Lahden Töyrykadun mökki on nyt valtakunnallinen esimerkki kunnallispolitiikan tavasta puhua yhtä ja tehdä toista: oikea kansalaistoiminnan haaksirikko, kuntalaisten kohtelun, avoimen keskustelun, kunnallispäätöskoneiston nolouden huipennus. Lahden kaupungin moneen kertaan strategiassaan kirjatut kansalaisten vaikuttamisen lisääminen, omaehtoisuuden, kolmannen sektorin ja lapsiperheitten tukeminen eivät yllä valtuuston kokoustilojen ulkopuolelle. Ne jäävät päätösasiakirjojen vahvasti nidottuihin sivuihin kuolleiksi kirjaimiksi. Ja lohduttoman arkiaamun lehdestä aktiiviset kansalaisjärjestöt saavat lukea totuuden, että raha ratkaisee ja menee kaiken yli: turhaanpa kansalaisiin oltaisiin asiankäänteissä yhteydessä, kansalaisista viis väliä. Mökin on virkamies eilen myynyt omalla päätöksellään suuren rahatukon tarjonneelle liikemiehelle. Lautakuntatasoinen demokratia on tänään pelkkää kirjoitettua liturgiaa.

Vuosien vapaaehtoinen kansalaistoiminta hienoine, inhimillisine tavoitteineen Lahdessa on Töyrykadun mökin tapahtumissa torpedoitu  rahalla, muutettu paksun lompakon omistavien ihmisten sijoitusbisnekseksi. Kaupunki on jälleen se pröyhtäilevä bisnescity, maailman rahankiskonnan napa.

 

Tähän me kelpaamme

Kuvioon kuuluu, että annetaan kansalaisten tehdä varsinainen suurtyö, mennä uhrautuvasti, nopeasti hätiin ennen purkukauhaa ja pelastaa jäljellä oleva historiallinen dokumentti (Töyrykadun mökki), estää sitten sen purkaminen erilaisin oikaisuvaatimuksin, neuvotteluin viranomaisten kanssa, kampanjoin, lautakuntakokouksin, monin yhteyksin valtuutettuihin, valituksin oikeusasteisiin. 

 

Näin asia etenee

Kun mökki on sinnikkyydellä ja uhrautumisella pelastettu, tulee kasvoton kaupungin Tilakeskus yhdessä Lahden maankäyttötoimen kanssa, kaupungin strategiasta, kaupunkilaisista hitustakaan välittämättä. Ne tempaisevat kansalaistoimintaan tarkoitetun kiinteistön myyntikohteeksi eniten seteleitä tarjoavalle. Siis vain paksun lompakon omaavat voivat ryhtyä pelastamaan kaupunkimme kallisarvoista perintöä.

Tähän on menty. Nuori elävä luova voima häipyy kaupungista, joka aavikoituu rahatukkojensa aikaansaamien asfalttiaavikoitten, toritunneleitten ja liikenneympyröiden autiokaupungiksi, ihmiselle kylmänvieraaksi bisnescityksi.

Vai onko sittenkin asialle vielä jotakin tehtävissä, kaupunginvaltuutetut?

 

 

 

 

 http://tarmon.vuodatus.net/blog/3018769/suhteellisuudentajua-pyydan/

Tämä kannanotto on julkaistu jo  2.11.2011, mutta lukijoitten pyynnöstä siirretty  ajankohtaisena uudelleen Lahen uutisia -artikkelisarjan ensimmäiseksi. TV