Kes%C3%A4kirjan%20skannauskuva.jpg

Valokuva Lauri Rotko

 

Lahden kaupunginteatterin Tove Janssonin Kesäkirjan näyttämöllisessä esityksessä väreilee menneitten kesien lapsuusmuistojen unohtumaton taikapiiri muutaman vuosikymmenen takaisista kunnon kesistä hellivine aurinkoineen, sysimustine pilvineen, sumuisine tai tähtikuutamoisine öineen, seikkailuineen, unineen - kaikille meille muistuttaen tai ennustaen oikeista unohtumattomista lapsuuden kesistä.

 

Jotakin saman aikakauden radiokulttuurisen kuunnelmallisesta jännittävyydestä, suurten myrskyjen voimallisuudesta, satumaisesta pelottavuudesta, oudoista varjoista, kaloista, linnuista, luonnon hellyydestä ja armottomuudesta ja ennen muuta kesän salaperäisen kiehtovasta äänimaailman lumosta kiirii esityksestä modernisti aistittavaksi aikaamme.

 

"Kesäkirjan tarina kertoo pikku Sofiasta ja isoäidistä, jotka viettävät kesää meren saaristossa. Muita ihmisiä ei kirjasta löydy, vain isä, jota ei työkiireittensä vuoksi näy. Isoäiti ja Sofia keksivät jokaiseksi päiväksi touhua, sellaista jota aina kesällä tehdään. Ja tietenkin filosofoivat yksinään ja keskenään lähes koko kesän."
 

 

 

Soljuva ja soliseva, välillä tulikatkuisiin viisauden liekkeihin leimahtava vuoropuhelumainen esitysteksti tulvii koukuttavaa elämänhehkua ja tervantuoksuista aikakausien patinaa. Ylinnä kuitenkin varsin pikkuvanhasti viisaan lapsenlapsen ja tosivanhasti viisaan vanhastakin vanhemman isoäidin kesäkokemukset ovat kirjan tarinaa - kesänvieton yht´aikaa lepuuttavaa ja jännitystäyteistä atmosfääriä.

 

Oikeastaan mitään varsinaista juonellista draamaa esityskään ei sisällä. Se on Kesäkirjan vuorokeskustelumaista replikointia, puheenvuoroja ja toisen keskustelijan napakoita vasta-argumentteja tarkasti ajoitettuine vastaiskuineen. Niistä kasvaa kirjasta mitä mielenkiintoisin, uudenlainen kertova esityskokonaisuus tähän aikaamme - kuin menneen ajan lämminhenkinen kirjallisuusmatineoiden lausuntataiteen huippulaatuinen kymmenistä tuokioista niputettu ja hiottu upea esitystimantti.

 

Sen takaavat kaksi häpeämättömän vallatonta, sielukkaan herkkää, luonnonlahjakasta puhetaiteilijaa, näyttelijät Eeva-Kirsti Komulainen ja Seija Pitkänen. Heidän yhteinen esityksensä, Kesäkirjan tarinoiden monien saaristollisten kokemusten huippuhetkien, päivien, öiden, kaikkien säiden, varjojen, luolien, kummitusten, meren myrskyjen, yhteisten väittelyjen, veistämisten, maalausten ja kirjoittamisten, retkien ja seikkailujen kokemukset lumoavat heidän välittäminään ja vievät meidät mukaansa kirjan lehtien syvyyksiin, kahden täysin eri sukupolven yhteiskokemukselliseen ja itsefilosofisten totuuksien täydellisyyteen.

 

On tietenkin makuasia, miten realistisesti ymmärrämme jo eläkeiän kynnyksellä työskentelevien näyttelijöiden vuorotellen - seitsemänvuotiaana Sofiana ja  kahdeksankymppisenä isoäitinä - kerronnallisessa teoksessa osaansa näyttelevän. Lavastetussa saariston arjen kesäidyllin matalissa sokkeloissa, luolassa, maankamarassa, rantakivikossa liikkumista, kiipeilyä ja möyrimistä välillä jo oikeasti tunnustimme jännittäneemme.

 

Yksi tulkinnan huippukohtauksista kasvaa jo teatteridialogin, esitysvauhdin, huumorin ja kahdenkeskeisen näyttelijätyön harvinaiseksi teatteriherkuksi - Sofian sanellessa isoäidille käsikirjoituksen "Tutkielma pikkueläimistä ja niiden kohtelusta".

 

Laura Jäntti saa ohjaajana kirjan epiikan ehjäksi kokonaisuudeksi ja dramaturgian laajan kohtauskirjon elämään, suurenmoisen näyttelijätyön vieraannuttavine roolivaihdoksineen ihailtavan luontevasti onnistumaan.Tulkinnan taitavasti mietitty rytmi, nousut ja suvannot luovat esityksestä kotoisen lämpimän ja tutunomaisen.

Minna Välimäen näyttämökuvassa on tunnistettavaa suomalaiskesän sähkötöntä arkaismia kymmenin yksityiskohdin ja rekvisiitoin. Äänet ja valot toimivat punnitun tyylikkäästi.

Markus Fageruddin musiikki värittää koko esityksen akvarellimaisen herkäksi äänikulissiksi - yhdeksi esityksen kokemisarvoiseksi teatterielämykseksi.

 

 

Tove Jansson KESÄKIRJA

 

DRAMATISOINTI Pipsa Lonka
SOVITUS JA OHJAUS Laura Jäntti
LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Minna Välimäki
VALOSUUNNITTELU Jouni Nykopp
ÄÄÄNISUUNNITTELU Sami Järvinen
MUSIIKKI Markus Fagerudd

ROOLEISSA Eeva-Kirsti Komulainen ja Seija Pitkänen (Kuopion kaupunginteatteri)

 

Ensi-ilta 16.1.2020 Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä

Ensi-ilta Kuopion kaupunginteatterissa 10.9 2020

 


https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/01/tove-janssonin-kesakirjan-kantaesitys

 

Lis%C3%A4liite.jpg