Viulunsoittaja%202.jpg

 

Lahden kaupunginteatterin toisen kerroksen laaja yleisölämpiö kuhisee elinvoimaa. Kaukana nykynuorten arjesta ihanaan nostalgiseen menneisyyteen haaveilevan pastellisen arkisesti, nukkavierustikin puettu joukko hyörii, touhuaa ja kuiskahtelee. Ilmassa raikaa jännittyneen ilon kiljahduksia, pari vaskitorven puhallusta, viulunkielten näppäilyjä, kontrabasson matalaa mörähdystä, jousten rahinaa, ja silmä tavoittaa lähes kahdenkymmenen soittajan monipuolisin instrumentein varustetun orkesterin kapellimestareineen tilan taustalla. Ihan silmien edessä muutaman pikkuryhmän askelluskokeilut tanssikuviokoreografioin ja hyräilyin luutarekvisiittoineen – siinä pieni ensinäkymäotos lähes sadan taiteilijan taiteilijajoukosta, joka yhtäkkiä hiljenee.

 

Alkaa sekä lahtelaisittain että valtakunnallisesti harvinainen mediatilaisuus. Musikaaleistaan maankuulu Tiirismaan Musiikkilukio on saanut kunnian astua ensi kertaa suoraan Lahden kaupunginteatterin teatteritarjontaan ja valmistaa teatterin pienelle Eero-näyttämölle maailman suosituimman, lämminhenkisen, sielukkaan ja jo monilta lauluiltaan ikivihertyneen Stein-Bock-Harmick-Elstelän Viulunsoittaja katolla -musikaalin.

 

Tarina maitokuski Tevjestä, Ukrainan juutalaisyhteisön perheenisästä ja hänen perheensä iloista, suruista ja tyttärien perinteisiin nojaavista naimakaupoista sekä pienestä Anatevkan kyläyhteisöstä omine perinteineen ja lakeineen on suomalaisnäyttämöillä ympäri maan nähty jo yli puolivuosisataa. Aina, tänäänkin sen perustarina koskettaa traagisella pienten kansojen ikitotuudella ja sukupolvien törmäys klassisuudellaan, huumorillaan.

 

Eilen nähdyt pari musiikkikohtausta tiirismaalaisten Viulunsoittajasta ovat jotakin toisenlaista viulunsoittajaa kuin Lahden kaupunginteatterin vielä Ammattikoulun tiloissa nähdyn, hurmaavan Ola Johanssonin näyttelijätaidon ikimuistettava Tevje-sielukkuus tai juuri viime keväänä tällä samalla teatterin näyttämöllä vieraillut yhteisöllisesti ehyt ja poikkeuksellisen realistiselta vaikuttanut hieno Mallusjoen kylän tulkitsema Viulunsoittaja.

 

Tiirismaan Viulunsoittajassa musiikki on nyt niin vilpitöntä, nuoruuden värittämän puhdasta, musikaalisesti särötöntä, pilaantumattoman kaunista, että jo tuossa lämpiötunnelmassa tuntui - taitavan ja suuren teatteriorkesterin säestäessä,  koko ensemblen laulaessa Nousee päivä laskee päivä -laulua - että sointuisampi, tuoreempi ja uskottavampi elämän nuoruuden ylistys enää ei voi olla.

 

Lahden kaupunginteatterin vastaantulo suomalla tämän valtavan elämänhehkuisen nuoruuden ja musikaalisuuden voiman täyttää kevään ohjelmaansa on taatusti merkittävä satsaus säilyttää musiikkiteatterin vaikuttavuus itämään ja kukkimaan moniksi vuosiksi eteenpäin Lahden teatterielämässä.

 

Tiedot tekijöistä, esittäjistä ja esityspäivistä::

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/205/viulunsoittaja_katolla

 

Lis%C3%A4liite.jpg