Hopeapajut%203.jpg

Valokuva Christian van Niftrick

Lahden kaupunginarkkitehdin ajattelukykyyn perehtyminen on Rantakartanon suunnittelun ja rakentamisen yhteydessä opettanut meille kaupunkilaisille uudenlaista Lahti-ajattelua.

 

Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen on tällaisen ajattelutavan nerokas äiti.

 

Korkeimman hallinto-oikeuden pitämässä katselmuksessa 30.3.2012 sen jäsenten, meidän tilaisuuteen kutsuttujen asukasaktivistien sekä Lahden kaupunginhallituksen edustajien kiertäessä  Rantakartanon aluetta ja kolmekymmenhenkisen seurueemme pysähtyessä Lahden kartanon Historiallisen museon korttelikulman puiden kohdalle ja katsellessa Vesijärvelle Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori kysyi:

"Mitä näille puille tapahtuu. "

Ja vastaus tuli Karvinen-Jussilaiselta silmää räpäyttämättä:

"Puut säilyvät, mutta ne kaadetaan."

 

Historiallisen museon tontin hienot tammet ja Kisapuiston reunan ainutlaatuiset poppelien ja hopeapajujen kujat siis säilyvät, mutta ne kaadetaan?

 

Nyt vasta muutama vuosi Karvinen-Jussilaisen Korkeimmalle hallinto-oikeudelle sanoman ja sen sisältämän kaavoituskielenkäytön saamme me lahtelaiset konkreettisesti kokea.

Sama karvis-jussilalainen logiikka on jo Toriparkin yhteydessä säilyttänyt komeat nuoret lehmukset ja hienon vanhan poppelin, jotka siis säilyvät, vaikka ne kaadettiin. Samoin on käynyt myös monelle Historiallisen museon tammelle, sillä kaatamisensa jälkeen upeat puut ovat erilaisiksi penkeiksi ja laudoiksi tehtyinä todellakin säilyneet.

 

Hopeapajut.jpg

Valokuva Christian van Niftrick

Juuri pari päivää sitten on samalla tavalla säilynyt korvaamattoman kaunis Kisapuiston ja koko Lahden hienoin hopeapajujen reunustama upea historiallinen ja tunnelmallinen kävelykäytävä. Karvinen-Jussilaisen ainutlaatuinen idea takaa jälleen puiden säilymisen:

puut on kaadettu, kaikki rungot säilyneet ja myyty Forssaan. Ei kai kukaan lahtelainen olisikaan ollut kiinnostunut puiden ostamisesta?

 

 

Seuraavaksi ollaan kaatamassa harvinainen molemminpuolin autotietä koko Kariniemenkadun hopeapajuin reunustama katupuunähtävyys.

 

Karuniemenkadn%20hopeapajut.jpg

Kopio Lahden kaupungin Rantakartano-suunnitelman asiakirjoista

 

Rantakartanon suunnitelmaan tämä tuleva tuho ei liity, vaan vahvistetuissa Rantakartanopiirustuksissa yhteys Kariniemenkadulta Rantakartanoon on poistettu ja kuvassa näkyvältä osalta Kariniemenkatu merkitty kokonaan ajoneuvoliikenteeltä suljetuksi tiealueeksi.

 

Yleiskartta_RK_suunnittelualue.jpg?Rendi

Rantakartanoon suunniteltu Kartanonkatu (ylinnä) vaatii toteutuakseen hopeapajujen kaatamisen. Kopio Lahden kaupungin asiakirjoista.

 

Miksi siis harvinainen hopeapajukauneus vielä Kariniemenkadullakin hävitetään?

 

Oikean ja tyhjentävän vastauksen saatte vain kaupunginarkkitehdiltä, hänen säilymisideansa lohduttaa meitä kaikkia kaupunkilaisia:

Puut säilyvät, mutta ne kaadetaan.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/03/tasa-arvoinen-vuoropuhelu-kansalaisyhteiskunnan-tae