Virginian%20taivas.jpg

Lahden teatteritaivaalla tuikkii silloin tällöin lähes tuntematon, mutta sitäkin kirkkaampi tähti ja tuo tavanomaiseen draamatarjontaan poikkeavaa, ennen kokematonta, sädehtivää kulttuurista loistetta.

Meripuu-orkesteri on teatteri, jonka kauniin kiihkeisiin F.G.Lorcan runoihin sävelletyt tyylikkäät, herkän melodiset laulut, jonka äärimmilleen hienot, teknisesti upeat näyttämölliset äänitehosteet, valot ja näyttämötekniikka, jonka persoonallisten orkesterisoittimien taitava, kansanomaisen elävä yhteismusisointi ja ennen muuta, jonka keskeisen roolityön näyttämöllinen valmius, elämän hehku ja unelmien riemu jättävät kokonaisuudesta pitkäksi aikaa ajatuksiimme unohtumattoman muistijäljen.

 

Uljaat, väkevän tunteikkaat suomalaistekstit Lorcan runoista ovat aistillista luonnon sekä rakkauden runoutta, jonka niteeksi ohjaaja on tehnyt naiseuden unelmista pienen lorcamaisen kertomuksen ja nitonut kokonaisuuden jonnekin espanjalaisen suurkaupungin yöllisen hekuman kehtoon. Tarina on raikkaissa kuvitelmissaan kiinnostava, sopivan groteski ja unelmissaan uskottava.

Tekstin keskeisen roolin, Virginian, Sini Koivuniemi näyttelee ja laulaa niin intohimoisen elämänriemuisesti, lämpöisesti ja musiikillisen nautittavasti, että tuntuu kuin olisimme jossakin broadwayn huipuimpien yövarieteiden tunnelmallisimmassa atmosfäärissä. Tunnelman täydentävät Emma af Hällströmin sopivan vulgääri ilotyttöhahmotelma sekä Jyri Rosendahlin ja Pauli Rauramon kelvokkaasti tyypitellyt maskuliiniluomukset ja ennenkaikkea heidän musisointinsa taitava ja mukaansatempaava ilme ja syke.

 

Tottakai esitys maailman pienimmässä, Teatteri Olgan, näyttämöloukossa tarvitsisi vielä liikekieleltään - sisääntuloiltaan, asemoinniltaan ja poistumisiltaan - täsmentävää hiomista, mutta ne ovat vähäisiä reunamerkintöjä upean, kiehtovan tyylikkään teatterielämyksen kokonaisuudessa.

 

Meripuu%20orkesteri4.jpg

Jyri Rosendahl, Emma af Hällström, Pauli Rauramo, Sini Koiivuniemi loppukumarruksissaan

Käsikirjoitus ja ohjaus  Elisa af Hällström
Musiikki   Risto Lahtinen
Runot   F. G. Lorca
Musiikin sovitus   Meripuu-orkesteri 
Rooleissa   Sini Koivuniemi, Jyri Rosendahl, Emma af Hällström, Pauli Rauramo
Tekniikka   Veikko Juntunen