Joutsaari.jpg

 

Viime lauantaina (19.8.17) pääsin kutsuvieraana ikimuistoisiin syntymäpäiväjuhliin nauttimaan hienosta juhlaseurasta ja poikkeuksellisen virkistävästä ja omasävyisestä hengen- ja ruumiinravinnosta.

Salpausselän luonnonystävät r.y. (SSLY) täytti kunnioitettavat 70 ikävuotta.

Juhlapaikkana oli yksi Lahden kaupungin harvinaisista jäljellä olevista luontohelmistä, Joutsaari luonnonrauhoineen, suvivihreine rantamaisemineen, Möysänjärvineen, juhlahuoneineen, juhlasaunoineen, unohtumattomine syyskesätunnelmineen.

 

Harva lahtelainen tietää, että tämä lahtelaista luontoa, sen kunnioittamista, tuntemista ja säilyttämistä pääajatuksenaan pitävä ja sen edestä toimiva vapaaehtoisten kansalaisten epäpoliittinen yhdistys on yli 450 hengen suuruinen Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys. Ympäristölainsäädännössä sille on annettu tehtävä toimia osallisena asiantuntijana luontoon, maisemaan ja rakentamiseen liittyvissä asioissa toiminta-alueellaan.

Juhlassa lähes viisikymmenpäinen juhlayleisö koostui pääasiassa seuran keskeisistä, monivuotisista jäsenistä, aktiivisista toimihenkilöistä, luontoretkeilijöistä, erilaisista luontoon liittyvien asioiden ammattihenkilöistä sekä alan harrastajista. Kutsuvieraat - lähikuntien ja luonnonsuojelupiirien luontoasiantuntijat ja eri lahtelaisten seurojen edustajat - onnittelupuhein ja erilaisin luontoon liittyvin lahjoin, esityksin ja runoin juhlistivat puitteet ja mielialan lahtelaisen luontokesän korkeimpiin sfääreihin.

 

Petri%20Hnkanen.jpg

Petri Honkanen

Juhlapuheita olen elinaikanani kuunnellut satoja, joutunut niitä itsekin pitämään, mutta tällä kertaa juhlapuhujan, Salpausselän luonnonystävien puheenjohtajan Petri Honkasen juhlapuhe oli niin timanttisen selkeä, lyhyt ja asiaan iskevä, etten malta olla lainaamatta siitä muutamaa keskeistä ajatusta:

 

 *Koska olemme viettämässä Salpausselän luonnonystävien 70-vuotisjuhlia, voidaan hyvällä syyllä kääntää katse yhdistyksen toiminta-alueeseen, Lahden kaupunkiin sekä sen toimintaan ja muutokseen, jotka ovat määrittäneet yhdistyksen toimintaa Lahden luonnonystävien perustamisesta 12.12. 1947 lähtien. Vaikka alkuvuosikymmeninä yhdistyksen toiminnassa korostui etupäässä yleinen luontoharrastus, luonnontieteet ja esitelmät mm. Suomen luontoa koskien, esimerkiksi jo vuonna 1951 tiedetään prof. Esko Kankaan luennoineen aiheesta: Mäntymetsien tuhoutuminen taajaväkisten yhdyskuntien läheisyydessä, lähinnä Lahden ympäristössä.

*Yhdistyksen perustamisen aikoihin Lahden kaupunki oli voimakkaassa kasvun vaiheessa. Kaupungin väkiluku kasvoi vuoden 1945 32 tuhannesta vuosien 1950 44 tuhanteen ja vuoden 1966 60 tuhanteen.Samaan aikaan luotiin nykyistä tieinfrastruktuuria pilkkomalla mm. Lahtea halkovaa Salpausselän reunamuodostumaa entisestään. Myös kaupungin teollisuustuotanto vahvistui ja vaati luonto- ja ympäristöuhrauksia. Mm. Vesijärven tila oli surkea. Kaupungin väkiluku saavutti pitkäaikaisen huippunsa vuonna 1975, jolloin Lahdessa oli lähes 95 000 asukasta. Teollistumisen, kaupungistumisen ja elinympäristön tuhoutumisen seuraus oli ympäristötietoisuuden kasvu. Tämä näkyi myös yhdistyksen toiminnassa.

*Yhdistys suuntautui aiempaa leimallisemmin yhteiskunnalliseksi luontojärjestöksi, joka otti kantaa ympäristöä turmeleviin hankkeisiin ja prosesseihin. Tällä linjalla se on pysynyt 1980-luvulta lähtien pyrkiessään vaikuttamaan Lahden kaupungin päätöksiin mm. kaavoituksen, rakentamisen ja metsien käytön osalta. Yhdistys on toki ollut aktiivinen muuten ja tutustuttanut kaupunkilaisia luontoon retkillään ja pitänyt yllä keskustelua elinympäristön merkityksestä ja tilasta.

Luonnonystävät on perustamisestaan lähtien ajanut luonnonsuojelualueiden perustamista kaupunkiin, ja onnistunut luonnonsuojelualueiden osalta kohtuullisen hyvin saavuttamaan tavoitteensa luonnon vaalimisessa ja virkistysalueiden turvaamisessa. Lahtea ei ole onnistuttu kokonaan pilaamaan.

*Yhdistyksen kohdalla 70 vuoteen mahtuu mittava joukko aktiivisia ihmisiä, toimintaa luonnon parissa sekä uusia sukupolvia uusine haasteineen. Perspektiivin hakeminen ihmiselämän kirjosta ei kuitenkaan tarkoita, että Salpausselän luonnonystävät voisi 70 vuoden iässä viettää hyvin ansaittuja eläkepäiviä. Luonnon ja elinympäristön hyvinvoinnin ystävillä ja puolustajilla on edelleen edessään ajoittain ankeakin työsarka ahneuden ja kyltymättömyyden täyttämässä maailmassa, jossa talouskasvun maksimointi on jotakuinkin ainut poliittisen päätöksentekojärjestelmän tavoite.


 

Monipuolista juhlan ohjelmaa kehysti tunteikkaan sordinoitu kesäiltainen elävä hanuri- & huilumusiikki ja onnitteluvieras Swing It! -kuoron raikas laulutuokio sekä kerrassaan maukas, monipolvisen huumorin ja asian täyttämä Erkki Ropen seuran historiikki.

 

swng%20it%20elokuu%202017.jpg

Swing It! esitti onnittelunaan erityisesti juhlivalle yhdistykselle sovittamansa Kaj Chydeniuksen Pesäpallolaulun.

 

Juhlan ruumiillisen ihanuuden tarjosi juhla-ateriapöytä, monine eri kalanautintoineen, erityisesti lahtelaisylpeine villikalapihveineen, mehukkaine salaatteineen ja juureksineen sekä myös vegaaneille vartavasten valmistettuine valintamahdollisuuksineen. Hienot marjakoristeiset täytekakkukahvit kruunasivat kehon täydellisesti vielä saunasta pulahtamaan raikkaaseen Möysänjärveen illan pimentyessä lahtelaiseen harvinaisuuteen, herkkään maisemanäkyyn.

 

JOutsari%202017elokuu.jpg

Näkymä Joutsaaresta kohti kaupunkia kesäillan hämärtyessä. Vastarannalla, vasemmalla häämöttää Möysän koulun silhuetti, sen vieressä Möysän uimaranta, jonka tuhoaminen on kaupungin kaavoituksessa juuri meneillään. Tuhoamisen estäminen on yksi Salpausselän luonnonystävien tämänhetkisistä toimintakohteista.
 

Me Lahden kaupungin asukkaat emme aina tahdo muistaa, että luonnon monipuolinen säilyminen ei varsinkaan Lahdessa ole lainkaan itsestäänselvyyttä. Itse ilahduin paikalla olleesta monesta kaupungin entisestä virkamiehestä, jotka virka-aikanaan joutuivat usein vastakkain Salpausselän luonnonystävien kannanottojen ja perustelujen painavan asiantuntemuksen kanssa. Nyt hekin ovat mukana seuran toiminnassa ja tajunneet, että kaupungissa on vielä ainakin yksi lahjomaton yhdistys, joka toimii lujana ja vahvana omatuntona kaupunkimme ympäristön tuhoa ja haaskausta täynnä olevalle suunnittelu- ja päätösmonopolille.

 

https://www.sll.fi/etela-hame/salpausselka

Lis%C3%A4liite.jpg