Kirjoitan tätä blogiani yhdellä Euroopan harvinaisimmista kielistä, suomenkielellä. Vaikka kirjoitukseni leviää ympäri maailman, sitä ei paljonkaan Euroopassa osata lukea. Näin kirjoituksessani mahdollisesti esiintyvät valtio- ja liikesalaisuudet säilyvät.

EU on nyt paineessa löytää Euroopasta viisaita ihmisiä kehityksensä takeeksi. Haku ympäri Euroopan on päällä. Suomen hallitus on yksimielisesti nimennyt suomalaisista viisaimman, jonka se lähettäisi viisastuttamaan Euroopan komission kerman päätökset. Suomen ehdokas on jo valittu, mutta nimi varjeltu salaisuus.

Huhuissa veikkaillaan, että Nokian entinen pääjohtaja, äkkirikastunut miljonääri Jorma Ollila olisi Suomen viisain. Monet liputtavat myös Paavo Lipposta maamme viisaimmaksi, onhan hän ollut jonkin aikaa hiljaa ja tunnetusti viisaus syntyy hiljaisuudessa. Yhtään naista Suomessa ei ole vielä povailtu viisauden edustajaksi Eurooppaan.

Lahtelaisittain kuitenkin on tapahtunut viisauden läpimurto Lahden talousarvioseminaarissa. Kun kaikki suomalaiset tietävät Katajanokan Ruotsin laivojen ja Tallinnan risteilyjen lähtöpaikan, ei ole yllättävää, että tämä lahtelaisviisaus ja sen esittäjä tulee julki juuri tässä ympäristössä, josta meritiet Euroopan valloituskentille alkavat.

972614.jpg

Lahden talousarvioseminaarin viisauslausuman antopaikka Helsingin Katajanokalla 18.10.2007.


- Kuntalaisille on tärkeintä vain se, että palveluja on tarjolla, eikä se, kuka niitä tuottaa, Ilkka Viljanen sanoi avatessaan Lahden valtuuston talousarvioseminaarin Helsingin Katajanokalla pari päivää sitten.

999562.jpg

"Kuntalaisille on tärkeintä vain se, että palveluja on tarjolla." Kuva lahtelaisten asunnottomien yöstä Vesijärven rannassa 17.10.2007 

Vain me pöljät kuntalaiset vielä luulemme, että kuntalaisille on tärkeintä laadukkaat, toimivat, läheltä saatavat, inhimilliset palvelut. Terveyden- ja sosiaalihuollon sekä koulutuksen pitää perustua muka luottamukseen ja vakauteen! Ja vielä me haluamme kuntalaisina ne kustannettavan veromarkoilla sekä että palveluammattilaiset toisivat veromarkkansa lahtelaisina Lahteen. Ja harhaluuloamme on sekin, että palveluiden mitta olisi ihminen ja ihmiselämän ainutkertaisuus.

Minäkin, yksi lahtelaisista, olen tähän asti ajatellut itse tykönäni. En tiennyt, että Viljasen viisaus on niin suurta, että hän osaakin lukea minun, läheisteni ja tuttavieni - niin kaikkien lahtelaisten ajatukset. Mitä siis enää turhia itse fundeeraamaan: vain Viljanen yksin on niin viisas, että tietää, mikä kuntalaisille on tärkeintä. Kuntalaiset vaietkoot!

Kaupalle ja kaupallisuudelle, kilpailutuksille on Lahdessakin riittävästi foorumeita kasvaa, tuottaa yhä uutta ja uutta voittoa sekä kilpailla paremmuudesta. Tällä areenalla on kaikkea tarjolla ja suhdanteet sekä trendit ja pörssit heilauttelevat satoja miljoonia päivittäin sinne tänne. Tälle kentälle vaan lastenhoito, sosiaalihuolto, koulut, koulutus, vanhustenhoito, terveydenhoito ja menköön sinne uskonnonvapauskin. Tällaisen foorumin arvo ja mitta ei ole haihattelua vaan käsinkosketeltava ja jatkuvasti poikiva raha.

520214.jpg999560.jpg520214.jpg999560.jpg

Euroseteleitä ja Ilkka Viljasia.

 

Meille riittäköön verojen maksaminen ja sirkushuvit

Lahden kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen sähkölaitoksen rakentamisesta joulukuussa 1906 käsitellessään vuoden 1907 talousarviota. Asiaa suunnittelemaan valittu toimikunta korosti sähkölaitoksen merkitystä valon hankkijana kaupungille ja yksityisille ja että sähkövoima edistäisi teollisuuden syntyä ja kehitystä. Insinööri Wuolteen tekemän sähköistyssuunnitelman kustannusarvio oli 200 000 silloista markkaa. Valtuusto hyväksyi ehdotuksen vuoden 1907 talousarvioon ja päätös lainan ottamisesta ja niin myös laitoksen rakentamisesta tehtiin 30.4.1907 pidetyssä valtuuston kokouksessa.

Lahtelainen iänlaskutapa

Kun Lahden kaupungin sähkölaitos oli toiminut kaupungin teknisen toimen osana jo yli kahdeksankymmentä vuotta, se yhtiöitettiin ja sai 1990 nimekseen Lahti Energia Oy. Ajanlaskua lahtelaisittain tulkiten: nykyinen seitsemäntoista vuoden ikäinen yhtiö on siis satavuotias. Ja satavuotiasta liiikelaitostahan pitää juhlia näyttävästi!

Liikesalaisuus

999540.jpg

Satavuotista toimintaansa juhliva Lahti Energia rakentaa radiomastoihin valoshow'n ja tuo tapahtumakentälle perinteistä ohjelmaa akrobaatteineen ja ilotulituksineen, kertoi Lahti Energia Oy:n hallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu Matti Kataja Lahden kaupunginvaltuuston lokakuun kokouksessa 15.10.2007.
- Kaikki on ilmaista ja kustannukset yhtiön liikesalaisuus, hehkutti Kataja. Hän ei kertonut tämän sirkushuvin kustantajista sanaakaan, sekin oli salaisuus.

999541.jpg

Matti Kataja

Olet salaisuuden varjelija

Pari päivää myöhemmin Lahti Energian toimitusjohtaja oli vähällä paljastaa liikesalaisuuden kustantajat. Onneksi ei, sillä hänellä oli ihan toisenlainen viesti kerrottavanaan.

Lahtelaiset joutuvat varautumaan tuntuvaan energian hinnan korotukseen lähiaikoina. Sekä sähkön että kaukolämmön hinta nousee ensi vuonna 10-20 prosenttia, Lahti Energian toimitusjohtaja Pentti Kuusela arvioi.
- Tässä vaiheessa näyttää siltä, että korotus olisi lähempänä kahtakymmentä kuin kymmentä prosenttia, hän sanoo.
Korotuksista päätetään loppuvuoden aikana, kun Lahti Energian budjetti lyödään lukkoon.


Viisainta tällä viisausmäärälläni olisi vastedes olla vaiti.  Euroopankeisareita tuntuu muutenkin riittävän.