Oulu%20Sinfonia%202.jpg

Pääsiäisajan kotikulttuurimme täytti todellinen uppoutuminen kunnon musiikkiin. Kevyeen, lähinnä iskelmämusiikkiin vertautuva yksipuolinen musiikkimakuni sai syvyyttä koko sydämen ja uusnautinnon täydeltä. Tekijänä ei nyt suinkaan ollut Sinfonia Lahti vaan Oulu Sinfonia, joka suorana lähetyksenä toteutti Oulun Madetojan salista lahtelaisille tutun oman orkesterimme nimikkosäveltäjä Kalevi Ahon hivelevän hienon Klarinettikonserton.

Oulu%20Sinfonia%201.jpg

Kalevi Aho haastateltavana ennen Klarinettikonserttoa

Muutenkin konsertti sulatti suomalaissukuisuutta lämpimästi. Kapellimestarina oli eläytyvä ja taitava Anu Tali suoraan Virosta ja ohjelmassa Ahon lisäksi kahden merkittävän virolaissäveltäjän  Eduard Tubinin ja Arvo Pärtin musiikkia. Ymmärsin ensi kertaa myös sen, miten monipuolinen ja ilmaiseva sinfoniaorkesteri voi olla ja erityisesti, että klarinetti on todellinen suurten teosten sävelsävyjen ruhtinas.

 

Oulu%20Sinfonia%203.jpg

 Oulun orkesteriin kiinnitetty hurmaava klarinetisti Michał Konopiński

Oulun orkesteri näytti ainutlaatuisen sielukkaan taitavuutensa, ei vähiten monen instrumenttihallinnan taiturin, joita se oli kiinnittänyt. Oulu musiikkikaupunkina avasi silmäni. Se todisti työnsä vähintään yhtä tulokselliseksi musiikkinautinnoksi kuin oma lahtelaisorkesterimmekin, mutta sitäkin elävämmäksi, sykähdyttävämmäksi ohjelmavalinnoissa, nähdyn konsertin solistivirtuoosissa sekä kapellimestarivieraassaan.

 

Sinfoniaorkesterikin voi kuullun lisäksi olla myös televisiossa nautittavaa kulttuuria - tuoretta ja mukaansa vievää!  On huomattavaa vielä, että tuo streamaus on tehty musiikki ja sävellys kaikilta yksityiskohdiltaan tuntien, sen kohokohdat meille tänne eteläänkin tai ympäri maailman helposti ymmärrettäväksi kuvaten ja niin kuin musiikki aina  - kansainväliseksi kulttuuriksi kielirajoista välittämättä nautittavaksi.

Tämä konsertti on vielä koko lopun kevään laillisesti, maksuttomasti kuultavissa ja nähtävissä youtube-muodossaan meidän kaikkien kokea.

 

 

Alla yhteys suoraan konserttistreamaukseen:

https://www.youtube.com/watch?v=wn9Lr653b78

Itämeren rannoilta

Oulu Sinfonia

Anu Tali, kapellimestari    Michał Konopiński, klarinetti

 

PS.  Voit etsiä konsertin myös television youtube-valikosta hakusanalla Oulu Sinfonia

Lis%C3%A4liite.jpg