostamaankin.

Abba5-normal.jpg

Musiikkielämyksenä paikalle rientänyt yleisömassa sai sentään sen, mitä varten se oli hintavat lippunsa lunastanut (tyhjätaskuilla kun ei kyllä ollut tänne asiaa).

Kaksituntinen ulkoilmakonsertti edusti lajiltaan tyypillistä stadionmaista suurkonserttitoteutusta - värivalonheitinten savu-valo-show voimakkaine foneineen sekä monine anniskelukojuineen. Äänentoiston desibelejä oli onneksi sen verran sopivasti, ettei taskuun varattuja korvatulppia tarvinnut. Suuren sinfoniaorkesterin ja kuuden musikaalisen laulajan Rajaton-yhtyeen esittämänä alkuaan discomusiikkina syntynyt abba-laulelmisto ei yhteissoinniltaan aina kuulostanut kovinkaan laatuisalta, mikrofonit kun keräsivät ääntä suuren lavan jokapuolelta ja se toistui kokonaissointina toisinaan hälynomaisen sameana - siksi miellyinkin yhteisesityksistä eniten juuri Money Money Moneyn sopivan kaaokselliseen tunnelmaan.

Jaakko Kuusiston sovituksissa Abba-sävelmistä on kyllä iskuista uudistavaa mieltä, mutta mieluusti olisin kuullut Sinfonia Lahden esityksiä ilman sähköistä äänentoistoa: sinfoniaorkesteri kun ei tarvitse sähköistä äänenvahvistusta. 

Abba1-normal.jpg

Aivan omaa taidollista herkkua ja kansainvälisen lavaesiintymisen korkeatasoista luokkaa olivat Rajaton-yhtyeen esittämät abbatulkinnat hienoissa a cappella -tulkintamuodoissaan.

Abbamusiikkia harrastamattomana nautin nyt konsertin yleisömassan eri-ikäisten satojen abbafanien pyyteettömästä fyysisestä tanssinomaisesta mukanaolosta tuntemissaan kappaleissa: he tarvitsivat juuri tätä hurmoksellista joukkosamaistumista oman nuoruutensa vuosikymmenten abbahitteihin ja juuri he osasivat huojuttaa oikealla tavalla niiden sävelissä kroppaansa ja käsivarsiaan sekä taipuisia ranteitaan…

Kynä2.jpg

Sopivan desibelimäärän alittamisen vastapainoksi ylitti kuitenkin osa kansaa nautintojuomien liiallisen promillemäärän: jo vartti konsertin alusta talutettiin kaksi nuorta naista katsomostamme lähes tiedottomina sairashuoneelle eikä lahtelainen tunnettu lehtimieskään malttanut promilleillaan Abba-innossaan olla itseään nolaamatta.

Heti konsertin päätösnumeron jälkeen yllätti ja haltioitti yleisön komea, hienosti suunniteltu ja täydelliseen loppunousuun toteutettu upearäiskeinen ilotulitus. Tuntui kuin pahat henget olisi musiikin pauhulla ja tulien tenholla tulevaksi pimeäksi syksyksi taas kerran karkotettu, ehkä ensi kesän uusien, raikkaampien ja mielikuvitusrikkaampien taide-elämysten vapaasti tulla ja uudistaa Pyhäniemen taideantia.