Tiltu%20ja%20lettu%20b.jpg

Tiltu, pertinjuntti ja Lettu       -     Mari Naumala, Terhi Tuomikko ja Nenna Tyni                                            

Vauhdikas lasten ja koko perheen taikaseikkailu pomppasi kaupungissamme parrasvaloihin omaperäisyydessään vuosisadan mielenkiintoisimpana teatterin uutuus-ensi-iltana. Heinolalaisen kirjailijan Taru Viinikaisen lastenkirjoihin Leikkimökin asukas ja Taskukaihon tapaus pohjaava Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas on näytelmä, joka naurattaa naurun jälkeenkin, teatteriesityksen jälkeen vielä kotona.

Taru Viinikaisen luoma uusi satuhahmo on mielikuvituksella luotu huumorintäysi mitä rakastettavin tarinahahmo, jonka tulo suomalaiseen kulttuuriin on jo kirjallisina tuotteina ollut monta vuotta luettavana, mutta nyt todella riemastuttavana, kaikkia meitä lämmittävänä teatteritapauksena Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämölle tulla tupsahtanut. On syntynyt lämmin, värikäs suomalaiskesäparatiisi, jossa ongelmat ovat sekä lasten että aikuisten kokoisia - kaikki kuitenkin lasten ja leikkimökin talviasukkaan neroudella ratkaistavia kadonneesta suklaakakusta kaihotaskun sisältöön saakka.

Pihan uuteen leikkimökkiin on muuttanut pertinjunttien suvun aito pertinjuntti ja hänen yksilöllinen taikansa, kaihotaskunsakin herää henkiin ensi kertaa teatterin lavalla ja tekee sen komeasti, hauskasti, vauhdikkaasti, värikkäästi sekä ennen kaikkea makeasti naurattavasti.

 

Nukketaiteilija Terhi Tuomikko on tulkinnan haltioittavan taitava nukettajataituri - hänen käsiensä, ajatuksensa, fysiikkansa ja liikekielen mukana pertinjuntti seikkailee niin elävän lumoavasti koko kaksituntisen, että meidän yleisön spontaanit välitaputukset saavat kämmenemme ihan helliksi.

En olisi arvannut, että Lahden kaupunginteatteri on pitkästä aikaa tajunnut aina tuoreotteisen, nyt uudenlaisen nukketeatterin taian ottaa ohjelmistoonsa. Terhi Tuomikon esitykseen luoma nukkien toimivuus, niiden liikuttajien huippuharjaantunut taitavuus, merkitsevä koomisuus, yhdistynyt nukettajan ele- ja puhekieli ja uusiutunut yhteisreplikointi, samanaikaisnäkyvyys ja monet hurjan vauhdikkaat joukkokohtaukset elävien näyttelijöiden kanssa välittävät koko maailmamme uudenlaiseksi nukketeatteritaiteen hauskuudeksi ja taatusti niin pertinjunttisen toisenlaiseksi. Se myös tarttuu toisiin näyttelijätaiteilijoihin. Teatteriestetiikkamme kokee nyt täydellisen mullistuksen. Ihmiset Lahdessa eivät voi olla rakastamatta, hurmaantumatta yhdessä tai yksin pertinjunttien maailmaan ja niiden omaälyiseen, nerokkaaseen ajatteluun.

Tiltuja%20lettu%20a.jpg

Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämölle on syntynyt suvereenin Terhi Tuomikon mukana ensemble, josta Tommi Kainulaisen dramatisoinnissa ja ohjauksessa on kypsynyt todellinen kesäkomediahuippu kymmenine käänteineen ja seikkailuineen. Näytelmä luo samalla täydellisen kuvan suomalaisen ihannekesän unelmaisesta paratiisisesta sadun ja toden maailmasta - nähdäksemme ja hätkähtääksemme, kuinka kaunista ja hyvin meillä täällä Suomessa on - miten mielikuvitusrikkaasti saamme kesästä ja sen toiminnasta touhuin ja kepposin elämämme ja ystäviemme kanssa täysin kuvittelusiemauksin nauttia ja nauraa vaikkapa näin syksylläkin. Tiina Hauta-ahon värikkäistä värikkäin, kesäistä kesäisin, toimivista toimivin kodin, leikkimökin ja interiöörien lavastus on upea kokonaisuus, täysin mielikuvituksellinen luomus kesän riemuja ja luonnon ihanuutta kokea. Mari Naumalan ja Nenna Tynin sisarukset Tiltu ja Lettu saavat seikkailla, keppostella ja nauttia kesän kanssamme niin vietävän hauskasti ja jännittävästi. Äippä ja isä - Annukka Blomberg ja Jari-Pekka Rautiainen - kokevat myös pertinjunttitartunnan, kun kisssakin alkaa puhua ja ottaa osaa perheen kesäisiin tapahtumiin.

Jos uskallat haluta nähdä maailman vauhdikkaimman ja vaarallisimman ruohonleikkuun, saati muita mitä mielettömimpiä kesäpäivän tapahtumia, mene heti katsomaan, kokemaan Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas -näytelmä. Nautit ja tulet hyvälle, kesäisen aurinkoiselle tuulelle koko vuodeksi!

 

 

Artikkelin valokuvat Tommi Mattila ja Panu Rissanen

Arvio ensi-esityksestä Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 17.9.2022

Lisää esityksestä:

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/tuotannot/tiltu-ja-lettu-ja-leikkimokin-asukas/