2089661.jpg

 

Ranskalainen chanson – lauluperinne yli kolmen vuosisadan takaa voi tämän päivän Pariisissa hyvin. Sen jaloutta ja rohkeutta ylistävä eetos on ajatonta, sen aiheet löytyvät niin menneisyyden suurista sankariteoista tai vähäisistä ihmiskohtaloista kuin myös tästä ajasta, ihmisten ajatuksissa liikkuvasta toivosta, onnellisesta sekä onnettomasta rakkaudesta: niistä on sydänverellä laulettava! Ranskan levytilastojen kärjessä laulelevat useat nuoret, kolmikymppiset chanson-taiteilijat.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Tuo ranskalainen lauluperinne on muutama vuosikymmen sitten saanut askelikseen vuosisadan alussa syntyneen argentiinalaisen tangon. Syntyi chango.

 

Harvinainen chansonin ja tangon liitto oli ihailtavanamme ja nautittavanamme juuri täällä Lahdessamme viime lauantai-iltana. Raimo Hastin, Ari Niskasen ja monen muun lahtelaissäveltäjän tulevat ikivihreät changot valloittivat Teatteri Vanhan Jukon tunnelmallisen salin ja penkkirivit täyttäneen yleisön.

    

 

Chango-orkesteri

 

2090348.jpg 

Eihän chango, chansonsisältöineen ja argentiinalaisine rytmiaihelmineen, improvisointeineen olisi changoa ilman hurmaavan musikaalista, moniin tulkinnallisiin helmiin yltävää orkesteria. Sen pienetkin nyanssit, sovitusten ilmeikkyydet ja säestysakrobatiat soljuivat läpi illan huumaavan haltioittavasti, varmasti – estradin päätaiteilijaa pieteetillä ja huolella seuraten, hänen tulkintaansa yhdessä eläytyen.

 

 

Rauli Nordberg

Meillä lahtelaisilla on ikioma runoilija, tarinan ja sanoman airut. Hänen riiminsä ovat hengittävän vaivattomia, tunteitamme läikyttäviä, ymmärrettävän kotoisia, suomalaisen helismaalais-vainiolaista kielenrytmin parasta sukulaisjuurta.

Runoilijamme kertoo olennaisen koskettavasti ja herkästi, sysää meidät pohtimaan milloin balladinomaisen syvällisen tarinansa milloin taas hauskan rytmikkään elämänriemuisen kuplettinsa hengityksessä elomme tarkoitusta.

Pariisi - maailman taiteilijasielujen elämän ja heidän jättämiensä muistojen, romantiikan ja intohimojen yhä luvattu kaupunki - on tällä kertaa runoilijamme aihe, sen Montmartree, Moulin Rouge, Seine ja kaupungin sillat saavat herkät valonsa ja varjonsa, ihmiskohtalonsa sensuelleissa ja inhimillisyyttä tulvivissa teksteissä.

 

Kristiina Lanki – suuren kokonaisuuden loistava changotähti

Hän on musiikin ilmeikäs tunnelmoija: yhtä hyvin kaunismelodinen, alakuloinen balladin kerronta kuin vulgääri cabareelaulu taipuvat hänen ilmaisuunsa. Hän osaa  ottaa yleisönsä taipuisalla, moneen sävyyn yltävällä äänimateriaalillaan, poikkeuksellisella musikaalisuudellaan ja rytmitajullaan ja ennen muuta sympaattisella lavaesiintymisellään.

Changomusiikki suomalaisessa asussaan avautuu kuulijalle kuitenkin sanojen ymmärtämisestä - nyt tekninen toteutus, mikrofoni laulajattaren suussa, rajoitti sanojen selvyyttä ja peitti kasvojen ilmeitä. Viritetty sekä säädetty äänensävykin nousi toisinaan ylärekisterissä metallisen kireäksi. Olisiko akustinen live-esitys sittenkin ollut näiden changojen parempi muoto? Levyä kuunnellessa ja nauttiessa tekstien sisällöistä nämä samat changot ja Kristiina Lanki niiden tulkkina ovat vastustamatonta musiikkinautintoa.

Mademoiselle Kristiinan chango-illan viidestätoista changosta Ja hän tanssii jälleen kerran, vanhan balleriinan riipaiseva elämäkertalaulelma sekä Sydänten prinsessa-balladin koruton, satuttava tulkinta jäivät omaan mielenmaisemaani kauniiksi, elämänmakuisiksi timanteiksi.

 

Luis Pasquet

 

2087878.jpg

 

Me lahtelaiset olemme musiikin mestareiden suosimia. Jo neljä vuosikymmentä sitten tämä Uruquain tunnetuimpiin kuulunut kapellimestari ja säveltäjä muutti Suomeen ja avioitui  tänne Lahteen.

Illan koskettavin ja hienoin musiikillinen hetki oli tämän 91-vuotiaan jazz-vaikutteinen sävellys "Souviens - toi de moi" tulkinta. Säveltäjän istuessa pianon ääressä kasvotusten solistin kanssa, pitkien musiikin nokkeloittamien sormien liukuessa näyttämön kirkkaassa valoläikässä, äärettömän kauniin  melodian helmeillessä sanoihin "vuosien jälkeen nyt kypsempi oon, vaan sinä vanha jo mies", liikutuimme hienon musiikin nuorentavasta ikiaikaisuudesta.

 

Tanssiteatterin eurooppalaiskärkeä suomalaisittain

Ja että ilta olisi täydellistäkin täydellisempi, teatterillista lisätunnelmaa rakensivat vastustamattomasti helsinkiläisen tanssiteatteri Tsuumin chango-tanssijat Hanna Korhonen ja Samuli Nordberg.

Tämä selvästi suomalaisen tanssiteatteripioneerityötä tehneen Raatikon jälkeläinen on taitava, ekonomisen ilmaisuvoimainen, tyylittelyn, elekielen ja tanssin kansanomaistamisen mestari. Oikein jalat jo temppuilivat katsomon ahtaan penkin alla niiden pyrkiessä mukaan tanssijoiden hurmaavaan, changomaiseen liikuntaan. Useaan illan kappaleeseen liittyneet koreografiat ja niiden tulkinnat olivat sisältörikkaita ja tunteikkaita, hauskan valoisia.

Ratkiriemukkain ihan vatsan pohjaan saakka oli Nordbergin vallattoman nerokkaasti sanoittama ja säveltämä Place du Tertren Kulkukoira (hieno sellosovitus):

 

"Mä nurkkiin merkit ruikin ja varjoihin taas luikin tässä maisemassa jossa on

glamuuria…jne…"

 

Esityksen arvioisin koko illan ensemblen onnistuneimmaksi, mieleenjäävimmäksi hulvattomuudellaan ja valloittavuudellaan.

 

 

Bravo, suomalainen chango, bravo!

 

2089650.jpg

 

Sydänten prinsessa

sävel Jari Rönkkö

sanat Rauli Nordberg

sovitus Martti Kuittinen

 

Paparazzimetsään eksyi

satuprinsessa kaunis kerran,

liekö hän nauttinut sen verran

julkisuuden taikaomenaa.

Eikä onneen vienyt prinssi,

sillä linnasta lämpö haihtui,

sammakkoon uljas prinssi vaihtui.

Kuka toinen tyttörukan saa…        

 

Mutta Sydänten Prinsessan

päättyi tie Palman sillan alla,

hän lööppinsä julmimman

noin lunasti kuolemalla.

Vain kohtalo noin kavalasti

puuttuu loppuihin onnellisiin,

muttei prinsessa oikeasti

voi kuolla vaan jää sydämiin.

 

Kerran yöllä Pariisissa

paijaa prinsessaa koura kalman,

törmää mercedes siltaan Alman.

Kenen vastuu on ja kenen syy?

Paparazzihaaskaparvet

satuprinsessaa eivät päästä,

päällekäyvät, ne eivät säästä.

Satu loppuu, iltalehdet myy.

 

Sillä Sydänten Prinsessan

päätyi tie Palman sillan alla

Hän lööppinsä julmimman

noin lunasti kuolemalla.

Vain kohtalo noin kavalasti

puuttuu loppuihin onnellisiin,

muttei prinsessa oikeasti

voi kuolla vaan jää sydämiin!

 

 

Chango -ilta 22.11.2008

TEKSTIT Rauli Nordberg  LAULU Kristiina Lanki

SÄVELTÄJÄT Raimo Hast, Ari Mannelin, Kimmo Parviainen, Jari Rönkkö, Luis Pasquet, Martti Kuittinen, Ari Niskanen, Rauli Nordberg, Ramon Arcado, Charles Dumont

CHANGO -ORKESTERI Matti Kuittinen (piano/kapellimestari), Esa Korja (sello/basso), Jarno Kuusisto (harmonikka), Sami Tervonen (lyömäsoittimet), Kimmo Parvianen (piano), Luis Pasquet (piano)

CHANGO -TANSSIJAT Hanna Korhonen, Samuli Nordberg

Piirrokset Rauli Nordberg

Chango-levy myytävänä www.kirjakauppatarina.fi