RaisaC2-normal.jpg

Lahden Ristinkirkko 17.9.2013

Kun valtaisa, kylmänkalpea kirkkosali ahtautuu täyteen kuulijakansaa ja parituntisen istumisaikansa hymyilee lämpimästi mielihyvässään moneen kertaan, jokin tässä suomalaisyhteiskunnassa ja tylyn pinnallisilla turhuuksillaan pröystäilevässä Lahti-kaupungissa on vinksahtanut nurinniskoin. Eikä yksi kerta riitä. Illalla eri ihmiset täyttävät kirkon penkit ja sama puhe, kaukana syntienluettelosaarnasta, etäällä teoreettisesta paasauksesta saa hieman erimuotoisena jälleen kirkkokansan kiinnostuneeksi,  keskustelemaan ja kysymään puhujalta sekä tämän vastaamaan selkeästi, koukeroimatta ja suoraan.

Olemme kokeneet lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren viisaan ja räiskyvän värikkään puheenvuoron, jossa lapset ja nuoret, heidän vanhempansa ja kasvattajansa on asetettu kansakuntamme ylivoimaisesti tärkeimmiksi vaikuttajiksi. Kaikki muu - raha, maine ja jatkuva kilpailullinen sekä koulutuksellinen vertailu - kertakaikkisesti nollattiin arvottomaksi.

RaISAc4.jpg

Cacciatoren luennnon luontaisen sympaattinen sävy on edellisestä kerrasta*) hieman vakavoitunut. Mielen hyvinvoinnista hän esittää lautasmallisen jokapäiväisen tarjottimen siitä, mitä me tässä elämässä tarvitsemme. Saimme yksinkertaisen ymmärrettäviä, viisaita käytännön neuvoja kuin työvälineitä oman vanhemmuutemme vahvistukseksi ja paljon uutta ajateltavaa suhteesta toisiimme, lapsiimme ja nuoriimme.

RaisaC1.jpg

Moni asia olisi paremmin, jos lasten ja nuorten arjessa olisi rauhallisia aikuisia, joilla olisi aikaa puhua järkeä, lohduttaa ja kannustaa - ja jättää toistuvat moiteryöpyt sanomatta.

Raisac3.jpg

Itsetunto

Lapsen ja nuoren itsetunnon tukemiseen ja vahvistamiseen pienestä päiväkoti-ikäisestä murkkuikäiseen asti lapsi tarvitsee jokapäiväistä aikuisen ymmärtävää, tukevaa ja rohkaisevaa ohjausta. Aidot kohtaamiset, perinpohjainen pysähtyminen kuuntelemaan, mukaan ottaminen ja läsnäolo vaativat aikaa, joka ei koskaan mene hukkaan. Hyvän tekeminen ja kannustus levittää ympärilleen hyvää mieltä ja jaksamista.

 

Koskettamien, silittäminen, syliinottaminen

Monissa tutkimuksissa on selvitetty kaikkien nisäkkäiden käyttäytymistä ja elämäntapoja. Nisäkkäät pitävät koskettamisesta ja läheisyydestä. Siksi ihminen vauvasta murkkuikäiseen, aikuisenakin tarvitsee koskettamista, pieni ihminen näyttää sen kiitollisen vapaasti, murkkuikäinen näennäisen torjuvasti vastaanpanemalla ja nimittelemällä meitä pervoksi, (ikäkaudelle kuuluva cooliuden reaktio), mutta koskettamista hän sisimmässään luontaisesti tarvitsee ja sitä ei koskaan saa liikaa. Kovin niukasti monet meistä saavat kosketusta ja lämmintä kehollista viestiä, halauksia, syliä, tunnustuksia siitä, että olemme hyväksyttyjä ja toivottuja seuraan.

Mielen hyvinvointi

Ihminen voi hyvin, jos elämä on iloista, turvallista ja lupsakkaa. Päiväkodin ja koulun sekä työpaikan tärkein ja tehokkain  ilmapiiri on iloista, turvallista ja lupsakkaa. Iloinen, turvallinen ja lupsakka aikuinen on lapsen paras äiti, isä ja kasvattaja.

*)http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2010/11/tunteiden-hallitsijaksi