World Press Photo -kilpailun voittokuvan otti tanskalaisen Politiken-lehden kuvaaja Mads Nissen, joka kuvasi Venäjällä sorrettuja homopareja ja gay pride -aktivisteja yli vuoden ajan. Kuvassa Jon ja Alex jälkimmäisen asunnossa Pietarissa.

World Press Photo -kilpailun voittokuva tanskalaisessa Politiken-lehdessä. Mads Nissen kuvasi Venäjällä sorrettuja homopareja ja gay pride -aktivisteja yli vuoden ajan. Kuvassa Jon ja Alex Pietarissa.

 

Maailman parhaat lehtivalokuvat on jälleen valittu, palkittu ja osa niistä on meidän kaikkien nähtävissä vaikuttavana, ajatteluttavana ilmaisnäyttelynä Helsingin Sanomatalon suuressa Media-aulassa, Rautatieaseman vieressä, 10.9.2015 saakka.

 

Palkituista Amsterdamissa kokoontuneen World Press Photo -kilpailun laajan tuomariston valitsemista lehtikuvista ei suomalaisotoksia löydy, ei myöskään hauskuutta tai edes hymynhäivää. Tämän vuoden kilpailuun osallistui 5692 kuvaajaa 131 maasta. Raati palkitsi 42 kuvaajaa kahdeksassa sarjassa.

 

Kuvajournalistien maailma on julmaa, pelottavaa, vaarallista ja näkökulmiltaan rajusti silmät aukovaa. Monet puheenaiheet, kuten Venäjän ja Kiinan ihmisoikeudet, ebola, pakolaisuus, sodat ja lasten kohtelu ympäri maailman ovat löytäneet tiensä Sanomatalon aulaan. Kuvissa on erinomaiset kuvatekstit englanniksi ja suomeksi.

 

Sanokatalon%20journaismin%C3%A4yttely%20

Seksityöläiseksi epäiltyä naista pidetään kuulusteluja varten pidätetttynä poliisiasemalla Chongqingissa Lounais-Kiinassa. Liu Songin valokuvan selityksessä kerrotaan paikallisten asukkaiden tehneen ilmiantoja seksityöläisistä, jotka ovat jakaneet mainoksiaan asuntojen oville. Prostituutio on laitonta Kiinassakin.

 

Sanomatalon%20journalismin.2015%20b.jpg

Palkituista kuvista pidin itse kolkuttavimpana Washington Postin kuvaajan Pete Mullerin kamerakerrontaa ebolan ensimmäisistä tapauksista Sierra Leonessa, jossa pelkästään viime vuoden aikana kuoli  2758 ihmistä tähän 90-prosenttisesti tappavaan toistaiseksi parannuskeinottomaan tautiin. Ebola levisi ja moninkertaistui Sierra Leonen naapurimaihin. Virus tarttuu helposti mm. potilaita hoidettaessa tai ebolaan kuolleita haudattaessa.

 

Kannattaa käydä pysähtymässä tätä maailmanmenon mielettömyyttä tutkimassa ja omaa selitystä tälle kaikelle olevalle ja tulevalle muotoilemassa.

 

http://www.hs.fi/haku/?haku=Sanomatalon+Mediatori