Pes%C3%A4kallio20144-normal.jpg

IRWININ SIMMARIT on jo toinen Pesäkallion kesäteatterin kulttuuriarvokas, omatuotantoinen teksti suomalaisen viihdetaiteen ikoneista: ohjelmistovalintana teatteri on löytänyt oman tyylikkään jäljittelemättömän linjansa. Tänä kesänä tunteillaan ja kuvitellaan suomalaiskansallisen vastakulttuurin ikonin Irwin Goodmanin, Suomen kansan rakastaman laulajahahmon, vaikuttavuudesta meihin suomalaisiin niin Irwinin aikaisiin kuin nykyisiin sukupolviin saakka - sisällöllisesti varsin sepitteellisesti. Nostalginen Irwin-paatos on suosiolla jätetty sivuun. Idea peilata ihan tavallisen pikkukaupungin asujaa ja yhdistää hänet elämänkulminaatioissa Irwinin tositarinaan on kiehtova ja kunnioitettava.

Valitettavasti teos ei rakenteeltaan ole muotoutunut ehyeksi ja katsojan mielikuvitusta haastavaksi saati inspiroivaksi. Sen rakastuminen ja muu tematiikka on kovin väljää, sen yhteydet Irwiniin jo liian sattumanvaraisia ja ennen kaikkea sen henkilögalleria kovin selkiintymätöntä. Kunnon uskottavia henkilöhahmoja taikka dialogia, teatterin kaikkivoipaa ydintä, ei synny. Käsikirjoituksen ja ohjauksen yhteistyön tuloksena saamme tyytyä nyt aivan liiaksi tavanomaiseen Suomen niemet ja notkot täyttävään suomalaiseen kesäteatteriesitykseen: puolituhmiin vitseihin ja seksistiseen liikekieleen sekä kännikalaörventelyyn perustuvaan yksitasoiseen, tylsään ja puuduttavaan yleisön hauskutukseen. Aito ja sydämellinen rakastumisen tunne näytelmän nimiviisun sisällön mukaan  ja lämmin huumori, hauskuuden perusta, ovat poissa tarinan uskottavuudesta.

Pes%C3%A4kallio32014-normal.jpg

Tottahan esityksellä on suuret ansionsa. Irwinin luomat laulut kuorruttavat maukkaasti, taidolla esitetysti kokonaisuuden: niitä olisi kaivannut paljolti lisää väljän sisällön tueksi. Esimerkkinä hautajaiskohtauksen Viimeinen laulu todistaa ilman ajanpatinaa ja nostalgiaa Irwinin viisut klassisiksi - melodisesti hienoksi, sielusta syvältä lähteväksi sanomaksi. Myös itse kohtaus oli hössöttävän huumorin vastapainoksi tiivis, aidossa koruttomuudessaan onnistunut ja koskettava. Teatterin oma pikku orkesteri on jälleen impulsiivisessa musikaalisessa vedossaan, tosin volyymisäätelyn tasapaksuus välittää musiikin vieläkin turhan vivahteettomaksi. Koreografiakin pelaa yksinkertaisuudessaan, oklahomamaisuudessaan ihan kelvollisesti. Kalle Sulalampi Ilpo-Irwininä tekee Pesäkallion kesälavalla taas ties monennenko kerran juopporoolin, mutta ei hänestä nytkään voi olla pitämättä: kun teksti viimein syöksyy suoraan kuvittamaan Irwinin elämää, tulvii Sulalammessa elämänläheistä raikasta rellestävyyttä ja inhimillistä kipeyttä, laulun tulkitsijaa ihailtavasti tähän päivään. Konsta Reuterin Danskissa on tekstinkin mukaan jo sopivaa pirullisuutta, tulkinnassa oivallisesti tavoitettua lähimmäistä härnäävää luonnetta, Linda Hämäläisen poliisissa esityksen ehyintä ja kokoavinta kokonaistulkintaa ja jälleen Ilmari Myllysen rakastettava huumori valloittaa meitä, nyt uudella, loisteliaan omaperäisellä liikekielellä. Koko esityksessä on paljon suuren esiintyjäjoukon yhteisosaamista.

Pesäkallion kesäteatterikokemukseksi katsoja mieltää tyylikkään, rohkean ja työteliään käsikirjoitusidean, joka kuitenkaan toteutuksessaan, sivuteemojensa yltäkylläisyydessä ja henkilöluomustensa pinnallisuudessa ei yllä lahtelaiskesän tai edes pesäkalliolaisten teatteriteoksi ja jää kauas varjoon viimekesän katsojat hurmanneesta Somerjoki -kesäteatteri-ihanuudesta.

Pes%C3%A4kallio20145-normal.jpg

Pesäkallion kesäteatteri 2014

IRWININ SIMMARIT

Käsikirjoitus Satu Säävälä & Väinö Weckström   Ohjaus Väinö Weckström   Musiikki Antti Hammarberg 

Musiikin sovitus Ilmari Myllynen   Koreografia Hanna Kaskela & Konsta Reuter + työryhmä  Puvustus&lavastus Eeva Jauhiainen + työryhmä  Äänet Masa Taponen

 

Rooleissa  Kalle Sulalampi  Satu Säävälä  Konsta Reuter  Elina Varjomäki  Miiko Toiviainen  Hanna Kaskela  Tuuli Pesonen  Emma Jääskeläinen  Linda Hämäläinen  Ville Mäkinen  Terhi Juhala  Petri Knuuttila  Mirva Halme  Niklas Viljamaa  Iida Halme  Ilmari Myllynen

Orkesterissa  Luukas Viskari  Aapo Ravantti  Jarkko Saarinen  Jarkko Mahkonen Ilmari Myllynen     

http://kesateatteri.com/