Betonikukkateos%20a.jpg

 

On melkoisen tyrmäävää kävellä Lahden Sairaalanmäelle, pysähtyä ja lukea Kukkatervehdys-veistoksen jalustan  pohjois-länsikulmaan kiinnitettyä sponsorilaattaa.

 

1. Siinä nämä mesenaateiksi ylennetyt 36 firmaa ja 22 yksityishenkilöä, kaikki miehiä (joukossa riittävästi myös vapaamuurariveljiä) ovat saaneet nimensä syövytetyiksi kunnialaattaan. Samaiset mesenaatit ovat ottaneet oikeudekseen antaa veistokselle myös uuden nimen. Laatassa Liisa Ruusuvaaran veistos Kukkatervehdys on nyt uudelleen nimetty Betonikukkateos-nimiseksi rekonstruoksi.

 

2. Kukkatervehdyksen kunnostuksen aikaansaajista puuttuu kokonaan mm. Lahden kaupunki, Liekki ry,  taiteilija-adressin allekirjoittajat ja myös kaikki naiset, joilla on ollut toiminnallisesti tai taloudellisesti kenties suurin merkitys Kukkatervehdys-veistoksen uudelleen pystyttämiseksi.

 

3. Vaurioituneessa alkuperäisveistoksessa, sen sairaalanpuoleisimmassa kukkavarressa oli myös alkuperäinen laatta, jossa sivistyneeseen tapaan kerrottiin teoksen taiteilijan nimi ja vuosiluku. Missähän se on?

 

4. Tämän veistoksen uudistamisen yksi taiteellisesti merkittävin osuus on Jukka Lehtisen suunnittelema tunnelmaltaan tyylikkään hieno valaistus. Ei ole tästäkään valtakunnallisesti merkittävästä, alkuaan lahtelaisesta kuvanveistäjästä tässä mitään mainintaa jälkipolville.

 

Kukkatwer4vehdys%20aio.jpg

 

5. Mautonta ja ajattelematonta on myös kunnostetun veistoksen ympärille Lahden kaupunkiympäristön palvelualueen pystyttämä täydellisesti taiteellisen kokonaisuuden pilaava liikennemerkkien asettelu, ensimmäinen autopaikka ja liikennemerkki aivan teoksen kyljessä. Mikä parkkimaksujen ahneus ja taiteen häpäisy!

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/11/kukkatervehdyksen-musta-enkeli

 

Lis%C3%A4liite.jpg