Suomen%20lippu.jpg

 

Tänään on virallinen liputuspäivä Suomen presidentinvaalien varsinaisen äänestyspäivän, tammikuun viimeisen sunnuntain 28.1.2018 kunniaksi.

 

Suomen perustuslain mukaan Suomen presidentti valitaan suoralla kansanäänestyksellä. Eniten äänestyksessä ääniä saanut ehdokas valitaan kuudeksi vuodeksi maamme presidentiksi.

 

Rekisteröidyt puolueet, joilla on vähintään yksi edustaja eduskunnassa sekä rekisteröityneet valitsijayhdistykset, jotka keräävät vähintään 20000 nimeä jäsenikseen, saavat asettaa presidenttiehdokkaikseen Suomen täysi-ikäisiä kansalaisia. Ehdokasasetteluun liittyvä kirjallinen asiakirja-aineisto on jätettävä viimeistään 47. päivänä ennen varsinaista vaalipäivää klo 16 mennessä Helsingin vaalipiirin vaalitoimistoon.

 

Näissä presidentinvaaleissa on nyt kuuden puolueen ja kahden vähintään 20000 nimeä keränneen valitsijayhdistyksen presidenttiehdokaat -  kahdeksasta presidenttiehdokkaasta yksi on oma valintamme.

 

Käykää viimeistään tänään varsinaisena äänestyspäivänä klo 9-20 omalla äänestyspaikallanne äänestämässä maallemme presidentti kuudeksi vuodeksi. Se on kansalaisvelvollisuutemme ja kansalaisoikeutemme!

 

Äänestystulos selviää tänä iltana klo 22.30 mennessä.

 

Presidentinvaalit.jpg

 

Tarkastelimme eilen - jo ennakkoäänestäneinä - puolueiden ja ehdokasyhdistysten mainoksia. Hämmästelimme, että ehdolla on henkilöitä, joiden nimestä ei saa selvää, kaksi jopa täysin nimetöntä miestä. Ihmettelimme, miksi ehdokas nimimerkillä SN on miltei kääntänyt selkänsä ja katsoo alaviistoon maahan, pois meistä äänestäjistä, samoin miksi kauniin sinisessä puvussa esiintyvän miesehdokkaan puku on kauttaaltaan rypyssä eikä hänellä ole ehdokasnumeroa. Itse sydänpotilaana ihmettelin myös yhden ehdokkaan sydänsanaan keskittynyttä mainostekstiä. Yksi miesehdokas osoittautuu rehelliseksi ja paljastaa ajantasaiset vanhuskasvonsa ikäryppyineen mainoksessaan, tosin hänkin on painanut nimensä niin pienellä, ettei selvää tahdo saada. Yksi taas ei uskalla näyttää kasvoistaan kuin puolet - mitä lie naamalleen tapahtunut. Jäljelle jää myös muutama suhteellisen yksiselitteinen mainos, joissa on kuva ja numero selvästi näkyvissä.

 

Paavon äänestäisin muuten mainoksista parhaaksi, tosin hänkin voisi esitellä sukunimensä ja laittaa päälaen esille, mutta hän jää palkintopalliltani kolmannelle sijalle hieman pikkuvilpillisessä nuoruudenaikoihin viittaavassa ehostetussa kuvavalinnassaan, toiseksi äänestyksessäni laittaisin Lauran, joka ei hänkään tiedä sukunimeään eikä halua näyttää puolestaan oikeaa korvaansa, liekö tallella. Näin oman rankinglistani mainoksista korkeimman, ykkössijan saa naisehdokas, jonka tunnistaisin kuvan perusteella vastaan tullessa ja jonka koko nimi sekä numero ovat selkeät.

 

Ennen näitä vaalimainostarkasteluja olimme jo käyneet onneksi äänestämässä. Ehdokkaiden mainoksista tekemäni rankinglistan perusteella olisin äänestänyt aivan muuta ehdokasta kuin mitä äänestin.

 

Mitä, parahin lukijani, Sinä näistä mainoksista ajattelet?

 

 

 

PS  28.1.2018 klo 23.00

 

Vaalin%20tulos.jpg

STT

 

Lis%C3%A4liite.jpg