Elina%20Snicker.jpgSaana%20Lavaste.jpg

 

Suurelle yleisölle olisi tarpeen saada joskus nauttia aidosta teatterityön arjesta sellaisena, mitä se täydellisimmillään, hehkuvimmillaan, innostavimmillaan, tartuttavuudellaan, fantasioinnillaan ja elävyydellään todellisuudessa voi olla. Lahdessa siihen oli eilen tilaisuus vain pienellä mediajoukolla, jolle tuon loistavan asia- ja viihdetuokion tarjosivat näytelmäkirjailija Elina Snicker ja ohjaaja Saana Lavaste.

 

He esittelivät parinvuoden takaista Riihimäen teatterin pienelle teatterilavalle valmistamansa näytelmän Harmony Sisters ideaa ja sisältöä, nyt käsikirjoitukseltaan ja näyttämölliseltä toteutukseltaan suurelle Lahden Juhani-näyttämön lavalle valmistuvana ensi kevätkauden uutuutena, räiskyvän ajatuksellisena ja musiikillisena teatterispektaakkelina.

 

 

Arvostuspunnukset vähintäänkin tasan

 

Menneen syksyn miesvaltaiset ensi-illat herättivät jo syystä kysymyksiä lahtelaisteatterista pelkästään miesten näytelmärepertuaarina, sukupuolisidonnaisesta miesylivallasta ohjaajineen, aiheineen.

Lahden kaupunginteatterin tulevan kevään uutuudet suorastaan notkuvat korkeatasoista ja odotettua thalian naistaiteilijavoimaa. Pelkkiä naisten kirjoittamia ja ohjaamia, sanomallisia, kulttuurihistoriallisia ja ajassa liikkuvia teoksia harvinaisen mielenkiintoisista aiheista on luvassa.

 

 

Viihteen peruspilarien kunniaksi

 

14960223000_ee64905936_z.jpg

Harmony Sisters säestäjineen Riihimäen teatterin esityksessä: Pia Piltz, Petriikka Pohjanheimo, Maija Siljander ja Marko Puro. Pohjanheimo ja Puro vierailevat myös tulevan kevään 2017 lahtelaisesityksessä.

Kuva Aki Loponen

 

Suomalaisista taiteen merkkihenkilöistä vain harvoille naisille on suotu tulla nähtäväksi ja pohdittavaksi jälkipolville teatteriproduktioina (Minna Canth, Edith Södergran poikkeuksina). Viihdetaiteen kohdalla naistaiteilijat on viime vuosiin saakka yleensä sivuutettu (Katri Helena yksi harvoista poikkeuksista).

 

HArmonys.jpg

Pelastusarmeijan soittokunnat ovat olleet monen suomalaisen viihdetaiteilijan, huippumuusikon ja kapellimestarin ensimmäinen koulutusmahdollisuus ammattiinsa. Täällä alkaa myös Harmony Sistersin musiikkikasvatus jo ennen sotia.

Kuva Aki Loponen

 

Monelle lahtelaisellekin tuttu (Riihimäen teatterin) Harmony Sisters -musiikkinäytelmä saa siis täysin uudenlaisen näyttämöllisen toteutuksen Lahdessa.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/11/harmony-sisters

 

Radio.jpg

Tuosta ensimmäisestä suomalaisesta - Valtosen sisarusten - naisviihdeyhtyeestä 1930-1950 -luvun Suomi sai elää, tuntea ja nauttia vielä pelkän radion välityksellä. Vasta nyt on ruvettu tekemään teatterillista dokumenttikerrontaa yhtyeestä, jo kolmen-neljän eri kirjailijan ja teatterin voimin.

Lahdessa teoksen alkuperäinen isänmaallinen aihe sotien ja sodanjälkeisen maamme kansaa yhdistävänä ja isänmaa-henkeä nostattavana viihteenä, vientikäyntikorttina Euroopan poliittiselle natsihegemonialle, mutta ennenkaikkea vanhalle isänmaalliselle sukupolvelle, yhtyeen kokonaistarina on koskettavaa totta ja sen muistelua. Nyt aihe vielä laajenee suurten kehystensä mukana yleispätevän koskettavaksi taiteilijaelämän kipupisteisiin, tähteyden glamouriin, iloon ja tuskaan, kuuluisuuden lunnaisiin - yhtäaikaa taiteilijanaolemisen ja perheen jäsenyyden äitihahmoa ja taiteenkutsumusta täyttäen.

 

Teoksen ensi-ilta 28.1.2017 Juhani-näyttämöllä

Rooleissa: Hiski Grönstrand, Mikko Jurkka, Panu Kangas, Eeva-Kirsti Komulainen, Tuukka Leppänen, Liisa Loponen, Mikko Pörhölä, Maiju Saarinen, Raisa Vattulainen, Lumikki Väinämö, Timo Välisaari sekä vierailijat Petriikka Pohjanheimo, Marko Puro

 

 

Nainen alfa.jpg  Mies

Eero-näyttämölle valmistuva kantaesitys Alfanaaras kysyy, voiko nainenkin kaiken saada. Paula Salmisen kirjoittama teos television ajankohtaisten keskusteluohjelmien akuuttisuudella asettaa kyseenalaiseksi miesroolit ja naisroolit, sukupuolten urakehitysmahdollisuudet, niiden suomalaiskansalliset myytit purkaen.

 

Ilkka%20Laasonen.jpg

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen esitteli kevään kantaesitysuutuuden.

 

Näytelmä sijoittuu harvinaiseen teatterimiljööseen, asunnon eteiseen, sen arjen ja juhlien kokemaan perheen dynamiikan kiireeseen, hätään, järjestykseen ja epäjärjestykseen. Näytelmän laatutuotemerkiksi teatteri ilmoittaa villin lempeän satiirin. Teoksen keskushenkilöä näyttelee Anna Pitkämäki ja muissa roooleissa Saana Hyvärinen, Paavo Kääriäinen, Teemu Palosaari, Jari-Pekka Rautiainen, Mirja Räty, Ritva Sorvali. Näytelmä saa kantaesityksensä 15.2.2017 Anne Rautiaisen ohjaamana.

Lahden kaupunginteatterin kevätohjelma todistaa vähintään harhaluuloksemme epäilymme teatterimme miesylivallasta. Innostunein mielialoin jäämme odottamaan uutuuksillaan ja kantaesityksillään kiinnostavaa teatterikevättä.

 

Vuodatusmainos.jpg