Näin vanhan vuoden viimeisinä päivinä, ehkä vielä uuden vuoden ensimmäisillä viikoillakin meille voi jäädä aikaa ajatella tai katsella tulevaa. Siksi kokoan tähän vuodatukseeni muutaman pääasiassa Lahdesta löytyvän ajankohtaisen aiheen sekä myös kulttuurikohteen, jonne on varsin helppo pistäytyä.

kynä.jpg

Mukana on myös jälleen linkki Lahen uutisia -omaksumasta kouluaiheesta – ja tietenkin toivon lukijani aiheeseen kommentein osallistumaan.

 

Lahden kaupunginteatterin uutta kukkiva kevät

Kev%C3%A4%C3%A4n%20otsikko.jpg
 

Lahden kaupunginteatteri raotti eilen vuoden 2020 kevään ohjelmansa aarrearkkua. Luvassa on neljä ensi-iltaa, kolme tammikuussa ja yksi vielä helmikuussa Ystävänpäivänä.

 

Kuuntelin tunnin teatterilaisten mielenkiintoisia, asiapitoisia ja kattavia esittelyjä. Innostus, joka jokaisesta kevään ohjelmasta viestineestä taiteilijasta välittyi, polttaa vieläkin ajatuksiani kesäsaunan raikkaan tuoksun ja ensilöylyn lailla, niin että korvat kuumana tätä vuodatustani yösydännä kirjoittelen muistiinpanojeni syövereitä tapaillen.

 

 

Linkki koko artikkeliin: 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/10/lahden-kaupunginteatterin-uutta-kukkiva-kevat

 

 

 

 

IHANASTI SANOTTU

Radio- ja tv-museo Mastola  https://museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=21433

14.11.2019–30.8. 2020

G%C3%B6sta%201.jpg

 

Lahden kaupungilla maantieteellisesti merkittävänä viestinnän keskipisteenä on ollut koko Eurooppaa kattava vaikutus yhtenä maailman tärkeimmistä radioasemista kahden komean ja korkean radiomaston ja tehokkaan lähetinvarustuksensa ansiosta. Nykyisin noilla mastoilla on enää muistoarvo - tekniikka eetterissä ei niitä enää tarvitse. Siksi on luontevaa, että kun Lahtikin aikanaan oli yhtenä koko maailman keskipisteenä radioaaltojen mukana, tänne perustettiin maailmanmittapuussa harvinainen Radio- ja tv-museo Mastola.

 

Eilen avattiin Lahden radio- ja televisiomuseossa suomalaisen populaarikulttuurin lähimenneisyyden ja radioaikakauden hieno muistelo Gösta Sundqvistin radiotyöstä ja radioviihteestä elämäntyönäyttelynä museon alakerrassa sekä museon auditorion nonstoppisena videokoosteena.

Yleisöä oli sankat joukot paikalla ja tietenkin tarjoilua.

 

 

Linkki koko artikkeliin:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/11/ihanasti-sanottu

 

 

 

 

 

KAUNO

13.12.2019-12.1.2020 Kaunon tekijät

Galleria Uusi Kipinä Kymintie 1

KAUNO.jpg
 

Kaunon tekijät on Kauno ry:n jäsenyhdistysten yhteisnäyttely, joka nähdään Galleria Uudessa Kipinässä vuoden vaihteessa. KAUNO ry on Lahden Taiteilijaseura ry:n, Lahden Taidegraafikot ry:n ja Lahden valokuvataide ry:n vuonna 2003 perustama yhdistys, joka toimii jäsenjärjestöjensä hyväksi ja niiden valtuuttamana.

Näyttelyn taiteilijat: Jonne Heinonen VTRY, Essi Immonen LTG, Niklas Ingelius LTS, Susanna Judin LTG, Terhi Kaakinen LTS, Miss Kompro LTS, Santeri Kuisma VTRY, Minna Kähkönen LTS, Arto Määttä LTS, Kirsti Nenye VTRY, Jenni Niskala LTS LTG, Stéphane Pellennec VTRY, Tiina Salmi LTG ja Marianne Siri LTS

Melkoisen usein taidenäyttelyistä nykyisin palaa varsin välinpitämättömänä kuin olisi kaiken jo ennen nähnyt. Tällä kertaa näyttely on tahallisen museaalinen, historiallinen. Se katsoo silti aika lähelle, viidentoista vuoden päähän varsinaisen Kaunon syntymään. Onneksi se tosiasiassa vie ihan Lahden taiteilijayhdistyksen alkutaipaleelle, kuten Mukkulan Tallinäyttelyyn 1970-luvulle saakka.

Terhi%20Kaakisen%20teos%20vuodelta%20201

Harmitus     Terhi Kaakisen puuveistos koivusta vuodelta 2012

Itse nähtävillä olevat teokset ovat kuitenkin puuduttavasti tätä aikaa: Suomen taiteilijat kun taiteilijasta (harvoin poikkeuksin) riippumatta alkavat puhua äidinkielenään englantia näkyäkseen koko maailmalle. Yleensä katson ensin teokset ja paluukierroksella ehkä sitten ensi kierroksen aikana ajatuksiini piirtyneen muutaman teoksen nimet. Teoksista sentään ehkä jotakin omalla pinttyneellä ajatuksellani ymmärrän, mutta taiteilijan niille antamista nimistä vain sanakirjojen avulla.

Näyttelyn valtaisat leikekirjat kertovat lahtelaisesta taiteesta sentään paljon olennaista. Kannattaa käydä - vaikka ilman sanakirjaa - taideteoksiakin katselemassa ja ennen muuta syöksyä lahtelaisen taiteen taiteilijoiden merkittävään yhteisötoimintaan, uinahtaa selailemaan sen suurenmoisen rauhoittavaa taidehistorian havinaa.


 

Saanko olla eri mieltä

Nelj%C3%A4%20naisministeri%C3%A4.jpg

Itsenäisen Suomen  76. Hallituksen ministereitä ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa 10.12. 2019:: Opetusministeri Li Andersson, sisäministeri Maria Ohisalo, pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

(Kuvakaappaus YLE -uutisista)

 

https://valtioneuvosto.fi/marinin-hallitus/ministerit

 

Suomen valtakunnan johtoon on tullut ihana liuta päteviä nuoria naisia, joista säteilee toimeen ryhtymistä niin valloittavasti, että tuntuu kuin he kohta halkeaisivat ideoissa, vauhdissa ja asiamäärissä. Jännitämme heidän jaksamisensa puolesta.

kynä.jpg

 

Linkki koko artikkeliin:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/12/saanko-olla-eri-mielta   

 

Lis%C3%A4liite.jpg