lauantai, 27. tammikuu 2024

Trölli - jätteen ja paskan sekä hullaannuttavan mielikuvituksen taivaissa

Tr%C3%B6lli%203.jpg

Vain Teatteri Vanha Juko Lahdessa ja ehkä koko Suomessa on valtionapua saavista kulttuurilaitoksista niitä kunnioitettavia taidelaitoksia, joilla taideilmaisun skaala pystyy laajenemaan niin lavealle, että katsojan on nipistettävä itseään, tunnusteltava salin katsomon istuintaan, vilkaistava vaistomaisesti hämärässä viereensä ja ympärilleen uskoakseen olevansa itse paikalla muiden läsnäolijoiden kanssa omana tuttuna persoonana ja esittäjän ihan oikeaksi hengittäväksi, tulkitsevaksi teatteritaiteilijaksi tuolla lavalla.

Matti Pajulahti on nimittäin taiteilija, jolla on jäljellä kyky synnyttää taideteos, joka vuorenvarmasti vaikuttaa, syljettää, oksettaa, pyörryttää, kauhistuttaa, ihastuttaa, hihityttää, vihastuttaa, kirotuttaa ja ällistyttää sekä teatterifriikkejä että normaaleja lipun lunastaneita kokijoitaan. Trölli-Matti on niitä harvoja uskaliaita, taitavia yksinäisiä ratsastajia - kulttuurikaupunkien rikkoutuneiden parrasvalojen kynttiläliekkisin valospotein tunnelmoivia, puvustamot kaukaa kiertäviä teatteritaiteilijoita, alkukantaisia ajatteluneroja - joitten taide kasvaa ohi turhanaikaisten kritiikkien ja määritteiden. Niitä, joiden tunne ja taide lentää yhtä aikaa korkealle sfääreihin, karkaa kauas eettereihin virallisten taidepalkintojen, apurahojen, kanssataiteilijoiden sankoista joukoista korkeuksiin - ja putoaa hökkelien katoilta monta kertaa syvyyksiin ihmislajin todelliseen maanpintaan, katseilta piiloihin maan alle, kulutusyhteiskunnan takapihojen, ympäristörikosten ja suurten sivistysyhteisöjen roskisten interiööreihin.

Maapallo tukehtuu roskaan, jätteeseen, ajattelemattomuuteen - siinä on Tröllin tarinan banaalisti vahva sivistynyt sanoma, apurahan taattu perustelu, huvinäytelmän nauru, tragedian synkkyys ja itku, lahjakkaan näyttelijän mieltämä elämäntilitys sekä perusteellisen taitavan ohjauksen ja toimivan lavastuksen täysosuma - kaikki samassa paketissa koettavana.

 

Ensi-illan loppuunmyyty Trölli ei tarvitse sanoja. Taiteena se on kadehdittavan hallittu esitys, taiteilijan heittäytymisen ennätys missä tahansa maailman teatterimekassa. Käykää vaikuttumassa, jos uskallatte ja jos vielä pääsylippuja on saatavana.

 

Trölli

 Käsikirjoitus ja lavalla Matti Pajulahti

 Ohjaus Lauri Mattila

 Äänisuunnittelu Janne Louhelainen  

 Valosuunnittelu Antti Haiko 

Lavastus Reima Hirvonen

Kuva Mikko Kelloniemi

Arvio ensi-illasta 26.1.2024 klo 19.00 Teatteri Vanha Jukossa

https://www.teatterivanhajuko.fi/

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...