1292441805_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vanha totuus, että hyvä voittaa pahan, ei ole tänään enää niinkään varmaa. Opetukseksi itsellemme ja perillisillemme, ajallemme on viisasta kertoa kaikille ja kaikkialla kunnon satuja: niissä hyvä voittaa varmasti pahan ja tarina saa aina onnellisen lopun. Tuota sadunkaltaista esimerkillistä onnellista elämäähän me ihmiset koko elonmatkamme halajamme ja tavoittelemme.


Setä Andersen näki tulevaisuuteen

Lahden kaupunginteatterin H.C.Andersenin lähes kahdensadanvuoden ikäinen satu Satakieli on ihan oikea ihana satu ja sillä on kaunis loppu ynnä viisas opetus. Satakielisadussa Andersen kuin tulevaisuutta jo ajat sitten ennustaen sijoittaa satunsa ihan oikeaan valtioon - Kiinaan - ja puhuu yllättävän modernisti Japanista keksintöjen ihmemaana. Vaan entäs kun ohjaajakin on maustanut juonta  kiinalaisella aamuvoimistelulla ja pistänyt repliikkeihin muutaman trillin ynnä nasaaliäännähdyksen verran kiinalaisuutta, niin jopa alkaa teksti purra meihin tämän päivän aikuisiinkin. Vain luonto satakielen vapaan laulun lailla pystyy tekemään ihmisen, keisarinkin onnelliseksi. Yltäkylläisyys, keinotekoisuus sekä kaiken omistaminen eivät sittenkään tee onnelliseksi, vaan huomaamattomin, vähäisin tuo onnen ihmisten sydämiin. Ja vielä suuri salaisuus meille kaikille: älä kerro kenellekään, että sinulla on tuo pieni lintu lintu, satakieli, joka laulaa sinulle tullaksesi ajattelevaksi ja ymmärtäväiseksi kokea luonnon kauneuden.

 

Viisas ohjaus ja herkkävaistoista näyttelijätyötä

Tuossa kaupunginteatterimme satutulkinnassa on komea, ihmisen omaa ajattelua kunnioittava lähtökohta: siinä meidät sadunkuulijat on huomioitu ymmärtävinä ja kiinnostuneina katsojina - esityksessä ei melskata, hössötetä eikä teeskennellä. Itse kertojat, nuo kaksi herkkätajuista näyttelijää, tulkitsevat tarinan luontevasti, nöyrästi, tyylikkäästi, levollisesti juonen jännitettä tiiviisti ja mielikuvituksellisesti kannatellen. Väritykseksi vielä hauskuutetaan (kiinalaislääketiede omalla vekkulilla tekokielellään) tai luodaan draamatajuisesti vastapainoksi turvallinen määrä jännitystä (valkea nukke kuolemana piruetteineen keisarin kuolinvuoteella). Monin pienin yksityiskohdin teatterileikki rakentuu viimein herkulliseksi vieraannuttavaksi illuusioksi Kiinan keisarin hovista ja rytmittyy nerokkaan taikurimaisen varjoteatterin keinoin sekä soman eksoottisella liikunnalla tarinan käänteisiin. Näyttämökuvat, valojen valööriskaalat sekä äänimaailma toimivat kekseliäästi ja avaavat mielikuvitukseemme mittaamattoman suuria maailmoita.

Me 4-69 vuotiaat katsomon joka istuimen täyttäneet päiväkerholaiset koimme poikkeuksellisen huolella valmistetun satuteatteriesityksen ja ihastuimme. Oman elämämme keisareina viimeistään nyt uskomme, että satu se on sittenkin aina totta!


Hans Christian Andersen - Maarit Pyökäri

SATAKIELI

OHJAUS JA VISUALISOINTI Maarit Pyökäri
VALOT Jarkko Salmela
ÄÄNET Otso Nykänen

ROOLEISSA Maija Rissanen ja Timo Välisaari

Valokuva: Tarmo Valmela

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/fi/ohjelmistossa/?id=3