Kansallisteatteri%20juhla%20a.jpg

 

 

Kansallisteatterissa saa kokea uuden suomalaisen, tähän aikaamme istutetun komedian suurenmoista aitoa huvia. Marika Meinanderin ja Kirsi Porkan Juhlat -näytelmä tuo meille keskivertosuomalaisille sukujen ja tuttavien yhteiset perinteiset juhlat tunnistettaviksi ja tuttuudessaan vilpittömästi naurattaviksi, muisteltaviksikin emmekä voi välttyä tavattoman hyvästä olosta saadessamme tämän tästä makeasti nauraa sielumme täydeltä.

Tekijöiden luoma komedia on taitavasti laadittu, henkilöittensä, dialoginsa hahmotuksiin piirretty elämänkokemusten ja luonteiden yhteen niputettu tunnistettava, vallattoman hauska suomalaistapojen tarinallinen kokonaisuus – aito suomalainen suuren arkisen työpaineen - ja juhlan huvinäytelmä.

 

Teatterikatsojien onneksi ja viihdykkeeksi näytelmän kirjoittajilla on ollut myös mahdollisuus näyttelijätuntemuksellaan kirjoittaa osa rooleista suoraan valitsemilleen esittäjille. Siksi esityksen tarkkaiskuinen, pistelevä, suorapuheinen, hurmaava huumori ja ennen kaikkea näytelmän loistava henkilögalleria luonteineen täyttää suuren suomalaiskomedian tunnusmerkit. Näyttelijät antavat sitä parasta suomalaista yhteisnäyttelemisen hurmaavuutta, tunnistettavaa hauskuutta, jota vain teatteritaide voi antaa meille elämämme viisaaksi ja aidoksi viihteeksi.

Komedia katsoo suurella hymyä hyrisevällä prismalla sitä, mitä suomalaisen nykyelämä on, mistä sen kiireet syntyvät, mihin oikein elämässämme pyrimme. Osaammeko tuossa kiireessä myös elämäämme ja toisiamme arvostaa - juhlia.

Komedian dialogi ja henkilöluomukset on kirjoitettu Nieminen-Koskinen -perheyhteisön nykyammatteja sivuten, pääosin insinööriyttä ja tietenkin myös nykytyöttömyyttä kuin kulman takaa pirullisesti peilaaviksi, sillä vanhimmat, työssä oleva sukupolvi ja eläkeläisvanhukset edustavat insinööriammatteja, uusin suvun toivo taas oman tiensä kulkijaa, yhteydenpidon perheeseen katkaissutta, kiirepaineista, työnarkoottista mega-luokan raha-ammattilaista. Seurustelun mukana perheeseen tulleista, eroja korvaavista ihmissuhteista toinen on nykyisin tärkeä opinto-ohjaaja-ammattilainen, toinen lääkäri. Näytelmän nuoret elävät kaikista työkiireistä ja urapaineista tietämätöntä vapaata huoletonta ihmisen nuoruutta. Hauskuutta näytelmään tuo perheen äidin lapsuuden ja nykyisyyden pitkäaikainen viiskymppinen sinkkuystävä, modernilla nykyammatillaan luomuhautausurakoitsija.

 

Ensin juhlitaan vielä nykyisin muutamille pareille siunaantunutta yhteiselämän kolmekymmenvuotista kestoa, yllätyksenä sitä vuosilukuja ja merkkipäiviä muistamattoman aviomiehen selän takana suureellisesti yllätysjärjesteltynä - naamiaisjuhlin oikein hotellissa huoneet juhlijoille varaten, kaikin mahdollisin manööverein ja sukupolvin, perhetutuin toteuttaen.

Sitten on Vapun vuoro, jota vietetään suvun vanhanparin kotona, vuosien tuomin elämänkuvioiden ja ammatin sekä vanhenemisen ja sairauden aiheuttamin muutoksin.

Viimeisenä juhlana on kokoontua suvun maineikkaimman nuoren, suuret odotukset täyttävän, kaikessa menestyvän ihmisen kanssa sovintoa tekemään hänen 30-vuotissyntymäpäivänään, suvun kauan kaivatun oman yhteisen kesäpaikan ja saunan kyseenalaisissa merellisissä maisemissa koko suvun juhliessa, karhun ilmestyessä pihaan, teknisten laitteiden sekä ilotulitteiden toteuttaessa kaiken toisin kuin oli suunniteltu tai haaveiltu.

Heitot ja lohkaisut ihmisten todellisista luonteista, saavuttamastaan yhteiskunnallisesta asemasta ja urakehityksestä antavat raikastavan huumorikäsittelyn elävän tuntuman esitykselle kaiken siirtymiseksi juuri tähän päivään.

Kansallsiteatteri%20JUhlat%20B.jpg 

Tottahan kokonaisuutena Porkan ja Meinanderin selkeän sukupuolipainotteisista hahmoista esityksessä luodaan naisille pääosat näytelmän kulussa ja huvissa - miehet taas saavat useat teknisillä koulutuksillaan, naissuhteittensa höynäytettävyyksillä sekä tietokoneohjauksellisilla viihdyttämisillään lähinnä nolojen tai naisia luontaisesti ja käskystä palvelevien persoonien maineen. Sukuylpeän Niemisen suvun menneisyyden suurten dramaattisten parisuhdehistorian ja yllätysten paljastuessa uurnien muodossa näytelmä alkoi sykkiä nopeasti entistä jännittävämpänä, absurdina komediana

Eeva (Sari Puumalainen) antaa teokselle säkenöivää ulkoista pintaa ja toimintaa, synnynnäistä toiveikkuutta onnistua keskeisissä Niemisen suvun, lastensa ja omassa elämän paikallaan junnaavassa tavanomaisuudessa jos kohta näyttelee niiden epäonnistumisten käänteissä, juhlien yllättävissä tapahtumissa temperamenttisesti räjähtäviä draamallisia kohokohtia, aina tarpeellista elämän murheiden julkisuuskuvan kiillottamistaitoa ja sen mukana sitä naiseuden loputonta aitoa optimismia.

Kaarina (Leena Uotila) leskeksi vappujuhlissa jäävä suvun matriarkka iskee elämänkokemuksellaan vanhat viisaudet, elämässä koetut koomiset episodit tämän tästä laukaisemalla tai lohkaisemalla tunteet menneitten aikojen aforismeillä, ristiriidatkin maan tasalle kevyesti pyyhkäisten ja jatkuvilla täsmäajoituksellisilla välirepliikeillään räjäyttää koko suuren saliyleisön naurunhyrskeisiin. Komediataso pelaa jo pelkällä Uotilan huumoritajulla loistavasti.

Sara (Minka Kuustonen) luo komediaan tiukkaa vakavuutta ja naisen peräänantamattomuutta sekä omajärkisyyttä. Susanna Tanner (Maria Kuusiluoma) näyttelee elävän, tilanteen hallinnan taitavan lääkärihahmon valoisan energiseksi. Luomuhautausurakoitsija Meri (Katariina Kaitue) todistaa rempseästi ja valloittavasti sinkkuelämän maailman ihanuutta luomalla mielikuvituksellaan hauskan hahmon yhdeksi tarinan huumorisykkeitten rikastajaksi. Emma Pälsynaho piirtää opiskelija Maijansa lämpimän luontevaksi..

Heikki (Timo Tuominen) tekee rooliinsa laskelmoivan työsuorittajahahmon, jolla on kaksi eri elämää, toinen julkisessa ja toinen salassa piilossa elämänkulussaan. Tuominen avaa ne kylmän todellisiksi, perheestään, lapsistaan tai vaimostaankaan suuremmin välittämättä paljastuksissaan ja näyttää omahyväisen luonteensa avoimesti, sytyttää näytelmän yhden draamajuonteen räiskyvään paloon taitavilla, impulsiivisilla, hurjilla reaktioillaan.

Joonas (Juha Varis) näyttelee selkeän perheen äidin salaviihdyttäjähahmon pieteetillä ja maltilla silatun, sympaattisen, kohteliaan, tavallisen, tietotekniikan käytännöt hallitsevan, charmikkaan opinto-ohjaajahahmon. Absurdisti käsikirjoittajat antavat hänen roolihahmolleen velvollisuuden ratkaista koko näytelmän loppu. Juhana Hurme karrikoi nuoruuden flegmaattisuudella ja itsepäisellä temperamentilla mainiosti perheen nuorimman, 17-vuotiaan lukiolaisen Oliverin.

 

Yllätykseksemme komedia tukehtuu esityksen viimeiseen näytökseen, jossa kuin noituudesta tai suomalaisista muinaistarinoista herää esitykseen kuvitelma kuolleen muuttumisesta eläväksi, samoin monen roolin osalta kovin absurdisti niiden roolikaaret nopeasti päättyvät. Ajatteluamme kirvoittava ihana huvinäytelmä saa selittämätöntä hourailevaa tosikkoutta, jota on vaikea nöyrtyä komediaksi ymmärtämään. Niistä keskeisenä  Heikki Nousiaisen hienosti näyttelemä 75 vuotta täyttänyt Esko Nieminen - perheen pää - välittyi alkupuolen näytöksessä puhumattomana, pyörätuolissa, aivoinfarktin saaneena, lohduttoman säälittävänä näkynä, omaishoidettavana. Mutta loppunäytöksessä suvun mökillä, hän vappujuhlissa kuoltuaan, ilmestyy taivaallisen kirkkaasti valaistuna, virkeänä ja toimivana persoonana kertaamaan elämänsä kulun, keskustelemaan tyttärentyttärensä kanssa menneistä, ennustamaan tulevaisuudenkin.

 

Juhla%204.jpg

Elokuvamaisen komea, uniikki taustamusiikki, jopa pari tanssikohtausta, taitava puvustus ja upean upea lavastus hallitsivat näytelmän kohtausten interiöörejä ja tunnelmia. Ensimmäisen ja viimeisen näytöksen sadekuurot voimakkaina tehoefekteinä olivat fantastisella taitavuudella toteutettuja.

 

Juhlat - ja elämä siinä sivussa

Käsikirjoitus ja ohjaus Marina Meinander ja Kirsi Porkka

Rooleissa Juhana Hurme (TeaK), Katariina Kaitue, Maria Kuusiluoma, Minka Kuustonen, Heikki Nousiainen, Sari Puumalainen, Emma Pälsynaho (TeaK), Timo Tuominen, Leena Uotila  Juha Varis

Ohjaus Marina Meinander ja Kirsi Porkka Musiikki Riikka Talvitie Lavastussuunnittelu Katri Rentto Pukusuunnittelu Saija Siekkinen Koreografia Johanna Elovaara Valosuunnittelu Ville Toikka Videosuunnittelu Pyry Hyttinen Äänisuunnittelu Esa Mattila Naamioinnin suunnittelu Tuija Hellas

Artikkelin esityskuvat  Cata Portin

Ensi-ilta Kansallisteatterin Suurella Näyttämöllä 23.11.2023

https://www.kansallisteatteri.fi/esitys/juhlat-ja-elama-siina-sivussa