Jouluntuntumaiseen Tukholmaan ovat sadattuhannet suomalaiset suunnanneet vuotuisen laivamatkansa: yleensä käydään silloin kävelykierroksella vähintään vanhan kaupungin kapeilla, monipuolisen toimivilla keskiaikaisilla kauppakaduilla ihmettelemässä niiden kansoittunutta, kuhisevaa tunnelmaa, poiketaan kahveilla ja leivoksilla. Ehkä yritetään taas kerran saada tuntumaa kuninkaallisesta loistosta, joko linnan paraatista tai vähintään kuninkaallisesta menneisyydestä, museoista, näykätä niistä edes pieni hätäinen kokemussiivu. Joskus ehtii jopa ruokailla, jos on ajoissa varannut liput, Stadsteaternin tunninmittaisessa soppateatteriesityksessä. Sitten kiireesti takaisin laivalle – enempää ei laivamatkailija ehdi.

Jos kuitenkin malttaa viipyä yhden Tukholman yön lisää, avartuu kulttuurinäkemys jo miltei mittaamattomasti. Tässä pari lähtemättömän upeaa taidekokemusta, jotka sopivat niin vanhoille kuin lapsillekin. Niiden toteuttamiseksi on edullisinta ostaa vuorokauden matkakortti ja kulku sujuu vaivatta maanalaisella ja busseilla.

 

Millesgården

 

Ihmiselämän unelma, joka toteutui

Millesgården sai alkunsa, kun taiteilijapariskunta Carl Milles (1875-1955) ja hänen puolisonsa Olga Granner (1874-1967) kohtasivat Pariisissa ja haaveilivat yhteisen taiteilijakotinsa rakentamisesta ateljeetiloineen Tukholmaan. Tontti Lidingö-saaren korkealta rinteeltä ja mykistävän upeat näkymät kauas merelle, monen vuosikymmenen taiteilijatyö, taiteen hankinta sekä jatkuva taidepuiston laajentaminen ja rakentaminen täydellistyi tavoitteeseensa, kun Millesgårdenista vuonna 1936 tehtiin yleisölle tarkoitettu taidepuisto sisänäyttelytiloineen ja lahjoitettiin se Ruotsin kansalle.

 

 



Millesgårdenin mielikuvituksellisen kaunis ja suuri puutarha on täynnä uljaita, hienoja, hauskoja ja harvinaisia taideteoksia.

Laajan monihehtaarisen taidepuiston monet tasot ja terassit ovat täynnä veistoksia: suihkuavat vesiveistokset ovat vastustamattoman lumoavia mielikuvitusmaailmallaan, omatyylisellä kansainvälisellä neroudellaan. Milles tunnetaan erityisesti juuri näistä suurista suihkulähteistään, joita voi ihailla Ruotsin lisäksi eri puolilla Eurooppaa sekä mm. Cranbrookissa USA:ssa, missä hän toimi veistotaiteen professorina vuosina 1931-1951.

 

 

Sittemmin puistoa on laajennettu, sen viheristutukset ovat suurenmoisia aitoine kukkaloistoineen, sitruunahedelmineen. Myös sisänäyttelytilat ja ateljeekotimuseo ovat korkeatasoisesti toteutettuja.

 

 

Taidehalli vaihtuville näyttelyille

Millesgårdenin alemmalle terassille valmistui vuonna 1999 Millesin alkuperäisidean mukaan toteutettu taidehalli vaihtuvia ruotsalaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä varten: harvinaisen valoisa ja äärimmäisen  moderni taidemyymälöitään myöten.

Shan Shan Sheng, Abacus-Western Zhou Dynasti 2007

GLASSTRESS STOCKHOLM
27. elokuuta 2011 - 15. tammikuuta 2012

Jean Arp  Domenico Bianchi Ernst Billgren Monica Bonvicini Pino Castagna Soyeon Cho Marie Louise Ekman Jan Fabre Charlotte Gyllenhammar Mona Hatoum  Charlotte Hodes Hye Rim Lee Liu Jianhua  Michael Joo Marya Kazoun Marta Klonowska  Konstantin Khudyakov  Atelier Van Lieshout Massimo Lunardon  Vik Muniz   Anne Peabody  Javier Perez   Jaume Plensa  Bernardì Roig Silvano Rubino  Tanja Saeter Thomas Schutte  Shan Shan Sheng  Bertil Vallien   Koen Vanmechelen  Fred Wilson  Kimiko Yoshida


Koen Vanmechelenin työ Millesgårdenin terassilla

Näyttely esittelee 32  kansainvälisesti kuuluisan kuvataiteilijan, maalareiden ja kuvanveistäjien, ainutlaatuista, useimmilla ensikertaista ryhtymistä lasimateriaalin toteutusfantasioihin: työt ovat harvinaislaatuisen kauniita ja puhuttelevia uusissa lasimateriaalin ulottuvuuksissaan ja rakenteellisissa ratkaisuissaan.

 

Soyeon Cho, In Bloom, 2009

  Marta Klonowska, The Letter of the moor, (A dog and shoe) 2011

Charlotte Hodas, Revealed in pink ja A touch of blue (Muranon lasia) 2011

 

,

Marie-Louse Ekman Man med hund 2011

 

Kokonainen päiväkään ei riittänyt kaikkeen Millesgårdenin kokemiseen - sen monet  sisänäyttelytilat saivat jäädä vielä odottamaan seuraavaa käyntiämme.

Ohessa linkki, josta selviää kulkuyhteydet Millesgårdeniin, näyttelyt  ja museon aukioloajat.

 http://www.millesgarden.se/

 

Artikkelin kuvien palauttaminen on vielä kesken Alma Median 30.6.2012 Vuodatusjärjestelmän ne tuhottua, työ saadaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.