1302489563_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Rent on rock-ooppera, jonka musiikki ja lyriikka on Jonathan Larsonin. Lahtelaisversion ilotulitteisen riimittelyntarkka, kielellisesti taitava ja ilmeikäs upea suomennos on Jyri Nummisen. Rock-ooppera Rentin libretto kertoo tähän päivään päivitetyn - Giacomo Puccinin oopperasta La bohème aiheensa lainaten - nuorten yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden ihmisten, taiteilijoiden, muusikoiden selviytymistarinan New Yorkin kaduilla elämän ja kuoleman, tummissa AIDSin varjoissa.
 
(Lainaus esitteestä) Rent oli yksi ensimmäisistä Broadway-musikaaleista, jossa oli homoseksuaalisia ja biseksuaalisia hahmoja. Rent toi kiistanalaisia aiheita perinteisesti konservatiiviseen tiedotusvälineeseen ja se auttoi lisäämään musiikkiteatterin suosiota nuorten keskuudessa.
Rentin varhaista versiota esitettiin ensimmäisen kerran New York Theatre Workshopissa vuonna 1994. Rent sai ensi-iltansa off-Broadwayllä 26. tammikuuta 1996 ennen kuin se siirtyi Broadwaylle Nederlander Theatreen 29. huhtikuuta 1996. Rent on menestynyt hyvin Broadwayllä ja kriitikot ylistivät sitä. Rentiä on esitetty Broadwayllä yli 4300 kertaa ja se on seitsemänneksi pisimpään jatkunut Broadway show. Broadway tuotanto on tuottanut yli 280 miljoonaa dollaria. Broadway tuotanto sulki ovensa 12 vuoden jälkeen 7. syyskuuta 2008,

1302489632_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahtelainen Rent ei esikuviaan kumartele. Vaahterasalissa laulavien, tanssivien, liikkuvien ja musisoivien estradiosaajien kokonaisilmaisusta kasvaa huimatehoinen eläytyvien tekijöittensä näköinen tulkintavireeltään omaperäisen kauniskirjoinen ensemble, jonka sanottava puree kipeän teräksisen viillon tavoin inhimillisyystajuntaamme.

Rockahtavan vauhdikas kerronta ja esityksen liikunnallisesti huikaiseva ilmiasu elävät upeimmat hetkensä elämän polttavan nuoruuden tunnoissa, sen nautinnoissa ja pyyteettömässä vapauden boheemisuudessa, kiihkeässä rakkauden oikeutuksen janossa ja vimmassa, rajussa valtoimessa rytmissään rohkeasti, päättäen tarinansa rakkauden kaipuuseensa, nuoren elämän loppuunsa, kuolemaansa, kauniin poiskuihtuvan kukan lailla - siinä koko elämän tummien varjojen kehystämä toiveiden ja täyttymysten nykyihanuus.

Monipuolisen tuhatnyanssitaitoinen orkesteri, kansainväliselläkin mittapuulla loisteliaasti toteutettu valaistus lavastuksineen tihentävät kokonaistunnelmaa ja kymmenet yksittäiset liikuttavat soolot ja mielikuvitukselliset performanssit, jopa väliin itkumme tukahduttava sydämellinen huumorikin, luovat tälle suurteokselle  jäljittelemättömän kokonaisilmeen.

1302489594_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jyri Nummisen transseksuaali Angel luo tulkinnan perusvirettä virtuoosisella tanssillaan, ammattitaitoisella laulutaidollaan, rytmitajullaan, suurenmoisella kehonkielellään, huumorillaan ja jäljittelemättömän sielukkaalla eläytymisellään. Kauniin tummasti laulavan Mikael Haaviston lämminsydämiseksi lähimmäishahmoksi luoman Collinsin kanssa he kuljettavat esityksen pääteemaa ja sen dialogia luontevasti, todesti, herkästi, liioittelematta.

1302489656_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sonja Sorvolan Mimi, tuo luonnonoikun upeaksi fyysiseksi, komeaksi notkeudeksi luotu prostituoitu liikkuu enkelisen notkeasti ja rakentaa roolistaan ehyen, uskottavan kokonaiskaaren, yhdessä Petrus Kähkösen inhimillisen Roogerin kanssa he lujittavat teoksen rakkaustunnot elämänmakuisiksi ja niiden matkan kohti elämän lohdutonta päätöstä kauniin liikuttavaksi.

Kiinnostavien Rent-esiintyjien analysointi voisi jatkua loputtomiin ellen toteaisi, että esityksen yhteisvoima, sen tunnelataus oli niin valtaisa, että se yksinkertaisesti vei meidät sanattomiksi ja mukaansa.

Katsojat jättivät Rentin viimeisen esityksen haltioituneina mutta sitäkin mietteliäämpinä - ehkä myös hieman jalostuneempina ihmisinä.

 

RENT

Lahden Vaahterasali 10.4.2011

TUOTANTO: SUOMEN MUSIIKKITEATTERIENSEMBLE RY   OHJAAJA: JERMO GRUNDSTRÖM   KOREOGRAFI: SÄDE NIEMI   KAPELLIMESTARI: RISTO KUPIAINEN  LAVASTUS: AINO MICHELSEN  VALOT: TONI HAARANEN/MÖRKÖVALO, JUHANA SAARINEN   ÄÄNI: TONY KANERVA/STARSIGN  PUVUT: SALLA-MAARIA SYVÄNEN JA PÄIVI MERVIÖ  MASKEERAUS JA HIUKSET: MERJA TORRI JA JUTTA MÄKELÄ   ENSEMBLEN HARJOITUS: LAURA VIRTALA  OHJAAJAN ASSISTENTTI: TIINA IISALA  SUOMENNOS: JYRI NUMMINEN

BÄNDI:  Kapellimestari/Keyboard 1 RISTO KUPIAINEN     Kitara 1 TEEMU MÄNTYSAARI   Kitara 2/Keyboard 2 PAULI HALME  Basso JESPER ANASTASIADIS  Rummut MIKKO SAARINEN

LAVALLA:  ROGER DAVIS PETRUS KÄHKÖNEN    MARK COHEN HEIKKI MÄKÄRÄINEN    TOM COLLINS MIKAEL HAAVISTO   BENJAMIN COFFIN III JUHA HAUKKA   JOANNE JEFFERSON LAURA VIRTALA   ANGEL DUMOTT SCHUNARD JYRI NUMMINEN   MIMI MARQUEZ SONJA SORVOLA   MAUREEN JOHNSON HELJÄ HEIKKINEN

ENSEMBLE: PEDRAM AFLATUNI, RINGA AFLATUNI, ANNA-MAIJA JALKANEN, ANNI KAJOS, ANNUKKA KORKALA, VILLE-VEIKKO NIEMELÄ, JUHA SUIHKO JA ANSSI VALIKAINEN

http://www.rent2011.fi/index.php?sivu=Me