Klikki

Jutuissani olen usein sivunnut Lahden eri hallintokuntien työtä ja työtapoja sekä niiden merkitystä kaupunkilaisen näkemänä ja kokemana.

881634.jpg881638.jpg881642.jpg881644.jpg881645.jpg

Perinteinen suomalaista miessukupuolta kuvaava rehtiys ja suoraselkäisyys ei juurikaan lahtelaisessa päätöstavassa näyttäydy. Lahden kaupunginhallituksessa istuu miesviisikko: Jari Hartman, Erkki Nieminen, Simo Räihä, Jari Salonen ja Jouko Vesala.

Lahden kaupungin kansanvaltaa käytti vielä joitakin vuosia sitten Lahden kaupunginvaltuusto. Valtuuston demokraattiseen päätöksentekoon luotettiin. Muutaman viime vuoden aikana Lahden kaupungin päätöskoneiston on rohmunnut itselleen piskuinen klikki – Lahden kaupunginhallitus. Vaikka sille aikaisemmin kuului vain kaupunginvaltuuston asioiden valmistelu, se yhä useammin päättääkin asiat ilman valtuustoa, lautakuntia tai asiantuntijoita. Kaupunginhallituksen päätöksissä ratkaisee vain raha. Kaupunginhallituksen päätöstehtailua leimaa hetkellisyys ja lyhytnäköisyys. Päätökset ovat miltei aina joko oman vallankäytön (otto-oikeus) tyhmää näyttämistä tai yhtä usein täynnä kaksinaamaista moraalikäsitystä.

 

Naisissako viisautta

Lahden kaupunginhallitus on naisvaltainen. Olen elämänkokemuksestani pitkään uskonut, että naisissa on miehiä enemmän viisautta, empatiaa, tarkkuutta, oikeudenmukaisuutta ja moraalisuutta. Ja paskanmarjat!

881878.jpg

Paskamarjapensas eli terttuselja (Sambucus racemosa) on tunnettu kauniista marjoistaan, mutta pahasta tuoksustaan.

Kaupunkilaisten usko ja luottamus Lahden kaupunginhallituksen demokraattiseen päätöksentekoon on romahtanut maan tyhmimpien koulupäätösten, salamyhkäisten kaavatoteutusten, kaupunkimme ylimpien johtajien huikeiden palkkiopäätösten, kunnan eri osatehtävien yhtiöittämispäätösten sekä omaishoidon ja vanhustenhoidon ihmisarvoa loukkaavien alasajojen ja karsimisten mukana.

881640.jpg881650.jpg881883.jpg447422.jpg447419.jpg881624.jpg447424.jpg

Lahden kaupunginhallituksen naisseitsikon hymyt eivät päätösten perusteella ole osoittautuneet viisauteen ja ymmärrykseen perustuvaksi mimiikaksi: Terttu Pohjolainen, Ulla Vaara, Leena Luhtanen, Leena Mantere, Kirsti Vaara, Vuokko Kautto ja Ulla Juurola.

Näissä päätöksissä ei demokratia haise, ei naisellisesti sanottuna edes tuoksu. Erityisesti me lahtelaiset olemme närkästyneet kaupunginhallituksen päätöksistä, joilla se ottaa vallan asiantuntijalautakunnilta - esimerkkinä koulupäätökset sivistyslautakunnalta. Päätös osoittautui jo silloin hätäisesti ja asiantuntemattomasti valmistelluksi, rahaa nieleväksi, kaupunginosia köyhdyttäväksi ja perheiden elämää vaikeuttavaksi. Eikä naisviisaus tuossa koulupäätöksessä tuoksunut koulutuspalvelukeskuksen valmistelussakaan: rahansäästölupaukset, oppilasmääräkehitykset ja koulumatkakulut heittivät kaikki täyttä häränpyllyä, valmistelijoina ja esittelijöinä kun toimivat suunnittelu-ja kehittämispäällikkö Marja Spoof sekä toimialajohtaja Maritta Vuorinen, kaksi – ainakin tämän päätöksen perusteella - laskemis-, päättelykyky- ja kirjoitustaidotonta Lahden virkanaista.

 

Lahden kasvoilla on enää vain julkisuusmaski

Yksi sarja törkeimmistä kaksinaamaispäätöksistä ovat Lahden Vesijärvi –päätökset.

533949.jpg

F1 -veneet ryntäävät neljäksi kesäksi myllertämään Vesijärvelle ja  tuhoamaan sen  kunnostukseen tehdyn kansainvälisesti arvostetun,  mittavan työn.

Kun vuosikymmeniä ensin jätevesien laskualtaana toimineelle, pohjiaan asti liatulle ja sitten monia vuosia kestäneellä elvytys- ja kunnostustyöllä takaisin hyvään luonnontilaan saadulle Vesijärvellemme päästetään oikein luvan kanssa ja ilman vastaväitteitä Formula-veneet pauhaamaan ja myllertämään neljäksi vuodeksi, on ajattelemattomuus ja tyhmyys huipussaan. Sitten ollaan muka niin tärkeitä ja moraalisia, että perustetaan vastineeksi (mitättömällä kaupungin 5000 euron pääomalla) oikein Vesijärvisäätiö huolehtimaan järven kunnosta. Eikö paras ja halvin tapa pitää Vesijärvi kunnossa ole yksinkertaisesti kieltää moinen typerä luonnonvastainen vesihömppä? Vaikka asiasta päättivät nyt niin ympäristö- kuin tekninen lautakuntakin, niin hyväksyvän leiman asialle antoi Lahden kaupunginhallitus – se olisi nytkin voinut käyttää asiassa otto-oikeuttaan.

Tällainen päätösmoraali on yksi esimerkki siitä, miten Lahdessa päätökset yhä useammin tehdään julkisuushakuisesti, kaupungin asukkaiden elämää saati luontoa ja tehdyn työn merkitystä hiukkaakaan ajattelematta.

Ummikko- ja kyyditysterapiaa

Masennuksen vaikutus ihmisen toimintakykyyn on suurempi kuin yleisimpien kroonisten sairauksien, ilmenee Maailman terveysjärjestön WHO:n tekemästä laajasta tutkimuksesta, jota tämänaamuinen suomalainen lehdistö laajasti selostaa.

882076.jpg

Lahtelaisille psykiatrian osaston potilaille sekä autistisille oppilaille aletaan kokeilla uutta hoitomuotoa -kyyditysterapiaa. Polttoaineverotuksen juuri kohta noustessa tämäkin hoitomuoto kallistuu.

Kun vielä Lahden psykiatrista hoitoa tarvitsevat pitkäaikaissairaat päätetään kuskata pois silmistä ja omaisten ulottuvilta lähes täysin ruotsinkieliseen Tammisaareen saakka hoidettavaksi, on kunnan tehtävä toimia kuntalaistensa parhaaksi jo täysin hämärtynyt. Samantapaista kyyditysterapiaa ollaan tarjoamassa muillekin sellaisille lahtelaisille, joille Luojan antamat eväät eivät ole yleisen normin mukaan riittävät. Autistiset toisen asteen kehitysvammaiset lapset ovat vuoden vaihteen jälkeen saamassa päivittäisen meno- ja paluukyydin aina Keravalle saakka, Lahden alueen rahat kun näiden lasten ja nuorten hoitoon ja koulutukseen ovat loppuneet. Tuskinpa Lahden kaupunginhallitus vaivautuu näitä asioita ottamaan - edes esityslistalleen.

Ja paskanmarjat lahtelaisista!