https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/03/tasa-arvon-paivana-2012

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/03/tasavertainen-maailma

 

Minna Canthin jo 1800-luvun lopulla vaatimia tasa-arvoisia oikeuksia naisille miesten kanssa on tänä päivänä vieläkin monilta osin toteutumatta.

Naisten tasa-arvo Suomessa oli vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Canthin sanomalehtityön ja näytelmäkirjallisuuden tasa-arvotendenssistä, darwinajattelusta huolimatta - yhtäläistä äänioikeutta lukuunottamatta – käytännössä säätyajalta peräisin olevaa ja kaukana miehen arvostuksesta ja tasavertaisesta asemasta yhteiskunnassa.

Tosin Canthin ajama naisen ja miehen tasavertainen koulutusmahdollisuus, kirkon yliotteen kyseenalaistaminen yhteiskunnassa, tieteen ja kulttuurin ylläpitämä ajatteluvapaus ja tasa-arvo, mielipidevapaus sekä demokratiaihanne on hitaasti, vähitellen myös saavutettu. Mutta täydellinen tasa-arvo, kuten naisen asema ja arvostus yhteiskunnassa, työ- ja virkatehtävät sekä palkkaus tuntuvat yhä laahaavan pahasti miesten jäljessä.

 

 

Valtiotasolla Suomessa päästiin ensimmäiseen todelliseen tasa-arvoon ja naispresidenttiehdokkaisiin vasta 100 vuotta Minna Canthin kuoleman jälkeen, kun 1990-luvulla Elisabeth Rehn selviytyi presidenttivaalin viimeiselle 2. kierrokselle maan ensimmäisissä suorissa presidentinvaaleissa. Vasta 2000-luvun koittaessa Tarja Halonen valittiin maamme esimmäiseksi naispresidentiksi, myös toistamiseen 2006.

 

 

 

Lahden kaupunginvaltuustossa on yllätykseksemme tällä hetkellä yhden valtuutetun naisenemmistö 30-29. Valtuustossamme eniten naisasiaa sukupuolijakautumallaan tuntuvat edustavan kristilliset (3-1) ja vihreät (5-2), kun taas miesvaltaisimmat puolueet löytyvät perussuomalaisista (3-2), kokoomuksesta ( 8-6) ja demareista (10-9). Näennäisen täyden nais-mies -tasa-arvon äänestäjät ovat antaneet keskustan (2-2), vasemmistoliiton (2-2) ja Pro Lahden (1-1) valtuustoryhmille.

Lahden kaupunginvaltuustolla ei kuitenkaan nykyisin ole minkäänlaista demokraattista valtaa kaupungissamme - se on naistensa ja miestensä 59-jäseninen kumileimasin, kaukana Canthin vaatimasta aidosta demokratiasta.

 

Todella katastrofaaliseksi on kuihtunut Lahden edustus isänmaamme asioissa.

Nykyiset kaikki Lahden neljä kansanedustajaa ovat miehiä. Tilanne on käsittämättömän epäoikeudenmukainen edustajamäärän pienuuden, tasa-arvon ja aidosti toimivan demokratiankin kannalta.

 

 

Mitä Minna Canth tekisi ensitöikseen tänään Lahdessamme?

Hän kaivaisi järjestäytyneen maanalaisen miesten yksinvaltaisen vapaamuurarien päätäntäkoneiston – joka Lahdessa tosiasiassa tekee kaikki päätökset – päivänvaloon. Puhdistaisi muutkin epädemokraattiset kuppikunnat kaupungistamme ja palauttaisi unohdetun kansanvallan yhteisistä asioista päättämään. Canth toimittaisi lahtelaista valtalehteä, ei myötäilisi maltarahoitettuja tinnilöitä ja muita bisneshuijareita kirjoituksillaan, vaan kirjoittaisi ja tekisi kaikkensa sen hyväksi, että aito demokratia palaisi puolueista riippumatta tänne hienon luonnon vielä ympäröimään, kohta lopullisesti ylikaavoituksilla, rumilla rakennusyhtiöiden arkkitehtuuri-sapluunoilla ja äkytornitaloilla pilattuun ja tuhottuun lintukotoomme.

Tästä puhdistuksesta eteenpäin Canthin olisikin jo aivan toisenlaista jatkaa meidän kaupunkilaisten kanssa yhteisen hyvän ja aidon demokratian henkeen toimien.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/03/isot-pojat-hiekkalaatikolla

 

 

Hyvää tasa-arvon päivää Minna Canthin hengessä!

 

Lis%C3%A4liite.jpg