Lemmenleikki20142-normal.jpg

LAHDEN UUSI KESÄTEATTERI kruunaa musikaalisesti loisteliailla euroviisutulkinnoilla Pieni Lemmenleikki -musiikkinäytelmänsä kulttuurisesti nautittavaksi, viihteelliseksi teatterielämykseksi Suomen kesässä. Teatteriesityksen täydellisin anti on kertakaikkisen nautittavaa musiikkia ja aistillista viisutulkintaa, verrattoman tyylikkäitä sovitusten uustunnelmia ja yhteissointia maulla, temperamentilla, eläytymisellä ja ajatuksella tarjoiltuina. Ilta on neljän hurmaavan musikaalisen ja monipuolisen näyttelijänsä, puvustajansa, muusikkojensa ja tekniikkansa esityskokonaisuuden sekä tuottajiensa euroviisuidean komea taiteellinen voitto.

Se on myös osoitus ohjaajan ja näyttelijätaiteen mahdollisuuksista tehdä aika tyhjästäkin tekstistä laatuisaa kevyttä viihdettä ja teatterillisesti kiinnostavaa tarjottavaa. Outi Keskevaari piirtää kyllä oivat karikatyyrit henkilöhahmoilleen, mutta hänen käsikirjoituksensa ei anna riittävästi aineksia luontevalle dialogille saati aidoille tunteille, vaikka simppeli dokumentaarinen tarina Suomen kuninkaasta 1920-luvun Suomessa morsianta etsimässä on kutkuttavan mielenkiintoinen ja odotuksia herättävä aihe. Myös tekstin ajankuvien - suurkaupunki Hämeenlinna ja ajan hypnotismi - määrä ja rinnastukset aikaamme jäävät kovin niukoiksi. Erityisesti teoksen kankeahko alkupuoli vaatisi elävyyttä ja verevyyttä syttyäkseen inhimilliseen, suomalaiseen eloonsa. Hieman tekstin huumorissa tuoksuu myös keinotekoisesti tehty, kuivan ohut hovietikettihuumori. Onneksi esityksen jälkiosassa tarina saa kevyttä, nokkelampaa, toimivampaa, vallattomampaa sekä iskevämpää dialogia suomalaiskuorrutuksekseen ja lämpenee viimein nautittavan monimausteiseksi, miltei herkulliseksi, kuuman kiehuvaksi farssiseksi keitokseksi.

Katsojalle on riemullista nautinnokseen ja ihastuksekseen kylpeä tunnistamiensa euroviisusävelmien sävelkimarassa aina 1966-vuosikerrasta saakka. Varmat suomalaishitit Pylly vasten pyllyä, Tipitii tipitii, Sata salamaa , Bye bye baby ja Eläköön elämä saavat raikkaiden tulkintojensa voimaksi katsojan kokemusmuistoista monikertaiset rytmiset tehonsa. Hivelevän kauniit melodiset korut, kuten Fantasiaa ja La dolce vita nostavat herkillä, upeilla tulkintatunnelmillaan pakostakin liikutuksenkyynelet poskillemme. Teatteri loihtii meille ennenkokemattoman upean ja tähtiä säkenöivän eurooppalaisen tunnelmatarjottimen, jota tarkoin valitut ulkomaiset herkut Rakkaus on sininen (Luxemburg 1967), Penkki, puu ja puistotie (Monaco 1971) sekä Rukoilen (Serbia 2007), eksotiikallaan rikastavat.

Näyttelijätyöstä henkii yhteisnäyttelemisen saumaton, sooloilematon taito. Miikka Wallin luo selkeän luontevasti ja taitavasti prinssihahmonsa ja tarinan perinteisten naimakauppojen juonteiden käänteet, Henna Wallinin Saara on tarinan monen juonimutkan kekseliäs katalysaattori ja hänen temperamenttisen räiskyvä hahmonsa antaa esitykseen virkistävää tempoa - hänen viisutulkinnoissaan aistii illan hehkuvinta, vimmaisinta ja eläytyvintä musiikkiantia. Mikael Saaren roolityöstä Klaus-valeprinssihahmona välittyy kihelmöivän hauskasti ja onnistuneella tyypittelyllä tarpeellista, huimaa dramatiikkaa esitykselle: Saaren kaksoisolentohahmon elävyys ja karakteria luo esitykseen nautittavaa verevyyttä ja huumoria. Annamaria Karhulahden Amalia on taas kertakaikkisen vastustamattoman rakastettava ilmestys rehevyydessään, ronskiudessaan, replikointinsa varmaiskuisessa ajoituksessa ja ah tuossa auvoisassa sielujamme syleilevässä luonnonlapseudessaan. Ja kaikki he laulavat ja tulkitsevat niin euroviisutaivaallisesti.

Lemmenlekki20143-normal.jpg

Lahden Uusi Kesäteatteri kulkee tänäkin suvena omaa häikäisevää, luovaa, uudesti rakentuvaa teatteristraadaansa. Nyt Messilän kartanon navetan vintille, markkinaravintolan kiehtovan miljöön syliin on perustettu täysin uusi suomalainen, intiimi ja hieno teatterisali mainioine katsomoineen, lavasteineen, valoineen, tekniikkoineen. Sen harkitun maaginen, keskitetty catwalk-näyttämö imaisee takuuvarmasti katsojat mukaansa musikaaliseen Lemmenleikkiinsä.

LAHDEN UUSI KESÄTEATTERI  Pieni Lemmenleikki

Käsikirjoitus Outi Keskevaari  Ohjaus Laura Viippola  Henkilöt Henna Wallin, Miikka Wallin, Annamaria Karhulahti, Mikael Saari  Muusikot Asko Turkia, Niklas Hagmark, Sirkku Hilanko  Puvustus Heli Salomaa  Lavastus Sari Paljakka  Tarpeisto Johanna Järvinen  Äänet Tommi Raitala  Valot Mikko Skyttä  Tuottajat Juha Pihanen, Mikko Matias Peltoniemi, Marjo Leppä  Assistentit Heikki Kaperi, Markus Hänninen, Jarkko Wöntsö, Anna-Sofia Hellstén

Esitykset ovat heinäkuussa 2014. Katso esitysajat tästä.
Liput maksavat 16-28 € (Lippupisteissä + 2,50 €)