Break%20kuva%20ab.jpg

Kuva Tuomo Manninen

Kaksi sekä harrastajien että ammattilaisten parissa pitkään kouluttautunutta ja eri teattereissa työskennellyttä teatterikonkaria Antti Haikkala ja Jussi Lehtonen ovat saaneet kunnian avata teoksellaan Break! Kansallisteatterin uusimman näyttämön, Maalaamosalin. Kahden ammattinäyttelijän rinnalla esityksen näyttelijöinä toimii Nuorten Kansallisteatterin näyttelijäharrastajien ryhmä.

 Maalaamosalin 40-paikkainen, hyvällä nykyaikaisella teatteritekniikalla mahdollistuva karu esitysmiljöö oli lavastettu köyhän koululaitosinstituutin ikivanhoin pulpetein, puolapuin, hevonen-voimistelutelinein ja kiipeilytikkain luokkahuoneeksi. Sinne oli istutettu myös melkoisen nykyaikainen videointiopetuslaitteisto koulupäivää, sen hallintoa ja opetusta sekä meille katsojille esityksen sisältöä havainnollistamaan - teoksen aiheena koulun opettajan näkökulma, tila ja terveys tekijöiden ajattelemassa tämän päivän koulussa.

Ensi-illan esityksessä tuntuivat käsikirjoituksessa koulun ongelmallisuus ja syvimmät nykyansat kovin kulmikkailta ja ennakoidun vanhakantaisilta ja teennäisiltä. Samoin ohjaus ja näyttelijätyö välittyivät liian ennalta-arvattavan suunniteltuina liikkeineen, reaktioineen. Esitys ei ollut perusasetelmaltaan eikä idealtaan vielä riittävän ajantasainen tai pureva nykykoulua ja sen opettajien tilaa jäsentämään, ei liioin suomalaisen oppivelvollisuuskoulun perustoja, kehitysharppauksia ja pedagogiikan kulmakiviä esittelemään. Oppilasaineskin sai kovin kesyn, tunnollisen, kiltin luonnehdinnan.

 

Esityksen parhainta oli luonteva Denisa Snyderin koulunkäyntiavustaja, joka toimi kuten monesti nykykoulussa  opetuksen akkuna ja dynamona. Myös hänen näyttelijätyönsä toteutui kelvokkaan taitavasti, sisäistyneesti, uskottavasti. Opettajan roolissa Jussi Lehtosen roolityö paljastui burnauttiseksi pedanttiseksi persoonaksi, joita joka kunnassa, jokaisena vuosikymmenenä oppivelvollisuuskouluissamme on riittämiin kouluhallinnon, oppilaiden vanhempien ja oppilaiden riesaksi. Asia ei ollut tässä teoksessa millään tavoin uusi havainto tämän päivän koululaitoksessamme. Kovin teennäinen ja outo Lehtonen oli luonnehahmottelussaan ja esityksen dramaturgian kannalta ylidramaattisen absurdi. Luontevuus, tavanomaisuus olisi vasta tuonut esityksen sisällön vaikuttavaksi ja uskottavaksi, polttavammaksi ja suuremmaksi ongelmaksi koululaitoksessamme - eikä vain erikoistapaukseksi maamme opettajistossa. Äänessä olleet Nuorten Kansallisteatterin esittäjät pystyivät parhaimmillaan replikoimaan hyvin ajoituksin ja ohjausviittein taitavastikin, mutta heidän rooleissaan näkyi vielä liiaksi keskeneräisyyttä (huuliltalukua seuratessaan edellistä replikoijaa tai odottaessaan seuraavaa reagointikohtaansa, kuten hyppyä voimistelupatjalle tai kääntymistä puhumaan yleisölle) - siis heistäkin odotan jatkossa luontevampaa, sisäistyneempää tulkintaa – johon he kyllä jo nyt koetuilla kyvyillään taatusti pystyvät. Esityksen äänet ja varsinkin valomaailma tuntuivat löytäneen kokonaisuudesta oikean otteen, tehosteet, sävyt ja tunnelmoinnin.

 

Tällaisenaan ei enempää idean toteutus kuin esityskään ole vielä läheskään kelvollinen ¨taiteelliselta tasoltaan” eikä keskustelun avaamiseksi koulusta, sen laitostuneesta hallinnosta, jäykistyneistä opetusmenetelmistä ja opettajien tilan ja aseman arvioimisesta, koulun tulevaisuudesta. Ennen kouluihin vierailuesitykseksi viemistä on teosta syytä vielä pohtia ja kypsytellä. Aikaa kevätkaudelle suunniteltuihin vierailuihin on onneksi riittävästi.

 

Break!  Kantaesitys Maalaamosalissa 5.10.2023

Kesto 1 h 10 min (ei väliaikaa)

Esiintyjät Jussi Lehtonen ja Denisa Snyder sekä Nuorten Kansallisteatterin esiintyjät Tuure Alanne, Maisa Fraser, Toivo Honkakoski, Lempi Kivinen, Sarah Kivivuori ja Veera Toivakka

Käsikirjoitus yhdessä työryhmän kanssa ja ohjaus Antti Haikkala
Esityskonsepti Jussi Lehtonen, Antti Haikkala