734475.jpg

Hämeenlinnan Taidemuseo on näyttelytiloiltaan maamme taidemuseoiden ehdotonta kärkeä. Korkeita seiniä, avaruutta, luonnonvaloja ja valaistusta erilaisiin tunnelmiin riittää kahden ison talon täydeltä,  molemmissa kahden mittavan kerroksen ja suurten salien monenkymmenen seinän satoihin ripustuksiin. Kun Hämeenlinnan Taidemuseoon menee, sieltä tulee mukanaan innostus ja sisäinen riemu ja aina mielialan ylennys tuliaisinaan.

Taiteessa pelkät tilat eivät vielä avaa tärkeintä, sillä myös teokset, niin taidemuseon ainutlaatuiset omat kokoelmat kuin myös näyttelyiden taiteilijavieraat, valitaan sellaisella ammattitaidolla, ettei maan kiinnostavimman taiteen esittelyareenasta voi Hämeenlinnan Taidemuseon kohdalla ylisanoilta välttyä.

Tällä kertaa on vuorossa yksi suomalaisen maalaustaiteen omaperäisimmistä, ajatusalueeltaan alitajunnaisen taiteen tämän päivän pioneerin, rohkean toisinajattelijan, yksinäisyyden, ihmismielen tutkijan ja ennen muuta taitavan maalarin Viggo Wallensköldin laaja yli seitsemänkymmenen teoksen varsin tuore kokonaisuus Variaatioita.

Kaupunki%20WALLENSK%C3%96LD-normal.jpg

Kaupunki   öljy, 2014

Viehättävän tyylikkäisiin, taitavasti maalattuihin, harmonisen luonnosmaisiin, kauniin unenomaisiin, monikerroksellisiin, expressionistisiin maalauksiin, niiden värikompositioihin ihastuu kaikin aistein ja ajatuksin, kunnes yhä uudestaan havahtuu, yllättää itsensä taiteilijan maalaamiin, miltei puistattaviin ihmisen erilaisuuden  ja ihmisruumiin virheistä ja erilaisuudesta viestiviin, lähes naturalistisen tarkkoihin maalauksiin. Koko laaja näyttely ikäänkuin käy dialogia kuvillaan ihmisen unelmista, raadollisesta ja katkerastakin ja realistisesta, torjutusta erilaisuudesta.

K%C3%B6yh%C3%A4%20perhe-normal.jpg

Köyhä perhe,    öljy 2010

Wallensköldin tämänkertainen teema on selvästi sukupuolisuus. Nähtyäni kauniin tunnelmallisen, harmonisen, poseeraavanpysähtyneen perhekuvan, jossa naisella on parta, herään omaan lapsuuteeni: miksi vanhalla, pienellä Hilma-tädilläni kasvoi valtavat viikset - alitajuntani rinnastaa Wallensköldin avaamana omia ratkaisemattomia ja selittämättömiä lapsuuskokemuksiani. Kauniille, äärimmäisen taitavasti maalatulle naisvartalolle taiteilija on luonut miehen sukuelimet - asia tuo mieleeni kaukaa lapsuudesta nyt  Dorf-nimisen lahtelaiskotien perhevalokuvaajan, jolla oli miehen ruumis, mutta täysin naisen ääni, eleet ja käyttäytyminen ja jota me lapset vastausta aikuisilta saamatta ihmettelimme. Nyt Wallensköld vie meidät alitajuntamme ratkaisemattomiin kysymyksiin niin hurmaavasti, ettei vapautunut assosiointimme kymmenien kuvien edessä tunnu ehtyvän.

Wallensk%C3%B6ld-normal.jpg

Layoutöljy 2013

Näyttely on todellinen taiteilijan ja katsojan välinen lapsuudesta alkavien ja päättymättömien kertomusten ja dialogien sarja, jolle ei soisi loppua tulevankaan. Ihmeellinen kokemus: silmälle maalaustaiteen herkkää siveltimen kosketusta, kädenjälkeä, hienoa, vaikuttavaa maalausta salit täynnä ja ajatuksillemme äärimmäisen rauhoittavaa ja rikastuttavaa kauneutta ja inhimillisyyttä.

 

Hämeenlinnan Taidemuseo

Viggo Wallensköd  Variaatioita  22.2. - 4.5.2014

Teosten valokuvat  Reima Määttänen

http://fi.wikipedia.org/wiki/Viggo_Wallensk%C3%B6ld

http://www.hameenlinna.fi/Palvelut/Kulttuuri/Taidemuseo/Nayttelyt/Viggo-Wallenskold---Variaatioita/