Perki%C3%B6m%C3%A4en%20elokuva.jpg

 

Erkki Perkiömäki on lahtelainen elokuvantekijä, kuuluisan Lahden Muotoiluinstituutin elokuvataiteen taitava yliopettaja ja kuvataiteilija, joka on viettänyt kasvuvuotensa Oulussa. Hän on myös herkkä ja taitava valokuvaaja, jonka taide on monipuolisen ansiokasta, ajatteluttavaa, hallittua, kaunista.

Perkiömäen dokumenttielokuva Isä, poika ja taide esitettiin lahtelaisessa elokuvateatteri Kino Iiriksessä pari kertaa elokuvateatterien avauduttua osittain koronakaranteenista kuluvan kesäkuun alussa.

Eilen näkemäni esitys oli koskettava jo pelkillä turvajärjestelyillään: 90 katsojan elokuvateatteriin oli tarkan lääketieteellisen etäisyysmietinnän jälkeen järjestetty vain 19 katsojapaikkaa. Esityksessä meitä katsojia oli tasan neljä.


 

 

Isä, poika ja taide on kuvattu yli kolmekymmentä vuotta sitten, vuoden 1987 Oulussa. Elokuvassa Erkki Perkiömäki ja hänen kuvanveistäjä-isänsä Eero luovat omalaatuisen lämpimän tunnelman isän työstäessä poikansa pääfiguuria savesta, pojan samalla haastatellessa juttelunomaisesti isäänsä, tekstin sisällön tuikkiessa ainutlaatuisia mennyttä isän elämän lapsuuden suuria kokemuksia, merkillisiä tapahtumia, hauskoja muistojakin sekä pojan isää kunnioittavaa tiedonjanoista uteliaisuutta jo kerran kuulemistaan kertomuksista. Isän ja pojan välinen tunnelma - menneisyys ja nykyisyys - välittyy elokuvassa äärimmäisen luontevana - jopa niin, ettei kummankaan puheesta aina saa selvää, sillä spontaani innostuneisuus on keskustelijoiden erinomaisen inhimillinen keskusteluvire.

Elokuva johdattaa suuriin lähimmäisfilosofisiin maailmoihin, kahden ihmisen keskusteluyhteyden ikimuistettaviin, unohtumattoman kestäviin, usein yksinkertaisiin, mutta aina taatusti itse koettuihin eri aikajanojen samankaltaisiin tapahtumiin.

Elokuvakertomus on hieno negrologi omasta isästä ja vahva kuvaus kuvanveistäjän työn todellisuudesta.

 

Isä kuoli 1996, elokuvan viimeistely jäi jo sen tekovaiheessa kesken, kunnes Perkiömäki teki elokuvan valmiiksi vuosina 2018–19.


 

Näin viimeksi Erkki Perkiömäen ohjaamien oppilaiden valmistaman Pysähtynyt kello vuonna 2013.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/10/pysahtynyt-kello

 

.Kyn%C3%A4%20alas.jpg

Laitan uusille lahtelaisille tiedoksi ja vanhoille kertaukseksi - uudelleen yhden koko lahtelaisen taideopetuksen suurimmista fiaskoista - artikkelin Lahden elokuvakoulutuksesta luettavaksenne nyt lähes kymmenen vuoden takaa. Olkoon se esimerkki siitä, miten yhä tänään asiantuntemattomat luulevat olevansa asiantuntijoita - ainakin kaikessa, mitä eivät ymmärrä.

 

Lis%C3%A4liite.jpg