Täällä Pohjantähden alla -teoksen 2. osassa seurataan itsenäisen Suomen alkutaivalta vuosien 1918 - 1951 välillä. Akseli Koskela selviää Hennalan vankileirin koettelemuksista ja palaa lopulta kotiin Koskelaan. Yhdessä Elinan kanssa hän pyrkii rakentamaan lapsillensa parempaa tulevaisuutta, mutta vanha katkeruus isäntien ja torpparien välillä nostaa päätään mm. Lapuan liikkeen vaikutuspiirin kasvaessa. Osa 2., Mäensyrjäkansan kärsimystie saa ensi-iltansa 15.11.17.

Pohjant%C3%A4jhti%202.jpg

Yksi Lahden kaupunginteatterin kymmenien kohtausten harjoituksista  torstaina 9.11.17 

 

Lahden kaupunginteatterin Pohjantähti-näytelmädramatisoinnin 2. osa on juuri harjoitustensa loppuvaiheessa. Pieni kurkistus viimeistelytyöhön lavalle todisti jälleen vahvasti lahtelaisen teatteritaiteen elävän ja työskentelevän yhtä täydellisimmistä luomiskausistaan. Koko sielunsa esitykselle antava perusteellisen tinkimätön ohjaaja on sen taiteellisen työn takuu ja näyttelijäkunnan yhteinen, visuaalisesti tunnevahva, liikunnallisesti tarkka kokonaisilmaisu teatterityön uudenlainen, ajatteluun haltioittava tulos.

 

Harjoitusta seuratessa havahtuu tajuamaan, että teatterityö suuressa yhteispaneutumisessaan, näyttelijän omailmaisun laventuessa ja kypsyessä on juuri tässä produktiossa saanut sille kuuluvan sisäisen hengen, paljon puhutun ammattitaidon ja ilmaisuun uuden verenkierron ikään kuin kokonaistulos ei enää olisikaan yksityisten roolien summa, vaan moneen taipuva, kypsytetty, treenattu, ajatteleva, tulkitseva uusi teatterielementti.

 

Jo Täällä Pohjantähden alla 1.osa harvinaisella, modernilla kokonaisilmaisulla näytti uudenlaista teatteriestetiikkaa, katsojan ajattelun liikkeelle saavan tunnetäyteläisyydeltä, visioillaan ja näyttämökuvillaan hurmaavan, hallitun näyttämöllepanon merkityksen. Ensiosan näytelmä on jouluun saakka ja pitkälle kevääseen lähes loppuunmyyty.

 

Lippuvarauksissa yllättävää ei siksi olekaan, että monet katsojat tahtovat nähdä molemmat kolmetuntiset, 1. ja 2. osan – joko samana päivänä tai perättäisinä päivinä ainutlaatuisena kuusituntisena kokemuksena, aikaamme puhuttelevana Väinö Linna -kokonaisuutena.

 

 

Väinö Linnan tekstin mukaan

Täällä Pohjantähden alla 2.

 

DRAMATISOINTI  Ari-Pekka Lahti
OHJAUS  Juha Malmivaara
KOREOGRAFIA  Panu Varstala
LAVASTUS  Minna Välimäki
PUKUSUUNNITTELU  Pirjo Liiri-Majava
VALOSUUNNITTELU  Kari Laukkanen
ÄÄNISUUNNITTELU  Kai Poutanen
MUSIIKKI  Hannu Kella

ROOLEISSA Lahden kaupunginteatterin näyttelijäkunta

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/186/taalla_pohjantahden_alla_osa_2

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/kuu-on-torpparin-aurinko

 

Lis%C3%A4liite.jpg