Portugalinretkikartta.jpg

 

 

Fátima, runsas sata kilometriä Lissabonista pohjoiseen, oli aikoinaan pieni vaatimaton kylä, kunnes vuonna 1917 toukokuun 13. päivänä kolme paimenessa ollutta lasta kertoi Neitsyt Marian ilmestyneen heille paljastaen kolme ennustusta. Neitsyt Maria ilmestyi lapsille useasti. Saman vuoden lokakuussa tuhannet ihmiset näkivät taivaalla oudon, aurinkoa muistuttavan valoilmiön. Pian kaksi lapsista kuoli keuhkokuumeeseen. Kolmas, Lucia nimeltään, eli yli yhdeksänkymmenvuotiaan elämän nunnana ja kuoli v. 2005.

Kuvahaun tulos haulle fatima

 

Samansisältöisiä selittämättömiä tapahtumia koko seutu oli pian täynnä. Neitsyt Maria ilmestyi vain lapsille, ei aikuisille. Näistä merkillisistä tapahtumista Fátima pian kasvoi yhdeksi katolisen maailman tärkeimmistä pyhiinvaelluspaikoista.

 

Fatima4.jpg

 

Fatima2.jpg  Fatima5.jpg

 

Nykyisen Fátiman alueen täyttää valtava kenttä, joka tärkeimpinä pyhiinvaellusaikoina on satojentuhansien ihmisten yhteinen rukouspaikka. Suuret temppelit ja erilaiset uskonnolliset riitit ovat pyhiinvaelluksen jokapäiväistä roomalaiskatolisten kohdetta Fátimassa.

 

 Kuvahaun tulos haulle fatima

Foto http://www.santuario-fatima.pt

Pyhiinvaellusretkien ajankohdiksi ovat muotoutuneet jokaisen kuukauden 13. päivien pyhiinvaellusmatkat, jolloin erityisesti toukokuun ja lokakuun 13. päivä vaeltajia saapuu ympäri maailman miljoonia.

 

Fatima.jpg

Kun vierailumme aikana katsoimme vielä varsin autiota, vähäisten turistiryhmien Fátimaa suurine temppeleineen havahduimme näkyyn, joka meidät kohtasi ja mykisti täysin: loivassa, liki satametrisessä liukkaaksi päällystetyssä mäessä sitä pitkin polvillaan alas ryömi laahustavia pyhiinvaeltajia, joiden usko tehdä todellista ruumiillista ja maallista matkaa kohden suurta temppeliä pelastusta, uskonnollista ihmeen täyttymistoivetta hartaasti odottaen oli puhutteleva näky.

 

Fatima7.jpg

He lähestyivät temppeliä, jonka vasemmalla puolella sankat kynttilärivistöt paloivat sikin sokin kuumuudesta miltei sulaen jo suurina rovioliekkeinä kävijöistään ja heidän usko-uhrauksistaan kertoen.

 

Fatima6.jpg

 

Ehkä konkreettisimmin, taikauskoisimmin usko näkyi kynttilämeren viereisessä osto-altaassa, jonne vahasta valmistettuja ihmisten erilaisia ruumiinosia - korvia, sydämiä, munuaisia, rauhasia, jalkoja, päitä, käsiä - oli asetettu myytäväksi, vahvistamaan pyhiinvaeltajan toivomuksen toteutumista. Ajatuksiini välittyi tämän uskonnollisen riitin tarkoitus: kenties tuo symboli sulaessaan lennättää pyhiinvaeltajan oman pyynnön, toiveen, rukouksen ja vahvistaa konkretialla uskoa paranemiseen sairauksista, saada jälkeläisiä tai päästä taivaaseen.

 

Seutu on pienestä kylästä muuttunut siis uskonnolliseksi taajamaksi yöpymispaikkojen, pyhiinvaellukseen kuuluvien riittien, muistoesineitten, neitsytpatsaiden ja ravitsemusliikkeiden suureksi hartaudenosoittamisen markkinapaikaksi. Fátimaan on vuosikymmenten aikana rakennettu valtaisa pyhäkkö ja vuosittain juuri toukokuussa ja lokakuuussa miljoonat ihmiset ahtautuvat pyhiinvaelluksellaan rukoilemaan tälle paavin pyhittämälle paikkakunnalle.

 

http://www.guesthouse-salir.com/wp-content/uploads/fatima_shop.jpg

 

Nytkin tapahtumakentän laidoilla oli ympärivuotisia kymmeniä muistoesinekauppoja, joissa tärkein ostettava oli pyhä Neitsyt Maria -veistos: puusta veistetty, maalattu ja monilta osin kultavärillä silattu kapistus. Halvimmat, pienet maksoivat muutaman kymmenen euroa, mutta suurimmat pystyi pyhiinvaeltaja lunastamaan kuudellatuhannella eurolla.

 

Vaikka vierailumme aikana tapahtumapaikalla oli varsin vähän pyhiinvaeltajia, kaupat täynnä hartausesineistöä tyhjinä asiakkaista, valtavat monikymmenisten vessojen siistit ja hygieniset rivistöt tyhjillään, kokemus oli silti vaikuttava kertomaan katolisen uskon suuresta, miltei taikauskoisesta seremoniallisesta hartausvoimasta. Oma suomalaisten luterilainen tapauskonnollisuuteni piti kokemusta kuitenkin niin pöyristyttävänä, että se herätti suorastaan vastenmielisyyden.

 

Aikaisemmat kirjoitussarjan osat:

 

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/turisti-portugalin-syleilyssa-1

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/turisti-portugalin-syleilyssa-2

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/05/turisti-portugalin-syleilyssa-3