Ritarillista klovneriaa

Mike%20ja%20Zin.jpg

Red Nose Companyn klovniduon Miken ja Zinin olen tavannut jo kolmesti, Hotakaisen Juoksuhaudan tiellä, Kiannon Punaisessa viivassa, Andersenin Keisarin uusissa vaatteissa ja nyt tällä neljännellä kerralla saan matkata Espanjaan Cervantesin 1600-luvulla sepittämiin Don Quijoten ja hänen aseenkantajansa Sancho Panzan seikkailuihin ja taisteluihin kaikkia maailman vääryyksiä vastaan.

Kun nämä klovnihurmurit itsensä ja koko klovnerian historian siinä sivussa esittelevät, tajuamme, että alkaneessa näytelmässä kaikki on pyllistetty ympäripäin. Vasta nyt monen Miken ja Zinin tarinan jälkeen pääsemme tässä klassikkotarinatulkinnassa klovnien esi-isien kohdalle: siis Don Quijote ja Sancho Panza, Ohukainen ja Paksukainen, Pekka Puupää ja Pätkä, Juha Sipilä ja Petteri Orpo ja nyt Mike ja Zin – siinä oikeassa järjestyksessä - jos ei maailman niin ainakin sivistyneen Euroopan suuret veijarit kaikki tyynni.


 

Esitystarinat siis vanhenevat, mutta klovnit senkun nuortuvat. Klovniduo paljastuu kaikista biljoonista maailmanparantajista hellyttävimmäksi ja rohkeimmaksi taistelijaksi, aina oikeuden puolella ritarilliseksi olennoksi ja kaikkea vääryyttä vastaan. Miken ja Zinin tarina välittää sopivan löyhästi maailmankirjallisuudesta heidän esi-isänsä tarinan, melkein kaikki juonenhippusetkin Don Quijoten ja Sancho Panzan seikkailuista Rosinante-kaakilla, ikuista rakkautta vannotaan ja arastellaan Dulcinella-  prinsessan kosimiskohtauksella ja taistellaan kaikkien maailman sorrettujen puolesta.

 

Mike%20ja%20Zin%202.jpg

Pian hoksaamme, että esitys se vasta onkin aikakauteensa sidottu, viisisataavuotta nykyistä pyllistelevämpää, oksentelevampaa, brutaalimpaa, rohkeampaa, nakuilevampaa, luontevan luonnonläheistä  mutta - ah taas - niin hurmaavan holtitonta ja taidokasta hulluttelua, ettei sen hauskuuden överiydessä voi muuta kuin kaksikon matkakonin kanssa täysin äänin hirnahdella. Vaikka oman mantereen sivistyneimmässä etelänmaassa islamilaisten ja kristittyjen Espanjassa ollaankin, niin turhalle häpeilylle nyt saamme spontaanin ronskisti pyllistää.

 

Ehkä lyömättömin, havainnollisin ja riemukkain juonenmutka tällä kertaa on tarinan ritarius - miten ritariksi lyödään ja tullaan ja miten kivuliasta se on ritariksi lyötävälle. Ritarin voi lyödä ritariksi vain ritariksi jo lyöty ja tässä ensimmäisessä lyömisessä yleisön osuus oli välttämätön. Lyömäaseena oli paksu seitsemänsataasivuinen teos Don Quijote. Pamahdus ritariksi lyötävän päähän kaikui koko Helsingin kiviseinäisen vanhankaupungin.


 

MIke%20ja%20zin%203.jpg

Ja lopuksi se taatuin ja haltioittavin kaikissa Miken ja Zinin seikkailuissa: svengaillaan ja jammaillaan tarinan vauhdin ja juonen sopivissa poukamissa niin tutun letkeästi, duon itse kitaran, ukulelen, melodikan ja rytmimunan sävyin antaessa live-musiikin sielua hellivää tunnelmaa. Laulu on se odotetuin, sydänäänisin, mike-zin -klassisin ja valloittavin näiden mestarillisten hauskuttajien ase murtaa kaikkien sydänsopukat lopullisesti.

Klovnerian riemua herkistävät tässä esityksessä biisit ja laulelmat:  Badding Somerjoki, Bob Dylan, Jefferson Airplane, Juanes, Khaled, John Lennon, Los Lobos, Oasis, Sielun Veljet, Sonny&Cher, Tomás Luis,de Victoria.


 

Nämä valloittavat klovnitaiturit osaavat niin taitavasti ottaa yleisönsä mukaan esitykseensä, että kokemus on aina uudestaan suurta teatterinautintoa.

Esitys kaappasi jälleen mukaansa kahden taipuisan, loistokkaan klovnin hurmaavana idealistin ja realistin sympaattisena teatterileikkinä.

Pienelläkin suun, silmänlihaksen, päänkäännön, käden, jalan, kehon, yhteisilmaisun sadasosasekunnin ajoitusliikkeellä tämä verraton klovnikaksikko Mike ja Zin taikoi meidät helposti lähes kahdeksi ja puoleksi tunniksi mukaansa.


 

DON QUIJOTE

Näyttämöllä  Timo Ruuskanen Zin / Don Quijote    Tuukka Vasama  Mike / Sancho Panza


Ohjaus  Otso Kautto
Teksti  Miguel de Cervantes ja työryhmä
Käännös  Jyrki Lappi-Seppälä
Valosuunnittelu  Jere Kolehmainen
Tuotanto  Niina Bergius ja Anna Jauhola / Red Nose Company

Valokuvat: 1. Tero Ahonen  2.-3. Cata Portin


 

Tämä artikkeli on toisinto Lahen uutisia -julkaisun  Suomen ensi-ilta-arviosta - Don Quijote -esityksestä Teatteri Avoimissa Ovissa, Helsingissä  24.1.2019.

 

http://www.rednose.fi/ohjelma/don-quijote/

PS

Esitys on yhteistuotanto Teatteri Quo Vadiksen, Kuopion kaupunginteatterin, Lahden Kaupunginteatterin, Tampereen Työväen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin kanssa.

Esityksen Lahden ensi-ilta oli 20. syyskuuta 2019 . Lahden jäljellä olevat esitykset  Pe 27.9., Ke 16.10, To 17.10, La 9.11 ja To 21.11.

 

Lis%C3%A4liite.jpg