Kuvan tavoin musiikkisadun Prinsessa Ruususen näyttämöllinen tulkinta välittyi katsomoon kovin suttuisena

Lahden lasten talvikarnevaalien yksi odotetuimmista, uudenmuotoisimmista tapahtumista oli vanhaan, hienoon Konserttitalon saliin valmistettu Prinsessa Ruusunen -satukonsertti. Tuo pari vuotta vaille satavuotias Erkki Melartinin sävelteos on  täynnä kauniita sävelaiheita ja sen muutamat yksittäiset osat klassikoita, häämarssi ja perhostanssikin suomalaisille perheille jo monessa sukupolvessa rakastettavan tuttuja.

Lahden Nuori Sinfonia Esa Heikkilän johdolla ihastutti valtaosin päiväkoti-ikäisen konserttiyleisön. Suuren sinfoniaorkesterin kuuleminen ja näkeminen oli monelle elämän ensimmäinen kerta. Ja ihmeellisiltä tuntuivat erilaisten soittimien äänivärit ja salin täyttävä, ihan kehoon asti vaikuttava orkesterin yhteissointi, satumaiselta, ennenkokemattomalta ainakin. 

Mutta itse tarinan näyttämöllinen toteutus oli kovin kesyä, vaatimatonta ja hieman vaivauttavaakin teatteri-ilmaisua: dramatiikka loisti poissaolollaan, onneton valosuunnittelu ja aika mielikuvitukseton lavastusviitesermistö läsnäolollaan. Esittäjien ilmaisuvalmiudet eivät vielä riittäneet vanhahtavan kuvaelmamuotoisen tarinan elävöittämiseen, vaikka he kaiken ilmaisuskaalan itsestään urheasti ja vilpittömästi uhrasivatkin.

Niinpä ilmeisesti paljolti ensikertainen yleisö vähin erin alkoi eeppisen osuuden aikana pulista ja puheensorina täytti pian koko salin: ikäänkuin olisi istuttu suuressa viisisataapäisessä kodissa television ääressä niitä näitä lasten, isien ja äitien kanssa jutellen orkesterin soittoa odotellen. Häirinnän huipuksi paha haltija pelästytti pienimmät niin, että äänihuulien täysi parku täytti salin eikä repliikkejäkään enää erottanut.

Onneksi hieman kiusallinen tunnelma vaihtui heti orkesterin musisoidessa ja pientenkin mielenkiinto valpastui. Olisiko pelkkä osaava ja ammattiohjattu kertoja ollut sittenkin parempi vaihtoehto herättämään sadun lumon, sen hyvät ja pahat voimat taisteluunsa, lasten mielikuvitukset todelliseen lentoonsa. Nyt ei niin käynyt - musiikki toimi, mutta itse musiikkisatu jäi ensikertalaiselle harmillisen vaisuksi kokemukseksi. 

Prinsessa Ruusunen
Lahden Nuori Sinfonia -orkesteri ja varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijat: Musiikkisatu Prinsessa Ruusunen
la 28.1. klo 15, Konserttitalon Felix Krohn -sali
Prinsessa Ruusunen -satu Melartinin elokuvamusiikin sävelin. Tarinan kertojina ja sadun esiintyjinä ovat varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijat ja musiikin tulkitsee Lahden Nuori Sinfonia -orkesteri johtajanaan Esa Heikkilä.

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/442331ADD03406FAC22570F30049592C