Lahden%20teatteritalo.jpg

Toukokuun loppuun mennessä teattereiden, myös Lahden kaupunginteatterin, sulkuaika tuli kestäneeksi noin kaksi kuukautta ja kaksi viikkoa. Virtuaaliset esitysmuodot eivät korvaa menetyksiä, sillä teatteri on parasta elävänä, teatteri on konkreettista.

Digitaalista toimintaakin kehitettiin. Kaupunginteatterin näyttelijät toteuttivat opettajien toiveiden perusteella digiopetusmateriaalia poikkeuskeväässä 2020. Opetusmateriaalista löytyy satu- ja runovideoita, lukukatkelmia Seitsemästä veljeksestä sekä teatterihistoriaa, unohtamatta Näppiksiä.

 

Ilkka%20Laasonen%20uusin.jpg

"Kun korona kriisi alkoi, ensimmäiset päivät menivät ajan ja tapahtumien kiinnijuoksemiseen. Oli paljon ratkaistavaa ja päätettävää. Aluksi tuli laadittua useampia skenaarioita, miten jatketaan toimintaa. Oli horjuvaa toivoa, että loppukeväästä tai alkukesästä voitaisiin vielä esittää. Pian kävi selväksi, ettei kyse ole nopeasti ohimenevästä ilmiöstä, vaan koko kevät on mietittävä uusiksi. Harjoituksia järjesteltiin uudella tavalla niin pitkälti kuin voitiin ja henkilökunnan kanssa sovittiin lomien siirrosta. Ideamme toiminnan järjestämiseksi poikkeusaikana ovat isolta osalta yhteistä- tai lainatavaraa. Ne ovat syntyneet ajatuksenvaihdossa teatterin sisällä ja keskusteluissa muiden teatterinjohtajien kanssa, luonnehtii teatterinjohtaja Ilkka Laasonen kevään poikkeusoloja.

 

 

Lahden kaupunginteatterissa kävi näytäntökaudella 2019-20 keskeytyksestä huolimatta 60 748 katsojaa.

 

Nunnakonnat.jpg

 

Odotetusti suurimman katsojamäärän Juhani-näyttämön puolella keräsi musikaali Nunnia ja konnia 28 537:llä katsojalla, joka on aivan huikea luku kyseisessä ajassa. Esityskertoja ehti kertyä 87. Musikaali Nunnia ja konnia saavutti 95 %:n täyttöasteen.


Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys esitettiin 19 kertaa kauden aikana ja sen näki reilu 5 000 katsojaa.

Kevään 2020 farssi Juoruja jäi pahasti kesken, mutta toi silti noin 3 000 katsojaa.


Vierailuesityksistä Jukka Puotila Show

Yht%C3%A4%20matkaa%203.jpg

Yhtä matkaa - Puntti Valtonen ja Seela Sella                                                  Kuva Johnny Korkman

 

sekä molemmat Seela Sellan tähdittämät vierailut - Yhtä matkaa ja Rakkauskirjeitä - vetivät salin täyteen. Yhteensä Juhani-näyttämöllä kävi lähes 43 000 katsojaa näytäntövuonna  2019-20.

 

 

Aarresaari2.jpg

 

Eero-näyttämölle veti eniten katsojia koko perheen merirosvoseikkailu Aarresaari. Se esitettiin 43 kertaa ja sai 7 383 katsojaa.

Traaginen farssi muistisairaudesta eli Isä esitettiin reilulle 3 300:lle katsojalle ja syksyllä Kuopion kaupunginteatterissa jatkava Kesäkirja 1 300:lle katsojalle noin kaksi kuukautta kestäneen esityskauden aikana.

 

Stella%20Polarisb.jpg

 

Lahden kaupunginteatterin vapaaehtoisten näyttelijöiden Stella Polaris -koulutustyön  improvisaatiokokoonpanon tarkoituksena oli esittää Täydellinen Rikos -jännäriä kevään aikana kaksikymmentäyhdeksän kertaa - kunnes korona tuli ja lopetti koko ammattiteatteritaiteen Lahdesta, Suomesta ja maailmasta. Vain 12 näytöstä ehdittiin yleisölle tarjota ja niistä 6 yläkoululaisille myytyä esitystä.

 

Yhteensä Eero-näyttämöllä kävi 17 342 katsojaa.

 

 

Draamakasvatus ja yleisötyö

Draamaopetukseen kouluilla osallistui 44 luokkaa. Opetuksessa oli mukana yleisopetuksen ja erityisen tuen luokkia kaikkialta kaupungista. Tänä lukuvuonna toteutettiin ensimmäistä kertaa interventiotyyppinen draamajakso, Interventio-pilotti. Yhteistyöhön kutsuttiin koulun psykologi ja kuraattori. Opettajat toivoivat tukea ryhmätoimintataitojen ja lasten keskinäisen vuorovaikutuksen harjaannuttamiseen.


Lahden kulttuuriohjelma toi teatteriin koko ikäluokan eli 3.-luokkalaiset. Aarresaaren työpajat kouluilla ja taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen järjestettiin yhteensä 55 kertaa.

 

Osallistava teatteriseikkailu Jäljillä, yhteistyössä Suomen diakoniaopiston Lahden kampuksen kanssa, toi teatteriin lähes 500 esi- ja alkuopetusikäistä lahtelaista. Lisäksi katsomisavaimia tehtiin entiseen malliin erityisesti koululaisyleisöä ajatellen, mutta ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä teatterin verkkosivuilla.


Muita yleisötyötilaisuuksia, kuten Teatterikavereiden alustuksia, avoimia harjoituksia ja mediainfoja, tutustumiskäyntejä teatteriin jne. järjestettiin 148 kpl ja niihin osallistui yli 7 000 henkilöä.

 

Kuluneen näytäntövuoden 2019-2020 jokaisen eri näytelmän Lahen uutisia -teatteriarviot  löytyvät kirjoittamalla esityksen nimi tämän artikkelisivun oikeaan yläkulmaan

 

Korjaus%20a.jpg

 

 

Syyskausi käynnistynee 29.8.2020, jolloin ensimmäinen ensi-ilta on tuttuun tapaan suunnattu lapsille ja koko perheelle. Tänä vuonna se on Katto-Kassinen. Musikaalin Jekyll & Hyde ensi-ilta on suunnitellusti 5.9.2020.

www.lahdenkaupunginteatteri.fi

 

Lis%C3%A4liite.jpg